自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

Rhapsody2 發表於 20-3-24 13:25
好多留學生係YC, 佢哋而家咁得閒,我驚佢哋播毒之餘,仲去搞破壞,香港雪上加霜!
...

美帝個格已經夠yc啦!講嘢成日噏得就噏,睇下果邊既年輕人,訪問佢地怕唔怕被傳染,佢地話唔怕加多句佢地係唔會被傳染

我諗連科學家都解釋唔到咩邏輯會令佢地覺得佢地唔會被傳染呢?

yc既思維真係叫袁生(本身都係yc)用最科學既理論都解釋唔到㗎!

男爵府

唔甘心,但可以點。。

男爵府

係好唔甘心 但又可以做到乜 最大只係可以如果見到帶手帶出街嘅就報警

珍珠宮

露比EE 發表於 20-3-24 10:35
班留學生未返之前都keep得幾好,係有d自私d隨街掉口罩,但班學生返黎之後,確診既當然要醫啦!應該隔離果班 ...

違者要重判入監獄十年、罰一千百萬元先起到阻嚇作用。

政府呼籲d人自律,跟本就係癈既,人係自我中心的。'

公爵府

好唔甘心, 希望會重罰這些人.

侯爵府

Snoopy211 發表於 20-3-24 14:34

違者要重判入監獄十年、罰一千百萬元先起到阻嚇作用。

會自律既人係唔怕法規,唔自律既人就要靠法規約束,否則天下大亂!

男爵府

回覆樓主:

湖北省除著武漢明天都解封了,香港仲打緊仗,希望D人自覺啦,唔好害人害己

子爵府

敢問樓主,係留學生問題大的?定果班明知疫情下都周圍去旅行嘅人?

你成段文字,對留學生好唔公平!

侯爵府

bopomofo2405 發表於 20-3-24 15:06
敢問樓主,係留學生問題大的?定果班明知疫情下都周圍去旅行嘅人?

你成段文字,對留學生好唔公平! ...

如果留學生返香港守規矩,無違反隔離令既都比人狂鬧,咁就係唔公平,但依加佢地返到香港唔守香港既律法,比人鬧係理所當然!

至於明知疫情都堅持外遊果班,如果佢地返唔到香港就喊苦喊忽扮哂嘢要求政府去接返香港既,返到香港違反隔離令既同樣都係極度自私既行為!

到我敢問會員你,如果有人違法亂紀, 藐視香港法律,無視警方執法,咁對市民係咪唔公平呀?咁擾亂社會公眾秩序問題大d定擾亂公共衞生問題大d呢?

Rhapsody2    發表於 20-3-24 15:29

伯爵府

pswongg 發表於 20-3-24 10:42
現在是為左那少數人犧牲我地全港大部份的人, 包括學生, IB考試除消, DSE廷後...本來香港控制得好好. 為何政 ...

比黑衣人燒晒啦,邊度有咁多隔離中心呀

子爵府

露比EE 發表於 20-3-24 10:35
班留學生未返之前都keep得幾好,係有d自私d隨街掉口罩,但班學生返黎之後,確診既當然要醫啦!應該隔離果班 ...

唔甘心可以點全香港人都俾一小撮自私鬼累死。想返工揾食冇得返,想返學冇得返

子爵府

露比EE 發表於 20-3-24 15:27
如果留學生返香港守規矩,無違反隔離令既都比人狂鬧,咁就係唔公平,但依加佢地返到香港唔守香港既律法, ...
我又問你: 今次冇守規矩, 佔全部回港留學生嘅百分比?

唔遵守法律,自有法律制裁。非常贊成警方出動拘捕違法者。

當你用留學生一詞,是否對其他遵守法律嘅留學生不公?

唔好我講你内文對其他守法人不公,你就轉移視線,搬龍門。

如果我起個標題:香港人不懂為人父母,你又會否同意呢?

男爵府

amazing 發表於 20-3-24 15:30
比黑衣人燒晒啦,邊度有咁多隔離中心呀

等到搵到地方才接他們回港

侯爵府

bopomofo2405 發表於 20-3-24 15:42
我又問你: 今次冇守規矩, 佔全部回港留學生嘅百分比?

唔遵守法律,自有法律制裁。非常贊成警方出動拘捕違 ...

標題已經寫明自私精喎,唔係自私精點解會有hard feeling 呢?花時間去針著討論區上既話題,不如勸下身邊d朋友仔,知羞知衰既就唔好犯法唔好擾亂公眾秩序,正如你所講,有人犯法就有警察,市民眼睛雪亮既,唔自律咪要先受公論,再繼而受法律制裁囉!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆樓主:

唔甘心
所以更要支持執法
唔好再同我講違法係有佢嘅原因

子爵府

sandra28 發表於 20-3-24 12:43
之前香港真係做得好好!
最衰D自私精!仲去旅行!仲有班留學生唔自律!呢啲家長都有責任!
...

我公司都有班之前堅持外完遊既自私精返左黎。仲死口話自己無事,邊個咁証明呀, 唔係歧視呀, 你咁樣周圍行係會攬炒架

侯爵府

sasa0208 發表於 20-3-24 16:47
唔甘心
所以更要支持執法
唔好再同我講違法係有佢嘅原因

咪係,總之市民責任,見到有人犯法就要舉報,擾亂公共衞生罪名唔輕㗎!
d趴街律師唔好諗住揾d白痴理由同佢地開脫呀!如果夾埋班自私不顧市民生死既,市民亦唔會放過佢地!

侯爵府

bechan168 發表於 20-3-24 16:53

我公司都有班之前堅持外完遊既自私精返左黎。仲死口話自 ...

叫上司出聲,保命仔最緊要!

子爵府

露比EE 發表於 20-3-24 16:57
叫上司出聲,保命仔最緊要!

我地上司趕左佢地出去,無咩野唔準入黎

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章

幸福花 發表於 20-3-24 11:31
回覆 天使之心02 的帖子

呢班人成日話佢地都係香港人!要俾佢地番嚟!仲話一定會自律! ...
連班留學生家長都唔自律,我哋今次捉蟲了!

首頁

尾頁

跳至