想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 白羊花花 的帖子

我係QM既經驗有啲唔同。做ivf療程 (即係開針前)比避孕藥係黎緊M時開始食,到下次黎M就打返醫院,開始Ivf療程,即照陰超,打針,抽血,抽卵,結合胚胎等。
可以既話,同一個週期放鮮胎(多數day 3或day 5), 如放鮮胎,放左後就比黃體素,因為人工抽卵,身體唔識自行產生黃體素,放胎後就食黃體素,去到check bingo前幾日停。

如果放唔到新鮮週期,就會變左下個週期放雪胎,醫院無比黃體素,因為自然週期有排卵,身體會自己產生黃體素,所以唔使食。

別墅

回覆 Shan709 的帖子

講得好詳盡,唔該曬!
想請問:
雪胎係解凍之後先知咩級數 - 即是每次只可知道解凍的一個胚胎級數?咁醫生如何揀邊一個雪胎去解凍?
其實食來曲唑,會唔會令到內膜變薄,影響放胎呢?
咁你放胎後就即刻走嗎?
醫院要你幾時再返去check有無bingo?

侯爵府

Shan709 發表於 20-3-7 19:37
回覆 lhwe31 的帖子

我同你一樣食來曲唑排卵藥,放雪胎,不會第14日一定係排卵日,嗰粒藥你有M嚟第二日開 ...

多謝你想問埋一m到至到放胎前,醫生有無照超聲波睇內膜厚度?照幾多次?

別墅

Pkytbb 發表於 20-1-23 15:29
回覆 白羊花花 的帖子

係呀, QM, 諗住自然週期做 ! 有少少緊張..因為得番1粒

我都係得番1粒,下月放呀

別墅

Wongpoman 發表於 20-1-8 11:55
病假放胎當日1天。
我當時放雪胎第一次用自然週期,M到第10日去醫院超聲波,格2照1次,卵泡到約16mm就每日 ...

請問放雪胎總費用幾錢呢?

大宅

irene555 發表於 20-3-8 20:06
請問放雪胎總費用幾錢呢?

Qm放雪胎$4200一次

別墅

Wongpoman 發表於 20-3-8 20:08
Qm放雪胎$4200一次

Ok,謝謝

別墅

雪胎係解凍之後先知咩級數 - 即是每次只可知道解凍的一個胚胎級數?咁醫生如何揀邊一個雪胎去解凍?放雪胎之前一個月我有見過教授,佢話胚胎專家喺放胎當日會根據雪胎係未雪之前,揀選質量最好嘅開始做解凍,因為我唔係高齡亦吾係第三次做IVF,所以唔符合要求放多於一個胚胎,只可以放一個,其實解凍後先知胚胎最準嘅級數
食來曲唑,教授有講只係用嚟調節排卵日,其他嘅副作用或者問題,我就未聽過,但我自己就喺放胎前一個月日日早上空肚飲滴雞精再食一隻烚雞蛋,m來就無飲滴雞精,咁當然我都有偷懶嘅時候,星期日我完全冇呢個習慣
我放胎後即刻換返件衫有姑娘剪埋個手帶就坐的士返屋企瞓個晏覺,再起身食午飯,之後繼續訓晏覺,放胎後幾日我中午都好眼瞓,必須訓返個半鐘,題外話,放胎當日醫院係會開一日假紙比你,因為我冇返工,可能都有返工嘅你哋會關注呢個問題
醫院話因為而家非常時期,唔使返去check有無bingo,我5號放胎,姑娘叫我自己買定驗孕棒, 17號自己喺屋企早上check,Check完打返去醫院比佢哋

別墅

回覆 白羊花花 的帖子

我就只係一次炸,我估照幾多次因人而異

別墅

回覆 irene555 的帖子

每次放雪胎既總費用就係4200蚊凍胚保存解凍費,當日仲有入住登記費75蚊同住院費120蚊係要交錢既,一共係4395蚊

侯爵府

Shan709 發表於 20-3-9 00:08

雪胎係解凍之後先知咩級數 - 即是每次只可知道解凍的一個胚胎級數?咁醫生如何揀邊一 ...

請問而家qm既醫生紙有無寫明係「輔助生育科」?定只係寫「婦科」?

大宅

irene555 發表於 20-3-8 20:01
我都係得番1粒,下月放呀

好緊張...大家加油!

岩岩爬文,係咪自然週期放唔使食藥?

男爵府

白羊花花 發表於 20-3-9 00:39
請問而家qm既醫生紙有無寫明係「輔助生育科」?定只係寫「婦科」?
...

寫婦科

男爵府

Pkytbb 發表於 20-3-9 17:04
好緊張...大家加油!

岩岩爬文,係咪自然週期放唔使食藥?

別墅

回覆 Shan709 的帖子

明白了,多謝你嘅解答想問下你平時m期係咪唔準所以醫生要你食來曲唑?
我平時唔算準,通常係遲幾日到一星期,同埋要30幾40日先嚟,所以佢要我食。

別墅

我係每個月遲/早1個星期,遲/早2,3日又試過,唔知係咪因為我好鍾意飲/食凍野而影響,當教授問我對上最後三次經期係幾時嚟,如是者因為我已經係抽卵前戒咗凍野,所以呢三個月係好準,咁我當然好驚死咁同教授講對上三個月前後遲同早都係一日之差,嗱嗱聲梗係講埋再對上嗰三個月,咁教授就同我講咁要調節個排卵期,其實我個心都係想用藥調節左先嘅,始終自己M期真係唔準

侯爵府

Shan709 發表於 20-3-10 08:36

我係每個月遲/早1個星期,遲/早2,3日又試過,唔知係咪因為我好鍾意飲/食凍野而影響, ...

你有無買黃體素補下?

別墅

回覆 白羊花花 的帖子

你之前成功左,係有食黃體素嗎?係食還是塞藥?我之前2次懷孕時,睇私家都有打安胎針塞小白球,奈何都係無左。。。
所以我都唔知其實有無幫助!
係咪有利無害架呢?

侯爵府

lhwe31 發表於 20-3-10 22:18
回覆 白羊花花 的帖子

你之前成功左,係有食黃體素嗎?係食還是塞藥?我之前2次懷孕時,睇私家都有打安胎 ...

qm果時有比藥我塞,早午晚,另外我買左小白球臨訓食,快孕隆就早上塞,放果朝開始空肚食五日菠蘿酵素,之後飲滴雞滴,兩隻蛋白,下午食兩三格朱古力,飲鴻福堂花膠烏雞湯

別墅

回覆 白羊花花 的帖子

我上次返qm睇胚胎結果,教授話放胎後唔會比安胎藥之類嘅,因未有足夠資料確實黃體藥果d會有幫助,唔知係咪政府醫院關係,唔會隨便開咁多呢d藥。但我網上見好多出面私家生育科,其實都會開呢d藥!
你口服小白球,可自己出面買的嗎?

首頁

尾頁

跳至