夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

洋房

回覆 秋天與楓葉 的帖子

生b機器講中左我痛處..借卵懷胎十月生出黎個bb唔係我的..真係好難接受

伯爵府

k20160423 發表於 20-1-17 15:13
回覆 HOPEFORBB 的帖子

佢真係唔想博,我地之前講好左比一年時間大家一齊去搵辦法去證實,如果證實唔到, ...

分手啦,你俾吾到佢想要既野佢,佢吾想博,都吾應該博,對小朋友好吾公平,太自私,講到尾你同佢既愛情有條件

子爵府

回覆 k20160423 的帖子

你聽佢up啦,佢依家想你接受先話換轉係自己,佢都會接受

你試吓問佢,既然佢想你借卵,你唔想;你想用返自己卵子,佢又唔想博,大家都有唔想的條件,既然大家都愛對方,咁不如大家唔好生啦,你睇吓佢俾咩答案你?我寫包單,佢會分手

我係你就早走早著,唔好再浪費時間

Vividada4472    發表於 20-1-17 17:47

大宅

k20160423 發表於 20-1-17 02:30
我同我男朋友拍左差唔多四年拖,一路都好夾,冇咩爭執今年我男朋友成功上到樓,打算結婚
佢想我答應佢一樣 ...

就算係一對正常夫妻決定要生小朋友,有咗陀住個BB,大家都無可能100%擔保到個小朋友係完全無問題喇!BB出咗世其實都有好多未知知數!例如:聽力視力有無問題,發展會唔會遲緩,言語會唔會有障礙遲緩,到大d讀書又會唔會有學習困難讀寫障礙?
其實當你決左要成為父母開始,你就必須要有豁出去嘅心同準備,用你自己條命同一生來做賭注!無論個小朋友日後點樣作為父母都要好好照顧佢同愛佢!
如果你男朋友係咁驚嘅!就唔應該生BB!他完全唔適合做人爸爸!
借卵能保證到日後個小朋友無其他健康問題嗎?
我可以好肯定答你無人保證到!
唔敢博就唔好生要生就自己生!做父母從來都唔簡單!

english1221    發表於 20-1-17 21:09

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

mini1204 發表於 20-1-17 08:18
我係你根本吾會生小朋友

我都咁諗 如果明知好大機會自閉仲生即係自私 c6咁樣要求其實都好合理

洋房

回覆 cecelc 的帖子

我就係覺得唔大機會,所以先咁爭札

子爵府

k20160423 發表於 20-1-17 15:18

生b機器講中左我痛處..借卵懷胎十月生出黎個bb唔係我的..真係好難接受 ...

咁你男朋友點解唔放棄你,直接搵第二個冇自閉基因嘅女人生b?寧願借卵都要同你一齊結婚有家庭,我覺得佢係幾愛你,但當然最好有其他方法,問過醫生先喇

男爵府

k20160423 發表於 20-1-17 15:16
回覆 Vividada4472 的帖子

我有問過呢個問題..佢話佢接受到,同埋如果佢係我,都一定會接受呢個方法 ...
咁佢梗係可以隨口講啦, 因為都唔係事實, 佢梗係拋你

翡翠宮

k20160423 發表於 20-1-17 16:27

你覺得
如果錯左呢
比你明知大機會都要搏結果中 jackpot 既小朋友佢會有乜感受

一條生命,0.5%都吾應該搏

侯爵府

2024年龍年勳章

唔好生啦, 好危險啊你地
撇除佢愛唔愛妳, 其實佢鍾唔鍾意小朋友架?
佢生小朋友心態唔好, 唔夠愛心, 小朋友唔係大人附屬品,
目的為傳宗接代? 咁如果小朋友冇自閉症, 有其他問題呢?
例如第一胎係女, 咁妳要追到生仔為止?
第日D女唔錫呀?
就算俾妳生到正常仔, 個仔又要背負傳宗接代責任或大人期望?
做你地子女都幾慘。

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

咁快d check
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

既然明知你生到有自閉症既小朋友機會比其他人高,不如樓主你去照顧下自閉小朋友,睇下你頂唔頂到。人地就話唔知自己有遺傳,煮到埋黎唯有硬食,你如果覺得自己真係照顧到,仲計劃到你老左之後佢第日邊個照顧,你再同男朋友傾下。

大宅

Yusum 發表於 20-1-17 15:54
就算係一對正常夫妻決定要生小朋友,有咗陀住個BB,大家都無可能100%擔保到個小朋友係完全無問題喇!BB出 ...

完全同意你講法

男爵府

回覆 k20160423 的帖子

明白。
如果因為你男友係孻仔,而有責任傳宗接代,可以借卵的那胎順便楝埋男孩嗎?

如果第一胎可以完成責任,第二胎用番自己卵生。可以嗎?

男爵府

做人最緊要公平,咁領養/借埋精囉

june231    發表於 20-1-18 18:10

大宅

bonbon926 發表於 20-1-17 19:24
完全同意你講法

我覺得要生就唔好唸,要唸就會唔想生!

大宅

Yusum 發表於 20-1-17 21:10

我覺得要生就唔好唸,要唸就會唔想生!

同意. 因為生BB呢啲嘢冇得預計咁多!

珍珠宮

k20160423 發表於 20-1-17 15:18

生b機器講中左我痛處..借卵懷胎十月生出黎個bb唔係我的..真係好難接受 ...

唔好意思....我網上發言一向好直接
何止懷胎十個月,生育教養係一世嘅責任
家長要面對一世嘅責任,亦要考慮埋小朋友一生人要面對嘅問題

唔好咁天真,以為你妥協就等於解決到問題
人工受孕流產率較高,無人保證借卵包生仔,更唔會保證到借卵生出嚟嘅小朋友無任何隱性疾病、遺傳疾病、自閉症、adhd......
假如日後兩夫妻喺管教方面有分歧,佢一句話個仔我㗎,個仔同你無血緣關係,你邊有聲出......

佢提出一個咁荒謬嘅「條件」,可能唔想做衰人,等你知難而退,仲可以反指責你自私

june231    發表於 20-1-18 18:13

男爵府

即係你願意去承受最差結果?想搵一個可以準備照顧一個自閉症小孩既男人?如果係既你同佢分開啦,佢唔想博。
但我唔覺得男方唔愛你或者當你生B 機器。男人諗野係實際啲,佢諗到咁遠即係佢既將來係有你。佢唔想博真係唔怪得佢,反而你要欣賞佢坦白。樓主細佬有呢個病你比任何人都清楚箇中辛酸,男朋友唔想博,冇得怪佢。好過佢口一套心一套,到時真係唔好彩中左先拋妻棄子你真係喊都無謂。其實借卵台灣好普遍,你睇想生BB 嗰板就知,好多JM 做緊亦好珍惜佢地既BB。有人話自己陀既都會似自己,雖然冇基因。樓主接受唔到係唔甘心啫。至於屋企人,其實可以唔講佢地知,盡量瞞一世。

水晶宮

回覆樓主:

樓主不如去約見遺傳基因科啦,養和有。睇下驗唔驗到乜嘢基因/病,可唔可以more exact 知道你小朋友有自閉的機會率。

首頁

尾頁

跳至