自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

減齡達人勳章

留飯比工人,自己食先,工人抱b, 你食飽,就你抱b, 工人食飯

男爵府

回覆樓主:

咁係C,train小朋友唔好成日要抱住

侯爵府

回覆樓主:

你作為父母就係要教小朋友坐定定係食飯椅食飯,以前見好多小朋友啲阿爺阿嫲攞住碗飯追住佢食飯,現在只係角色轉左工人。你唔好諗住工人會幫你教,教小朋友係父母的責任。我成日唔明啲人話小朋友唔肯自己瞓、唔肯坐食飯椅、BB車,跟本係小朋友扭下你地由得佢。利申我兩個小朋友,由細坐定自己食飯、自己瞓覺、食完飯才準落地、出街我要佢坐BB車佢唔會扭落地。

男爵府

工人攪細路,大人自己攪食飯,食完飯,到工人吃,跟住洗碗,大人同細路玩,工人攪掂冲涼,帶細路入房瞓。

男爵府

dlee_ca 發表於 20-5-9 11:51
工人攪細路,大人自己攪食飯,食完飯,到工人吃,跟住洗碗,大人同細路玩,工人攪掂冲涼,帶細路入房瞓。
...

子爵府

mariyar 發表於 20-5-9 09:58
無一定架
我自己喜歡嘅咪自己抱
叫工人食先

係囉點解要咁煩腦,凑仔都冇一本天書,問其他人亦冇意思,人人情況唔同...
嗰時我媽黎同我坐月,到食飯個仔扭計喊,我媽多數會話由佢,最多快快手食,但我老公就唔忍心,會去抱佢
咁如果係工人,樓主想點就自己話事啦,同埋真心覺得b唔駛咁就佢

水晶宮

藍尾巴 發表於 20-5-9 10:48
真係一定要抱,咪抱住食囉。。。一隻手都食到飯嫁,我女細時我成日都係咁嫁。同埋,如果你咁講,下午人人返 ...

X2

珍珠宮

我自己做法,朝延不養餓兵
啊姐食先
我抱住,始終有媽媽同bi bi 時間
之後大人食

水晶宮

先生小姐 發表於 20-5-9 09:46
食飯果下,如果個B無瞓教,又唔肯係床玩
又準備食飯,咁係工人食先,定大人食先呢?總要有人抱,有人食先 ...

呢d 係對小朋友訓練。你放個B出廳, 佢坐住搖椅、high chair 望到你地食飯就 ok , 想有安樂茶飯, 你要先令到個B跟你地生活規矩, 而不是由個B帶住大人走

翡翠宮

牛年勳章

birdbird 發表於 20-5-9 12:19
呢d 係對小朋友訓練。你放個B出廳, 佢坐住搖椅、high chair 望到你地食飯就 ok , 想有安樂茶飯, 你要先令 ...

完全正確

大宅

自己食先,食快啲抱返啊b再叫工人食!

wcpcelia    發表於 20-5-11 11:37

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

個BB唔可以放低? 唔可以自己玩一陣?工人食先定後自己決定啦! 你個工人如果醒少少自己都會安排遲D食!

男爵府

先生小姐 發表於 20-5-9 09:37
唔係,我可能表達唔清楚
最主要係想知,大人同工人既分配
如果有手抱小朋友,咁係工人食先定大人呢?

我會比工人食先!當然大前提係個工人吾係懶,都吾會專揀好送食啦!
我每次叫工人食完幫我湊B,因為佢會有壓力,我抱住個b,佢吾敢食太耐,而佢食完後我就可以慢慢嘆!

子爵府

回覆樓主:

我女1歲前未坐得穩又為食,姐姐煮飯時我餵左粥仔,到我地開飯佢又爬上枱再食
我就抱住bb食,餵d烚菜蒸魚俾佢,因為我姐姐唔識分咩食得咩唔食得,等佢同bb都食飽就抱走,我再慢慢食
1歲幾後可以同枱坐一齊食

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

先生小姐 發表於 20-5-9 11:19
謝謝你明我意思
其實唔係問人BB應唔應該由佢喊或點樣凑。
只係想了解下咁既情況大多數人係工人定主 ...

珍珠宮

又準備食飯,咁係工人食先,定大人食先呢?總要有人抱,有人食先 ...

點解食飯一定要有人抱BB?
除非係出街食又冇帶BB車架姐!
我冇工人,我囡平時都係放係圍欄裡面玩,餵完佢食就到我哋食,佢係旁邊圍欄裡面玩
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

先生小姐 發表於 20-5-9 11:19
謝謝你明我意思
其實唔係問人BB應唔應該由佢喊或點樣凑。
只係想了解下咁既情況大多數人係工人定主 ...

可能你依家覺得唔啱聽
但其他jm都係想你未來舒服D,抱慣返唔到轉頭,到時想改都難!

男爵府

先生小姐 發表於 20-5-9 09:41
係,如果無瞓教唔係大人抱就係工人抱

咁細就就到咁,幾時到大?

公爵府

睇你忍唔忍心。 我由BB開始,工人姐姐都係同我地一齊食飯,無分先後。食飯期間將BB放喺playpen推去我哋餐枱旁邊,佢望到我地食飯。佢喊嘅話就同佢講,我哋食完嚟陪你,你大個都會好似我哋咁坐埋一齊食,而家陪下我哋先,但我唔會抱佢。 久而久之佢就無再係我哋食飯時喊。 到佢開始做坐得到,佢就坐係餐椅食糊仔或水果,慢慢俾佢過渡到同家人同枱食飯。

大宅

鴨鴨比 發表於 20-5-9 12:11
我自己做法,朝延不養餓兵
啊姐食先
我抱住,始終有媽媽同bi bi 時間

其實好睇姐姐又或者自己肚唔肚餓去决定,我地慣挾好一份份食,食先食後冇定律。同埋真係要放下手俾小朋友自己玩一陣,唔應該成日抱,喊下係唔會死,但成日抱會累死大人,大得好快到時重到斷腰骨仲日抱夜抱咩?試下同佢講嘢或俾玩具去訓練下BB仲好。

首頁

尾頁

跳至