自由講場

跳至

首頁
12345...17

尾頁

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 ivycwl 的帖子

兩個人同一家幾口,已經唔同哂生活啦,你想走返去二人世界日子咩?佢唔郁咪你主動low,夫妻就同一雙筷子,要互動架,你都識講啦,佢比左7成你,佢唔勤力D,一個男人拎住4成錢點成一個男人,萬一家人有急事,萬一你做唔到野,好多萬一架,一頭家唔係咁簡單就揹得起架,你做為妻子係咪要明白佢,至於房事,佢唔主動,你咪主動low,但要比佢知,唔會有意外,可能佢都係驚有意外整多個,負擔就重啦,佢唔同你傾,你咪同佢傾low,好小事冇謂下下講離婚,單親唔易做,對小朋友都係冇益,只會傷害.
<br><br>

象牙宮

youngbeetle 發表於 20-3-9 13:41
我覺得樓主想要一個細心同識氹佢既男人,問題係男人過咗熱戀期會係咁
...

都唔一定,我老公都仲會氹我,親熱行為到而家17年都有! 要大家溝通囉,男人有d係好蠢係悶蛋,我老公初頭轉工都係掛住公司唔理我,我咪嘈佢爆佢囉,慢慢佢就改到! 要搵個肯湊仔既男人唔易,我個當年好自願陪仔

男爵府

樓主,你老公真係唔差架啦,係性生活同傾計方面要協調一下,如果你因為你咁樣要離婚,就真係唔值囉,消毒嘢大部份都係女人緊張D,女人買架啦,仲肯同小朋友玩,好難得。

侯爵府

2024年龍年勳章

樓主,問你自己想唔想同你老公繼續一齊?

如果你想繼續保持夫妻關係,你自己行一步先,同你老公傾下,兩夫妻去拍拖去旅行,
你有工人姐姐幫手,正常應該好好多,有時主動下無所謂

男爵府

回覆 ivycwl 的帖子

值得,你主動啲提點佢你想要嘅生活,好好溝通下
簡簡單單,開開心心!

伯爵府

回覆:這樣的老公,還值得嗎?

我覺得有問題的人是你,感覺你貪得無厭,斤斤計較,不㑹珍惜,他己經用了七成的收入在家庭上,請問你負責多少? 現在不是男女平等?

男爵府

ivycwl 發表於 20-3-9 13:33
以前冇小朋友感覺不是這樣,係有了小朋友後感覺大家不像以前。以前佢係屋企做嘢會得閒傾下計,抱下。但有 ...

寫出來果D都唔算係咩死罪,係連拖手都怕人見到就過左D~~

有小朋友之後有無多左好多磨擦?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

ivycwl 發表於 20-3-9 13:46
供樓水電煤加家用佔7成

妳寫得出呢D心聲, 我估妳平時對老公的態度都唔會太好.

妳試下同老公傾下啦, 心平氣和咁溝通一次, 可能佢都有D心結係妳唔知.
既然有工人, 就每星期搵一晚兩公婆出街, 培養下感情.

大宅

ivycwl 發表於 20-3-9 13:23
結婚近十年,對老公感覺愈來愈陌生,常常在想是不是應該離婚?

背景:結婚十年,有兩個幼稚園小朋友。兩公 ...

尚算一個負責任嘅老公

男爵府

banbanmm 發表於 20-3-9 13:46
明白除咗物質,人會有感情需要,不如你自己試下多啲主動,主動表示關心愛意。
...

男方吾主動,你都可以主動!
改吓自己心態, 可能有意想不出嘅結果呢

wcpcelia    發表於 20-3-9 14:34

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

佢都七成人工拎左出嚟,仲想點

大宅

雖然得一萬蚊但已經係佢嘅7成人工 都好盡力架啦 體諒下佢

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ivycwl 發表於 20-3-9 13:36

佢自己一個月有近2萬用呀。我唔係要買咩貴嘢,名牌。只係覺得 ...

你又有冇買嘢比佢呀?

水晶宮

有兩個讀緊幼稚園的小朋友,即係唔係好耐之前感情仲ok。

唔計愛唔愛情,只講你列出你老公的問題,真心覺得佢唔算差。

除非你打算獨身,否則離開佢,帶住小朋友,你搵到比佢好的男人,機會唔大。

男爵府

ivycwl 發表於 20-3-9 13:46
供樓水電煤加家用佔7成

樓主,你改返內容好啲,你嘅描述令所有人以為你C6 比一萬蚊=佢人工嘅7成。

民房

伯爵府

restahaus 發表於 20-3-9 13:55
我覺得有問題的人是你,感覺你貪得無厭,斤斤計較,不㑹珍惜,他己經用了七成的收入在家庭上,請問你負責多 ...

點貪得無厭?我全份人工都用晒。

娘家家用,3個工人人工(1個係娘家用),兩個小朋友學費興趣班都2萬元,仲有一家6口日用食飯一個月萬5以上。。。。

水晶宮

youngbeetle 發表於 20-3-9 13:41
我覺得樓主想要一個細心同識氹佢既男人,問題係男人過咗熱戀期會係咁
...

但關係要相方付出, 男人唔夠浪漫, 咁女又識唔識體貼, 女方都可引導下男方, 回復拍拖時情趣

珍珠宮

最緊要睇大事,小事就不要同C6計。

你哋已經沒有婆媳問題,亦沒有小朋友教養問題,你C6又肯照顧小朋友。可能佢心思去咗仔女到,而有疏忽你。但係你一家其實已經好簡單,而C6問題,可能你一直積累對他不滿。其實男人是不夠細心的多。你要講出感受,或者自己對佢好,佢一定知道。

如抗疫用品,我C6一樣末買過,我還買埋給他父母,口罩佢家姐,細妹都有份。

兩夫妻要心存感激,互相欣賞。如果只係粗心,不是罪,你可以做多一步。如果你長期有不滿,對C6反感而冷感,破壞夫妻感情非常不值。

子爵府

可能你眼中只睇到佢嘅缺點,無在意佢嘅優點
從你嘅文字都睇得出你平時對佢嘅態度大概係點,咁佢喺房工作或扮工作不願對住你都情有可原

首頁
12345...17

尾頁

跳至