樓市動向

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

tammykam01 發表於 20-3-10 11:56
回覆 20150618bb 的帖子

問過銀行可以去到70或75歲.

可以

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

rabbitwaiwai74 發表於 20-3-11 16:28
唉!香港人就係咁!
如果現在唔使供樓,又住得無問題,就真係捻清楚

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

rabbitwaiwai74 發表於 20-3-11 16:56
你雙租又係方法,可以補貼少少就可以着大啲改善生活,你們後生可以再等機會,但我已中年唔細,如果唔係樓 ...

原來我地d小朋友年紀相約,我大果個10歲,細果兩個7同5歲,但我屋企原呎數都比你細 實呎4xx, 其實勉強夠住,但我地即使換。。都係諗住換有3房就ok, 冇諗過換好大。。。亦唔會諗要小朋友大咗幫手供。。唔想為佢地增加負擔
不過,你想換樓,要積極去睇樓呀,因為了解定一切,到時去做決定,就會爽手好多。

水晶宮

畀面勳章

rabbitwaiwai74 發表於 20-3-11 16:15
多謝你同路人!你都講得啱!一家大細賣了樓又要租,又要等、又要驚、最怕升又買唔到,所以先煩!你去壓力 ...

我藍田,
想搬去或者屯門元朗村屋

大宅

rabbitwaiwai74 發表於 20-3-11 16:56
你雙租又係方法,可以補貼少少就可以着大啲改善生活,你們後生可以再等機會,但我已中年唔細,如果唔係樓 ...

嘉湖山莊複式有過千呎, 6 個房可打通
不要發私人訊息給我sell保險或其他理財產品。

男爵府

rabbitwaiwai74 發表於 20-3-11 17:07
多謝你比了咁多意見我!你講得啱!高買高賣,低買低買,而且我都係買同屋苑!我老公唔係做到75,但要供到75 ...

公務員可以做到75?
我新制,冇長俸,最多做到65(我仲未簽返reply slip)。
我現居都住咗10年,結婚前半年買,兩房兩個人當然好夠住,但到而家三個小朋友。我細你老公幾年,小朋友也細幾歲,收入也比你老公少。不過雙職家庭,加上本身有間屋收開租,計到數就趁疫情就買咗間大嘅。本來想近返市區啲,不過跌唔多,唔到價,結果都只買到同屋苑(仲要同一座)。上屋搬下屋,但細換大,過兩個月收樓。

複式洋房

一個人搵7萬蚊,樓主無做野,仲要有兩個子女, 如果換樓係犠牲了很多其他東西,老公做野停不了,犠牲了健康,壓力又大。也不能放太多錢投資子女的教育。 7萬蚊,供樓28000, 如果是新樓管理費也要5000, 即是住樓支出已是人工的最少一半。如子女想讀直資, 找補習, 學野, 讀國際學校,去外國讀書, 已經要諗過度過。
請不要見怪,我是理性分析,對事不對人,只是要犠性了眾人的利益而來成就一間自己覺得我舒適的屋, 俾我會很內疚。
其實住緊500,600呎,四個人住,如果裝吓修,都應該可以住多幾年.
或者我覺得投資應該係要多元化,而唔係一藍子放在自住樓。
不過人人的價值觀和取向也不同, 正如很多人會覺得樓的首期重要過去海外升學, 好難一概而論, 和老公傾掂就得。

大宅

rabbitwaiwai74 發表於 20-3-3 14:36
四十幾歲想換樓,要再供二十八年,每月要供$28000,人工$70000,謝大家比吓意見!謝謝!
...

我由三月開咗放盤,起初自己放28屋,結果好多agent打電話問,超級煩!但有一個係買家,結放了兩星期,就放比四大地橙之後,每個星期日都好似opening day咁,五六枱客排隊買樓,大多數來自本區(二四孝父母買多間比仔仔住),區外客人也不少!在疫情中睇樓真不容易又要消毒又要清潔,仲要俾agent不停問價,越問越低,真係好大壓力!結果突然在五月頭就收到好多agent 電話,話好多客唔使睇樓,就可以開價,結果到了價就賣了(售後租回),簽臨約時好似發緊夢咁!住了十年嘅屋企以為有啲依依不捨!只是一個開始,接踵而來還有很多野要安排。

大宅

rabbitwaiwai74 發表於 20-5-17 01:42
我由三月開咗放盤,起初自己放28屋,結果好多agent打電話問,超級煩!但有一個係買家,結放了兩星期,就放 ...

這兩個星期,不停睇樓睇了十多間,還末有心水!agent話上個成交了110宗,所以冇乜盤可以睇,而且樓價回穩,有很多買家出手,有些還早跟價,所以買少見少,十分緊張!現在剛剛開盤的業主都唔到價十分離地!甚至一開盤已有兩三枱客爭,急住買,令我心情十分忐忑不安,睡不好!剛剛先收到買家大訂,但穩陣D都要六月頭先買到樓,如果這幾個禮拜落訂,又怕買家出問題,但遲啲落又怕進度差價,這段期間十分擔心!請大家比些意見我!謝謝!

子爵府

rabbitwaiwai74 發表於 20-5-17 02:01
這兩個星期,不停睇樓睇了十多間,還末有心水!agent話上個成交了110宗,所以冇乜盤可以睇,而且樓價回穩 ...

你有得售後租回都重有多d空間走盞,不過都係要盡快買番

大宅

rabbitwaiwai74 發表於 20-5-17 02:01
這兩個星期,不停睇樓睇了十多間,還末有心水!agent話上個成交了110宗,所以冇乜盤可以睇,而且樓價回穩 ...

你最熟悉現在住緊的屋苑,睇吓有冇大單位,睇啱快啲入市!
家人剛在5月頭開始睇樓,都系睇住開屋苑的優質單位,銀行估到價,原業主都系想換大單位所以先賣

男爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

我都想問下大家意見,如果放賣一層港島東居屋5百零,之黎還完按揭得返3百幾,想買返9龍東4至500尺單位(最好油塘)禁應該賣左先再買?(賣左期間都有地方住一住),但油塘閒閒地都6至7球,應唔應該去馬?

大宅

回覆樓主:

男爵府

畀面勳章

rabbitwaiwai74 發表於 20-5-17 01:42
我由三月開咗放盤,起初自己放28屋,結果好多agent打電話問,超級煩!但有一個係買家,結放了兩星期,就放 ...

可唔可以講吓開始放嘅價同中間d人越問越低價係差幾多%?你依家賣咗個價同同類單位之前最高時比較又高/低幾多%?

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

請問你售後租回,是否由收左大訂開始計租,還是成交後才計?

售後租回的租約,是1年死約嗎?

男爵府

wmkcnw 發表於 20-5-18 20:10

應該係正式成交後計

大宅

wmkcnw 發表於 20-5-18 20:10

成交完起計,半年售後,如果我新屋ok,可以一個月前通知業主退租!

大宅

csc1016 發表於 20-5-18 21:55
應該係正式成交後計

Yes

大宅

breadcheung 發表於 20-5-17 10:54
你有得售後租回都重有多d空間走盞,不過都係要盡快買番

會有多d時間!但睇住樓價升,都想快啲買,怕追唔到價

大宅

BJ2017 發表於 20-5-17 11:02
你最熟悉現在住緊的屋苑,睇吓有冇大單位,睇啱快啲入市!
家人剛在5月頭開始睇樓,都系睇住開屋苑的優質 ...

係呀!都希望快啲睇到心水盤入市!恭喜你一切順利!你買個優質盤有冇同業主講價呀?

首頁
12345...6

尾頁

跳至