自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我係你,一定留政府醫院啦,私家醫院唔係話唔好,但好多時如果係特別或嚴重問,私院其實最終會要求你返返去政府醫院, 與其係咁一動不如一靜

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

黑白小狗狗 發表於 20-5-19 11:09
小朋友1歲,發燒左5日,2日前入左政府醫院隔離病房,所有報告正常,但病情一直反覆,藥力過了又發高燒,今 ...

我e生仔試過又係高燒好多日,加油,勤抹身,飮多啲水好快冇事

複式洋房

要問清楚私家,依家有燒佢地好似多數轉介返去政府架

珍珠宮

有冇保險?

冇就一定政府,發燒冇原因,驗咁多嘢,天文數字!

私家醫院得一張床?我目測有三張床
我仔都剛剛入院

祝早日康復

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

留喺政府好D

珍珠宮

私家醫院唔會冇房,之前我小朋友去某間睇,夠話冇房,點知上到病房,嗰層最少一半係吉房。

男爵府

回覆 鴨鴨比 的帖子

邊間私家?

男爵府

黑白小狗狗 發表於 20-5-19 11:49
除咗發燒,又無其他川崎症嘅病徵

有非典型川崎症,而且有d係遲d先有病徵。

大宅

有冇驗過是否腺病毒?通常會高燒七天先退。

大宅

Silver1127 發表於 20-5-19 13:09
我會轉
以前細女試過,初頭入威爾斯,一路燒,只俾退燒藥,每日醫生只來一次巡房,只係話驗緊,要等,驗一 ...

其實真係好兩難,如果比我揀,我會轉私院。
個人經驗發燒加心跳好快,去法國門診做左心電圖冇事,都唔敢收症。call白車去QE,住左3日係只打抗生素,食退燒藥。check左話唔係流感,又係反反覆覆不停燒。醫生話可能係過濾性病毒感染,要靠自身免疫力打菌。
但我住左3日,又瞓唔到啱啱有左。我係自己簽紙出院睇相熟醫生,又醫生同私院揾病房收症。入左私院係檢查全部做過,入院4個鐘度啦,已經check到係流感,醫生即刻落藥先開始退燒炸。
不過可能我係唔好彩,不過我私家醫生都有鬧,唔應該簽紙出院,驚私院冇房或唔收。應該先聯絡私家醫生,醫生肯收症會聯絡私家醫院,會安排車轉院。

珍珠宮

kk1186 發表於 20-5-19 14:16
回覆 鴨鴨比 的帖子

邊間私家?

St. Paul

大宅

Moti 發表於 20-5-19 14:15
私家醫院唔會冇房,之前我小朋友去某間睇,夠話冇房,點知上到病房,嗰層最少一半係吉房。
...

好多都係保險公司hold起

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

老實講,你應該一早去私家先,私家醫院,你肯比$,day 1一定同你驗曬丶照曬所有野,比較快及容易搵出病因,不明病因或嚴重先轉去政府

政府唔係唔好,但始終有資源壓力,俾我感覺係拖下拖下,唔嚴重都唔快手

但你而家個case,已經入咗政府,仲要已經幾日仲未退燒,班醫生開始著緊,咁就唔好轉了!

祝你小朋友快啲康復

珍珠宮

serinkwok 發表於 20-5-19 14:18
好多都係保險公司hold起

醫生hold住俾自己啲客。我嗰間房就係咁。

珍珠宮

Moti 發表於 20-5-19 14:19
醫生hold住俾自己啲客。我嗰間房就係咁。

我就咁walk in 門診
可能樓主小朋友發燒私家吾想take risk 吾收
我仔係一個人住大房

伯爵府

黑白小狗狗 發表於 20-5-19 11:09
小朋友1歲,發燒左5日,2日前入左政府醫院隔離病房,所有報告正常,但病情一直反覆,藥力過了又發高燒,今 ...

政府會好啲

男爵府

回覆 鴨鴨比 的帖子

幾多人房?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好難比意見
政府只係頭痛醫頭, 腳痛醫腳, 未發出黎佢地唔會理.. 但好處係一TEAM 醫生去睇診
私家好貴, 每樣都係錢, 宜家只係一個醫生睇, 好處係 醫生經驗豐富d 同埋 抽, 驗, 照
以99為例
18年底話腸痛.. 大伯一直同佢睇政府, 政府只係當佢胃痛 開止痛藥, 出入醫院好多次都係咁, 食左止痛藥當然唔痛, 仲要係開 "孖啡" 果隻藥
19年中 我強行帶99睇私家, 醫生聽完病情..即安排照左磁力共震, 原來子宮生左個瘤, 要全割... 好彩發現得快, 如果唔係死左都唔知乜事

禁止訪問

珍珠宮

鴨鴨比 發表於 20-5-19 14:22
我就咁walk in 門診
可能樓主小朋友發燒私家吾想take risk 吾收
我仔係一個人住大房

正常都唔收,上次我講咗小朋友情況(唔係政府轉過去)話唔收,好彩我打俾個醫生,即收。

首頁

尾頁

跳至