自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

miranda0311 發表於 20-2-7 11:16
請問有無人係GMARKET 買左口罩, 通知已經出左貨去香港, 但收到的快遞號碼寫是SF, 但去查件就號碼不正確呢? ...

你試下用個no係ems 查,我個單寫SF express,但個no 係ems 的。

男爵府

J.Kong 發表於 20-2-7 17:09
有冇人件件係寄CJ Korea express 架?我27/1 落單,選用SF 但係呢個 status 已好耐了

...

呢個真係要CONTACT 賣家或CS 先得, 可能賣家只出左COURIER NUMBER, 但未出貨。

男爵府

晴佳 發表於 20-2-7 17:19
你試下用個no係ems 查,我個單寫SF express,但個no 係ems 的。

試過係找不到...

男爵府

tombo 發表於 20-2-7 17:03
無計,香港派件個間CXC廢,但都安心D,起碼D貨唔係射左上太空,岩問完G媽CS佢都只係俾到依條link 叫我地ch ...

請問呢間係咪用船唔係飛機架?

男爵府

有冇人件件係寄CJ Korea express 架?我27/1 落單,選用SF 但係呢個 status 已好耐了

...

呢個系韓國本地賣家寄過去 Gmarket 的物流倉既物流公司 . 要去到全球配送先出 sf 的編號

睇來你個賣家仍沒寄貨.. 若寄了貨你會收到e-mail 的. 你check 下有冇收到Gmarket e-mail 比你賣家已發貨的信.

珊瑚宮

虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆 MerryMe 的帖子

我同你一樣,所以我覺得可以等下先。

子爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

tombo 發表於 20-2-7 16:58
香港轉左用CXC Express派送
你用下面條Link(desktop版本先得) 入去check 就睇到
http://rincosmall.com/o ...

我都轉左依間
Gloria

珊瑚宮

虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆 J.Kong 的帖子

我都有類似情況,但等等下佢又有UPDATE,之後又等等下佢出咗SHIPPPED

子爵府

...

我之前有一單就係咁,個賣家28/1 update話寄,然後一路無更新,send email 又唔覆,拖慢左其他貨寄出,最後我唔等,取消咗佢,其他貨先可以順利寄出

大宅

stepchk 發表於 20-2-7 17:30
回覆 J.Kong 的帖子

我都有類似情況,但等等下佢又有UPDATE,之後又等等下佢出咗SHIPPPED ...

oh, 咁希望我同你一樣都會收到貨啦。其實我今日都send 咗 enquiry 比 CS, 睇佢幫唔幫到我check 賣家果邊。

Anyway, 多謝解答我既JM們

男爵府

環保接龍勳章

我都訂左兩盒,冇辦法,香港買吾到。

男爵府

miranda0311 發表於 20-2-7 16:00
希望係....謝謝。

我收到DHL短訊,我d口罩係韓國開始運香港,話星期一會派!

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

miranda0311 發表於 20-2-7 11:16
請問有無人係GMARKET 買左口罩, 通知已經出左貨去香港, 但收到的快遞號碼寫是SF, 但去查件就號碼不正確呢? ...

有冇試過連埋SF呢兩個字?

男爵府

Gmarket 今日email我話有單寄岀,速遞號碼都係9字頭,係順豐apps顯示有件係韓國寄岀中,唔知有無關係

大宅

goo_littlebb 發表於 20-2-7 15:43
我同你一樣呀, 9字頭, 11個位.
由5/2開始就話Shipped, 但無update status, 去順豐都check唔到, 我以為未更 ...

我有兩單都係咁

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我無訂過gmarket,不過有時外國個tracking 同香港拆貨後唔一樣,但用順豐apps, 會根據你個聯絡電話send notifications,咁就知道幾時到。

侯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

missvivi 發表於 20-2-7 19:58
我收到DHL短訊,我d口罩係韓國開始運香港,話星期一會派!

你用DHL,運費咪好貴囉

子爵府

2024年龍年勳章

tombo 發表於 20-2-7 17:09
咁就真係唔知啦, 因為另一單用SF,個單號真係用返SF開頭,一切正常

...

好羨慕你到呢個階段

男爵府

IamDirector 發表於 20-2-8 00:27
你用DHL,運費咪好貴囉

唔係,我都係揀左順豐。用DHL 係因為gmarket太多貨,佢運唔切,所以佢自己轉左其他速遞,佢出左notice架啦,仲唔會另加錢。(所以我都係用返順豐個價,另因為張單都比人cut左一半貨,所以運費仲有錢退添)

大宅

seaman1982 發表於 20-2-7 16:09
試下呢度

https://www.aftership.com/amp/couriers/rincos

你好勁呀!我之前都試過aftership,都唔知揀邊個

我另一張單由順豐去左EMS, 玩左4日今日先到香港。但我個地址係順豐門市 千萬唔好失件呀

首頁

尾頁

跳至