自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

好離譜喎咁都扣假!根本就係想承機cut cost囉!

大宅

kurocat 發表於 20-4-1 11:28
Home
Office ?

不是

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

白毛毛 發表於 20-4-1 14:46
如同住家人中,政府應該要同住的其他家人強制隔離,有medical certificate,咁應該係先計病假。

...

同住中左,可以強制隔離?
要去火炭?

據悉無架喎!

珍珠宮

stagea 發表於 20-4-1 18:08
要去火炭?

同住都唔洗隔離?
以我所聽到係要,有medical certificate。
入唔入營就唔sure.

我同事同確診者同機,有入營觀察隔離。

珍珠宮

stagea 發表於 20-4-1 18:08
要去火炭?

上網搵的,同住家人算密切接觸者

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

白毛毛 發表於 20-4-1 18:19
同住都唔洗隔離?
以我所聽到係要,有medical certificate。
入唔入營就唔sure.

同住中左有強制隔離,應該係家居強制隔離,如有supporting ,一定唔駛簽arrangement啦!
我公司係本土上市公司,一定問左有無先出通知,應該係無supporting (medical) ,先要簽啦!

琥珀宮

白毛毛 發表於 20-4-1 18:28
上網搵的,同住家人算密切接觸者

未確診的密切接觸者,有medical certificate?

珍珠宮

stagea 發表於 20-4-1 18:36

同住中左有強制隔離,應該係家居強制隔離,如有supporting , ...

我唔明點解同住家人點解會無。
我係做MNC的,我知HR同legal dept都 reconfirm過chp,勞工法例,兩間大law firms.
Anyways....

琥珀宮

白毛毛 發表於 20-4-1 18:42
我唔明點解同住家人點解會無。
我係做MNC的,我知HR同legal dept都 reconfirm過chp,勞工法例,兩間大lega ...

確定入營,有medical supporting?

睇下以下,原來隔離營滿左,就在家隔離,唔怪得公司要簽arrangement

https://hk.appledaily.com/local/20200207/VLEN5AMVRAPHKPWLI7IXE4XIGE/

大宅

lojo11 發表於 20-4-1 12:15
仲係呢14日唔洗佢做野?

不用她在家做公司嘢,所以她在家勁諗想不通跟我呻, 根本錯不在她,為何要她放NPL

珍珠宮

stagea 發表於 20-4-1 18:43

確定入營,有medical supporting?

總之如果係政府要求隔離,係會有medical certificate,咁係計病假。ok?
我係知咁多啦。再深入或奇難雜症,建議你直接問chp, Labour dept。

琥珀宮

白毛毛 發表於 20-4-1 18:52
總之如果係政府要求隔離,係會有medical certificate,咁係計病假。ok?
我係知咁多啦。再深入或奇難雜症, ...

有 supporting 梗係計病假

唔該你

侯爵府

我試下答:
Employment Ordinance 有規定「除雙方同意較短通知期,僱主安排員工放年假不得少於14日通知。」
即係僱主有權1號通知讓員工15號開始放有薪大假。

另外,僱主可以今日通知,明天開始放無薪大假,條件:
連續四星期內不多於一半工作日;及連續26星期內不多於1/3工作日。

珍珠宮

stagea 發表於 20-4-1 18:53
有 supporting 梗係計病假

公爵府

好媽媽勳章

sunshine0613 發表於 20-4-1 19:17
我試下答:
Employment Ordinance 有規定「除雙方同意較短通知期,僱主安排員工放年假不得少於14日通知。」 ...

法例其中一段....
年假日期應由僱主在徵詢僱員的意見後指定.僱主須至少在假期開始的14天前以書面通知僱員年假的日期;如雙方同意,可以較短時間通知。

當中的:年假日期應由僱主在徵詢僱員的意見後指定

即係同事都有權唔答應啦。
唔答應的話。公司又比足通知期。炒得

侯爵府

bb12345 發表於 20-4-1 13:36
係公司單方面要你居家隔離, 扣錢NPL唔公平, 當病假比3/4都好,
我讚成,npl無鈛,點生活

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆 不可奉告 的帖子

咪囉~

癡線~

關佢咩事呢??

違規內容

瑪瑙宮

大廚勳章

不可奉告 發表於 20-3-29 15:47
我親戚她住同一屋邨同一座樓樓上,有位婆婆確診,(政府衛生署冇要求她要家中自我隔離的),而她公司就要她為 ...

睇吓你公司係咩公司囉。。。要求放無薪都好多市面。。大家互相體諒吓囉。。。我識得好多朋友放晒啲年假。。依家一星期返兩至三日工。。係無薪架。。。噪得太犀利公司一陣都係要殺人就揀你先囉。。。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

侯爵府

phoebepanpan 發表於 20-4-2 09:53

法例其中一段....

不是如此解讀;熟悉僱傭條例律師話雙方同意,可短過14天通知期,否則,僱主俾夠14天通知期便可按法列執行安排員工放有薪大假。employee沒有權say no.

首頁
12345...6

尾頁

跳至