自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

MAMARI 發表於 20-6-9 23:21
回覆 明日晨曦 的帖子

投資和專才果類唔需要7年咁多耐,好似一年定系兩年。不過依家應該無人會移民來香港 ...

外傭係例外,係香港做幾多年都攞唔到永久,除非同香港男人結婚,由丈夫申請,不過已經唔係外傭身份了

大宅

回覆 廷廷媽 的帖子

原來系咁,我一直唔知添,我老公系馬來西亞人攞工作簽證來港7年就轉永久居民,所以我一直以為工作簽都得

侯爵府

牛年勳章 我的育兒心得勳章

opl2 發表於 20-6-9 20:47
如果連依D 人都有,香港真係多多錢都唔夠,好快養狗都話要有津貼

真係……食人嘅攞人嘅……最唔心痛
食人食出血

珍珠宮

purplechung 發表於 20-6-9 21:58
之前好似有單case, 菲傭在港工作好耐,申請做香港永久居民,好似唔成功。
...
係,如果工人都得,香港咁多工人,好快變菲律賓

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

外傭姐姐可以申請永久居民既就真系堅恐怖,30幾萬外傭加上佢地家人,一拖5都唔算多啦,突然多左200萬白取福利既菲印居民,虧有賣港議員做得出去幫佢地打官司爭取外傭居港權。

子爵府

明日晨曦 發表於 20-6-9 22:08
其實如果工作簽證住滿7年就可以成為永久居民,咁仲需要投資移民?專才移民哩d計劃?
...

只是外傭的工作簽證不能申請永久居民,其他海外人士的工作簽證滿七年都可以申請,但都有條件的。

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

水晶宮

如果連依D 人都有,香港真係多多錢都唔夠,好快養狗都話要有津貼

Agree
自由太多會令世人失去平衡

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

外傭合約來港只係打工, 唔應該有吧

侯爵府

天長地久 發表於 20-6-9 20:50
但新移民冇三粒星,都有得拎喎

誰說的?

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果工人都有, 政府真係好唔掂啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

我工人又冇問我有冇得拎喎

子爵府

yuyueng 發表於 20-6-10 08:52
外傭姐姐可以申請永久居民既就真系堅恐怖,30幾萬外傭加上佢地家人,一拖5都唔算多啦,突然多左200萬白取福 ...

見到嗰班政棍就火起,如果佢哋入咗藉,就唔係收四千幾蚊人工啦,咁咪成個外傭制度都崩潰囉,咁個班住滿七年嘅姐姐咪收最低工資,同香港人爭飯食?

男爵府

虎到金來勳章

MAMARI 發表於 20-6-10 08:19
回覆 廷廷媽 的帖子

原來系咁,我一直唔知添,我老公系馬來西亞人攞工作簽證來港7年就轉永久居民,所以我 ...

因為你和你老公結左婚,係以配偶身份來港的,你做他的擔保人,所以住滿7年先可以申請永久居民。

男爵府

虎到金來勳章

ikokam 發表於 20-6-10 10:02
我工人又冇問我有冇得拎喎

你工人醒囉!明知自己唔係永久性居民,只是來港工作,沒有香港身份,一定無得攞,問來做咩?

禁止訪問

畀面勳章

公爵府

哈哈,
無錯

大宅

回覆 Jessicawong818 的帖子

唔系喔,佢系工作簽證7年,無申請過配偶簽證

公爵府

牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

只有係永久性居民先有!

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

MAMARI 發表於 20-6-10 08:19
回覆 廷廷媽 的帖子

原來系咁,我一直唔知添,我老公系馬來西亞人攞工作簽證來港7年就轉永久居民,所以我 ...
外傭果款唔同你老公果款工作簽証

首頁

尾頁

跳至