烹飪搵食

跳至

首頁
12345...21

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

再嚟基本免揉包
4量杯高粉
2量杯室温水
1-1/2茶匙鹽
1/2茶匙酵母
今次一發室温22小時,冇摺疊,只略為塑成圓型,灑粉二發差不多3個鐘,450度F(232度C) 焗50分鐘,有放一兜水同焗,入爐前同中間三次噴水。

有人急不及待要試,仲要用把細刀切,搞到我個包一忽忽,試食結果係氣孔大,airy, 包皮脆。下次我要再試加温到475度減5分鐘,另外再試摺疊對包嘅影響。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

rose-mag 發表於 20-6-29 13:24
再嚟基本免揉包
4量杯高粉
2量杯室温水

請問量杯份量係幾多(因為好似有唔同size)?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

kaheiboy 發表於 20-6-30 16:18
請問量杯份量係幾多(因為好似有唔同size)?

量杯同量匙係標準size嘅,如果要計的話,高粉一量杯=127-135克(睇粉嘅密度), 水一量杯=240ml, 整免揉包其實冇咁講究,唔似整蛋糕曲奇要份量好準。

你又試下玩啦,幾易架,係要時間。香港天氣潮濕同較熱,應該唔駛發咁多個鐘已經可以入爐,冇時間的話改用暖水會發得快趣d

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

rose-mag 發表於 20-6-30 21:55
量杯同量匙係標準size嘅,如果要計的話,高粉一量杯=127-135克(睇粉嘅密度), 水一量杯=240ml, 整免揉包其 ...

多謝你詳盡解釋,其實每次網上食譜見用量杯計我都唔明份量應該點計算,因為我用高身膠量杯,同玻璃款size好大差別,今次有咁清楚解釋終於明白。

見到你嘅成品咁靚,真係好想試整!

王國長老

kaheiboy 發表於 20-6-30 22:07
多謝你詳盡解釋,其實每次網上食譜見用量杯計我都唔明份量應該點計算,因為我用高身膠量杯,同玻璃款size ...

我以前都搞唔清楚,因為重量同密度同容量有分別,我懶用廚用磅,因為成日都冇電 美國普遍食譜用量杯做標準。我以前都有膠同玻璃量杯量匙,而家用金屬,洗抹都方便,又唔驚刻度會甩色。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

賣相好專業

珍珠宮

rose-mag 發表於 20-6-15 10:28
第二次成功嘅法包,唔算合格,但發得起,外脆內軟,我女即刻用cream打成牛油,佢話法包要配牛油至好食。

請問用咩cream打牛油?thx

珍珠宮

rose-mag 發表於 20-6-15 10:23
好耐之前有用手搓整港式包同方包,後來手腕太痛停咗,老公叫我買部廚師機幫手搓麵糰,買就係買咗,但一直冇 ...

我直接買法包粉整,法包粉的灰質同高粉唔同,比較容易成功

王國長老

我係c奶 發表於 20-7-5 20:24
請問用咩cream打牛油?thx

heavy cream淡忌廉,通常整嘢用唔晒就會用嚟打牛油。

王國長老

我係c奶 發表於 20-7-5 20:26
我直接買法包粉整,法包粉的灰質同高粉唔同,比較容易成功

我呢度之前乜粉都買唔到,後來揾到高粉好似中獎咁,而家已開始有貨,不過都唔係樣樣有,我想買全麥粉同黑麥粉就仲係冇貨。

珍珠宮

rose-mag 發表於 20-7-5 22:06
heavy cream淡忌廉,通常整嘢用唔晒就會用嚟打牛油。

唔駛落其他嘢?thx

珍珠宮

rose-mag 發表於 20-7-5 22:08
我呢度之前乜粉都買唔到,後來揾到高粉好似中獎咁,而家已開始有貨,不過都唔係樣樣有,我想買全麥粉同黑 ...

因為疫情個個係屋企整包等疫情過後你去睇下有冇法包粉賣

珍珠宮

rose-mag 發表於 20-7-5 22:08
我呢度之前乜粉都買唔到,後來揾到高粉好似中獎咁,而家已開始有貨,不過都唔係樣樣有,我想買全麥粉同黑 ...

呢個係用法包粉,但唔記得影切開咗嘅

王國長老

我係c奶 發表於 20-7-5 22:41
唔駛落其他嘢?thx

no, 淨係heavy cream, 如果有handheld mixer好快趣,冇就用一個玻璃樽裝1?/3滿,蓋好蓋上下搖個樽,會慢慢見到cream由水質變cream狀,再變solid, 之後油水分離,搖到軟硬度差不多就得,放入雪櫃會變硬身,淨低d水係buttermilk, 可以整蛋糕點心。

以前出過帖,有圖解,可以參考吓
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=15480659

王國長老

我係c奶 發表於 20-7-5 22:46
呢個係用法包粉,但唔記得影切開咗嘅

色好靚喎

珍珠宮

rose-mag 發表於 20-7-5 23:12
色好靚喎

啱啱出爐皮好脆,擺到第二日就有d淋,唔知點搞

王國長老

我係c奶 發表於 20-7-6 07:00
啱啱出爐皮好脆,擺到第二日就有d淋,唔知點搞

淋咗唔驚喎,噴水入爐低温焗番就得,我老公放多士爐烘脆番兩面,夾凍肉同芝士做三文治。

珍珠宮

rose-mag 發表於 20-7-6 07:30
淋咗唔驚喎,噴水入爐低温焗番就得,我老公放多士爐烘脆番兩面,夾凍肉同芝士做三文治。
...

係喎,我豬咗,完全冇諗過

王國長老

我係c奶 發表於 20-7-6 07:43
係喎,我豬咗,完全冇諗過

隔夜蛋撻淋咗都可以用呢個方法

珍珠宮

rose-mag 發表於 20-7-5 23:09

no, 淨係heavy cream, 如果有handheld mixer好快趣,冇就用 ...

我睇你落糖,可唔可以整咸味?我之前係澳洲食過一間,佢個牛油加香草,係咸味

首頁
12345...21

尾頁

跳至