自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我得兩個人, 一包麵粉整包大約食到半個月, 之前啲麵粉真係好難買(日本), 而家就多左好多貨

男爵府

andyman 發表於 20-4-19 14:43
有呀, 不過就好簡單的模式麵包機, 得三幾個模式咋, 無而家又酸奶, 又肉鬆, 仲好鬼貴添呀。
...
原來麵包機咁耐之前已經有,我仲以為呢十年八年先有添。

禁止訪問

水晶宮

我就嚟要在網上呼籲,一個 Sourdough 換一包麵粉,唔知有冇人彩我

講笑,我仲有粉,但某隻牌子唔多

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

wcandtt 發表於 20-4-19 07:16
我就嚟要在網上呼籲,一個 Sourdough 換一包麵粉,唔知有冇人彩我

講笑,我仲有粉, ...

我住外國都一樣無高粉,搵左好多間啦,之前自己蠢,見到有諗住買一包就算。跟住一路無見過啦

水晶宮

我愛Corina 發表於 20-4-19 15:36
我住外國都一樣無高粉,搵左好多間啦,之前自己蠢,見到有諗住買一包就算。跟住一路無見過啦:sw ...

唔係卦

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

wcandtt 發表於 20-4-19 07:37
唔係卦

連online supermarket 都無

安慰自己,買到plain flour 已經好好

男爵府

lemontea520 發表於 20-4-19 11:07
痴線,日日見到啲人話無麵粉買,今日仲有人話等日本城開門搶粉,仲買左成個籃。
其實買甘多用得哂咩,會生 ...

當你去美心聖安娜買完空心飽,又唔係日日路經A1 bakery或Panash (叫做好少少、但都係落左勁多addictives), 就會選擇自己整包。

男爵府

我愛Corina 發表於 20-4-19 15:36
我住外國都一樣無高粉,搵左好多間啦,之前自己蠢,見到有諗住買一包就算。跟住一路無見過啦:sw ...

Me too我都買唔到。只買到plain flour整餃子或蔥油餅啦。 frozen part baked baguette 都難買到

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我屋企冇人食咋,否則我都會學整

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

lemontea520 發表於 20-4-19 11:07
痴線,日日見到啲人話無麵粉買,今日仲有人話等日本城開門搶粉,仲買左成個籃。
其實買甘多用得哂咩,會生 ...

如果係整嘅,好快用哂一包啦

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

都係一種親子活動嚟
利申:我想買一包高筋,仲未買到

大宅

我在Sydney ,中高低麵粉都冇左好耐,有日見到自發粉都剎,但限購兩包

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有小朋友的話可以當親子活動

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

差唔多日日整包,高筋粉真係用得好快。

反而而家啲蛋糕落好少低筋粉,一包有排用。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

wcandtt 發表於 20-4-19 15:37
唔係卦

係呀, 我上Fb 睇啲人叫曬救命, 搵唔到麵粉買.
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

瑪瑙宮

holemone 發表於 20-4-19 08:17
Me too我都買唔到。只買到plain flour整餃子或蔥油餅啦。 frozen part baked baguette 都難買到
...

plain flour 都好啦,佢叫all propose ,而家我乜都用佢麵包,蛋糕都用佢,都ok 呀。。

今日入左包4KG plain同1 kg wholemeal flour ,好開心架啦,係買唔到yeast 囉

珍珠宮

我地隔日整一次。密d就日日。因為早餐要食,出去買不如自己整,健康衛生

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

lina9316 發表於 20-4-19 13:27
琴日見日本城有好多箱CJ牌,高,中,低筋都有,我買咗一包

我剛去睇我附近嗰幾間都係未有,360只有高筋冇我要嘅中筋,唯有聽日去遠d搵下,thx

水晶宮

andyman 發表於 20-4-19 17:59
係呀, 我上Fb 睇啲人叫曬救命, 搵唔到麵粉買.

我買嘅粉比較偏,尚算可以,但都比以前難買好多

首頁

尾頁

跳至