自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珍珠宮

dorothywhk 發表於 20-5-12 12:55
最近雖然疫情緩和左,但係奶奶都叫我哋唔好出咁多街,而家我一個星期只係出兩次街,就係去睇中醫濕疹:callm ...

有出。返工都要啦!
不過減少咗。以前無無謂謂都會出去周圍行,而家多數有目的有嘢要買先出街。
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

最近雖然疫情緩和左,但係奶奶都叫我哋唔好出咁多街,而家我一個星期只係出兩次街,就係去睇中醫濕疹:callm ...

除左買餸、返工、交收……
無約人
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

近期我小朋友濕疹都嚴重,可以介紹一下中醫嗎?

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

速去速回, 做好個人衛生

大宅

棲主奶奶好謹慎
我認同佢架, 少出街, 返工/買餸/睇醫生除外啦
我覺得無乜必要都係少D出去, 係緩和左, 唔等於完結

我奶奶勁輕鬆, 輕鬆到我覺得太輕視疫情
成日話「邊有咁多細菌」 「洗手唔駛用梘液架, 清水就得」「我唔用搓手液」
疫情初期又唔戴口罩, 話「沙士嗰陣我都無戴過」
佢開鋪頭, 之前我有提出去鋪頭幫佢清潔, 始終人來人往比較多細菌, 佢話「唔駛清潔, 好乾淨」

唯一慶幸既係唔駛同佢一齊住
否則一定因為清潔衛生問題日日開火

珍珠宮

無話可說 發表於 20-5-12 12:57
要返工,要買餸,一樣照出街! 係個限聚令無出街食飯囉…同埋天氣熱,又唔想帶口罩同圍行,所以先留屋企
...

同你差唔多, 無約朋友家人出街食飯聚會, 4人或8人都唔約, 怕人多易感染

返工買食物和日用品才外出
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

水晶宮

冇本地 case 一排,我地已經如常出街、食飯。只不過係戴口罩,比以前注意衛生,同埋唔會約朋友食飯。連我父母都有行街。

侯爵府

回覆樓主:

日日出,我99都日日出街,基本上我地冇一個人冇一日唔出街。

伯爵府

其實我覺得而家社區0確診,戴上口罩,注意衞生,可以出返街過d正常生活,購物食野,希望可以幫下香港經濟,但人太多地方就要避免去,仲有小朋友太細就唔好周圍去,見有個媽媽帶著三歲小朋友行街,小朋友周圍摸,之後卒眼卒鼻,好高危

水晶宮

回覆樓主:

要返工

伯爵府

pky726 發表於 20-5-12 13:37
街出唔到, 經濟又咁差,越來越多人捱唔住,之後又會好多人燒炭同跳樓
真係好慘

希望一哥嚴正處理班暴徒,重判班人,起到阻嚇作用,等d 人唔敢再出黎攪事

複式洋房

ganggang 發表於 20-5-12 14:41
比較好奇中醫濕疹,可以介绍嗎?

可以呀,我都介紹咗身邊好多人去個個都醫到好好,希望幫到你啦!我pm你

複式洋房

lmqwaszx 發表於 20-5-12 14:55
近期我小朋友濕疹都嚴重,可以介紹一下中醫嗎?

可以呀,我都介紹咗身邊好多人去個個都醫到好好,希望幫到你啦!

複式洋房

zitzai 發表於 20-5-12 14:15
你 99 係咪本身好擔心會中既人,如果同住我又可以理解。我媽都係好驚,而家繼續閉關,我朋友媽媽直情緊張到 ...

係呀我奶奶好擔心!不過我就唔係同佢同住嘅,但係佢會成日打電話黎問我地,我老公好蠢㗎,咩都照直講

子爵府

好多人日日都要搭車返工食飯

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

因為已經正常返工,所以都已經有出街,襯未有本地個案輕鬆下個人先。

會行街買衫,不過出街食飯都只係試過1次。

男爵府

一星期返工都要返足6日, 我都想可以唔出街

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

dorothywhk 發表於 20-5-12 13:12
唔貴,245蚊連診金加3劑藥,係我睇過咁多中醫嘅最平但係係最有效!

想知中醫資料

珍珠宮

dorothywhk 發表於 20-5-12 15:53
係呀我奶奶好擔心!不過我就唔係同佢同住嘅,但係佢會成日打電話黎問我地,我老公好蠢㗎,咩都照直講:laug ...

咁你要教育下身邊嗰個 ,煩少好多

複式洋房

szeszephoebe 發表於 20-5-12 16:05
一星期返工都要返足6日, 我都想可以唔出街

我依家都仲home office緊

首頁
12345...8

尾頁

跳至