自由講場

跳至

首頁
12345...20

尾頁

侯爵府

anteater 發表於 20-1-9 06:33
你要保持心境開朗,多做運動,強身健體才能抵抗! 因為首先你有東西刺激了你的皮膚,誘發出身體嘅致敏原, ...

我直覺上感到吃過類固醇後皮膚薄咗!!
唔知我係咪心理上敏感!!

侯爵府

朱古力包包 發表於 20-1-9 16:01
我直覺上感到吃過類固醇後皮膚薄咗!!
唔知我係咪心理上敏感!!
...

有冇人知睇中E大約幾時會見到D效?因長睇(e.g.2~3個月)會好貴……

珍珠宮

朱古力包包 發表於 20-1-8 04:46
已轉看中E,未夠1個月,點算?每晚準時痕醒!!!!!!!(emoji)

慘慘

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

樓主,試下呢隻lotion,萬寧同屈記都有櫃臺,我買set裝$308,佢係天然泉水,我呢排成日痕,搽佢可以舒緩到

I 大蚊豬   

侯爵府

lovinxenia 發表於 20-1-8 13:10
我睇果個中醫好work,你再睇下宜家呢個醫生work 唔 work先,唔得我先再介紹俾你。我之前都試過流膿岀水:qu ...

可俾定你個中E資料我嗎?
我剛昨晚覆完診,拿了4 days 中藥,睇下點……日日心理上好倦(此病困擾) 好擔心永遠好唔番!(emoji)
每當我以為好番D,又再出D,沒完沒了……

男爵府

朱古力包包 發表於 20-1-10 12:13
我剛昨晚覆完診,拿了4 days 中藥,睇下點……日日心理上好倦(此病困擾) :thinki ...

Pm左你

侯爵府

朱古力包包 發表於 20-1-10 12:13
我剛昨晚覆完診,拿了4 days 中藥,睇下點……日日心理上好倦(此病困擾) :thinki ...

請問你大約睇咗幾耐感覺到好咗?
食完中藥……會否發曬出來定收紅點收水?

男爵府

回覆 msleebb 的帖子

濕疹係唔關真菌事,係過敏反應。有真菌係唔應該用類固醇,要用抗真菌藥膏。

男爵府

回覆 朱古力包包 的帖子

你試下濕死海鹽,可以舒緩到,市面有好多種,無話一定要咩牌子。好多平台都有售。
iherb有好多益生菌及魚油,可以望下成份,睇下邊隻可以改善腸道健康。young living啲嘢好貴,唔一定要用。

多菜係好,但有啲菜會增加組織按,會令皮膚痕,你可以上網望下,建議你逐樣菜試下,可能其中有令你痕左。

如果你有出水,建議你要補充蛋白質,食少少白烚豬肉及雞肉,食完敏感就要停。

類固醇可以唔用就唔好用,我正承受緊類固醇帶嚟嘅副作用,皮膚變薄、易瘀、眼乾、大肚腩 (我得90磅)。當然,唔係所有人都會有副作用,有人用左無事,有人好大件事。香港皮膚科係唔buy 唔用類固醇。

要記住,人係有自我修復機制,過程係要時間,亦都痛苦。
睇左好多年皮膚科,我近排先明白到,類固醇係抑制免疫系統,當被抑制得耐就會癈左武功,係好唔健康嘅。加上,開模類固醇比病人就好,我如果係皮膚醫生都開啦,唔使5分鐘就袋過千蚊。

侯爵府

Pman1022 發表於 20-1-10 16:28
回覆 msleebb 的帖子

濕疹係唔關真菌事,係過敏反應。有真菌係唔應該用類固醇,要用抗真菌藥膏。

thanks, 係皮膚科李x祺E生俾我,我當時冇得擇唯有照食,我停西藥約12,13日後再出,連原本冇嘅地方都有紅點,胸下,肚皮,兩手摺位

侯爵府

Pman1022 發表於 20-1-10 16:43

你試下濕死海鹽,可以舒緩到,市面有好多種,無話一定要咩牌子。好多平台都有售。 ...

我非常害怕免疫系統不能正常番和不會好番。
我唔肯定係咪100percent反彈,但我認為類固醇對我有side effect!

侯爵府

Pman1022 發表於 20-1-10 16:43

你試下濕死海鹽,可以舒緩到,市面有好多種,無話一定要咩牌子。好多平台都有售。 ...

actually 我大約吃+搽類固醇20日左右!
有冇人知身上的"紅點點"(芝
麻頭size),點搞呀?
奇怪地當我搽嘢去消滅佢哋,無lala第2度有再起紅點……沒完沒了!!(emoji)

子爵府

朱古力包包 發表於 20-1-8 10:39
Thank you,其實我已戒口2.5個月,之前無lala有濕疹,在大腿側,看了皮膚科陳x業,話我俾蚤咬,斷證錯誤, ...
李x祺常斷錯症,可能根本不是濕疹. 睡覺痕醒,不如試吓換咗張床

侯爵府

若曦 發表於 20-1-10 17:58
李x祺常斷錯症,可能根本不是濕疹. 睡覺痕醒,不如試吓換咗張床褥

Thank you……why 你說李x祺常斷錯症?佢係我睇ge第2個皮膚專科(in my case i only saw 2 西E),之前我睇CWB陳x業,佢話我俾蚤咬……害我用了15000盜蚤(屋企)! 然後我才去睇李x祺,佢好defintely話我係濕疹!!之後停藥,身上又出番 我才去看中E!!

子爵府

朱古力包包 發表於 20-1-10 18:07
Thank you……why 你說李x祺常斷錯症?佢係我睇ge第2個皮膚專科(in my case i only saw 2 西E),之前我睇C ...
這兩位都麻麻, 我囡臉敏感,李當暗瘡醫,害她吃了多次消炎藥. 改看一個皮膚科專科醫生好啲, 唔好看皮膚文憑.

侯爵府

若曦 發表於 20-1-10 18:14
這兩位都麻麻, 我囡臉敏感,李當暗瘡醫,害她吃了多次消炎藥. 改看一個皮膚科專科醫生好啲, 唔好看皮膚文憑. ...

之前CWB陳x業叫我打類km固醇針……我唔肯……才改看李x褀

侯爵府

fionlei88 發表於 20-1-9 22:49
樓主,試下呢隻lotion,萬寧同屈記都有櫃臺,我買set裝$308,佢係天然泉水,我呢排成日痕,搽佢可以舒緩到: ...

thank you, 身用?
潤唔潤過sweet almond oil?

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

朱古力包包 發表於 20-1-10 20:56
thank you, 身用?
潤唔潤過sweet almond oil?

我搽身,邊度痕就搽,之前乾到甩皮,沖涼後又紅曬,用佢真係止到痕,佢盒面仲講五日內減少95%痕癢,我見唔貴咪試下囉,Avène 主打天然泉水,你試下
I 大蚊豬   

侯爵府

fionlei88 發表於 20-1-10 22:33
我搽身,邊度痕就搽,之前乾到甩皮,沖涼後又紅曬,用佢真係止到痕,佢盒面仲講五日內減少95%痕癢,我見唔 ...

thank you,
我每晚沖涼後紅點會現D , 早上,下午冇咁紅……你是否會咁?

男爵府

lovinxenia 發表於 20-1-8 13:10
我睇果個中醫好work,你再睇下宜家呢個醫生work 唔 work先,唔得我先再介紹俾你。我之前都試過流膿岀水:qu ...

請問可以介紹我嗎

請問呢位中醫, 有冇藥膏搽

首頁
12345...20

尾頁

跳至