自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

maomaofafa 發表於 20-6-30 18:23
未買嗰陣時
真係冇咩事唔想去醫院排急症
但喺屋企又擔心喎

都係架,如果小朋友入政府醫院,父母陪院仲辛苦,坐係到瞓

珍珠宮

lovebobo 發表於 20-6-30 18:23
我舊同事都係,踢波整親腳,行都行唔到,call白車入左急症,照左X光話冇斷骨叫佢可以岀院,舊同事當時企起 ...

係啊,原來要照MRI先睇到
咁痛醫生點解可以俾出院,專業角度唔會唸到可能十字韌帶撕裂?

侯爵府

lovebobo 發表於 20-6-30 18:23
我舊同事都係,踢波整親腳,行都行唔到,call白車入左急症,照左X光話冇斷骨叫佢可以岀院,舊同事當時企起 ...

資源分配問題
公立太多人
冇可能人人都做得咁足
私家畀錢就可以做多啲
所以買住院保險都係方便自己
我so far都claim咗20萬+
如果冇保險我都未必會自費做

侯爵府

pinkypangng 發表於 20-6-30 18:28
都係架,如果小朋友入政府醫院,父母陪院仲辛苦,坐係到瞓

我試過係呀
真係坐足成晚
不過公立就多啲醫生standby
私家就得一個你掛單的醫生
(有錢包個團隊另計)
仲要成日唔喺度
仲有私家記得要揀個好醫生

大宅

回覆樓主:

識人真係好有錢,d樓講緊億億聲 佢地無買保險
因為有起事上黎佢地大把錢醫,所以拎d錢去投資錢滾錢
相反我地普通人 買唔買保險都唔一定買到樓養到車,搵保柏果d月供幾舊水其實出街食少餐飯就跌左,但有起病上黎唔一定有5萬十萬黎醫
所以一定要買 ftm更加唔可以斷,湊仔一陣有咩損傷都可以claim

Ps. 我都係ftm 危疾醫療意外買齊,生完仔牛左d病出黎都係用保險 claim 照野驗野費用,唔係多 大概一萬幾,但如果我唔買保險我唔一定肯比呢一萬幾出黎

之前腳受傷報意外又claim 番9千幾返黎

大宅

大力大力 發表於 20-6-30 16:28
真係完全唔明白、生活有問題、飯都冇得食、都仲要買堅持保險?
...

有冇諗過如果要照ct mri 等政府要幾耐?如果去私家今日book 明天照,等政府等到嚴重都未等到

男爵府

回覆樓主:

我都供緊四佰幾,無住院,只有危疾加小小儲蓄和人壽!當看門口!

大宅

大力大力 發表於 20-6-30 16:27
我從來未試過攞十幾廿個出嚟睇醫生~

幾萬也未試過、 平民在私家醫院只係睇傷風感冒、頭痛、肚痛 ...

如果做白內障等政府要幾耐? 私家一個星期內可以做2隻眼4-5萬,你依家冇用幾萬睇醫生,唔代表將來,等政府等到盲咗都未等到

你唔好成日話醫保冇用叫人cut
害死人

大宅

黑豬豬 發表於 20-6-30 19:05
如果做白內障等政府要幾耐? 私家一個星期內可以做2隻眼4-5萬,你依家冇用幾萬睇醫生,唔代表將來,等政府 ...

佢好睇無咩小病痛
我朋友因為工作壓力大 突然甲狀腺出事去政府睇叫佢排兩年割左佢
點等到到時真係變癌 立即去私家割 仲有現金出糧賠番佢無做野個捐失 立即工都辭埋 安心養病啦

男爵府

maomaofafa 發表於 20-6-30 18:40
我試過係呀
真係坐足成晚
不過公立就多啲醫生standby

我自己就18歲就開始買住院,claim過幾次,都覺得有保障既,所以我女出世就幫佢買喇,都搵到個幾好既兒科醫生

男爵府

如果做白內障等政府要幾耐? 私家一個星期內可以做2隻眼4-5萬,你依家冇用幾萬睇醫生,唔代表將來,等政府 ...

真係,你可以唔建議人買,但唔好叫人cut,如果真係cut咗有起事黎果時點呢?

公爵府

maomaofafa 發表於 20-6-30 17:41
d私家醫生的確吸血殭屍咁
知道你有買保險所以吸得更勁
所以咪要買囉,起碼唔係吸我

係㗎,我聽過有人睇醫生,醫生即頭叫佢攞份保單/保障內容嚟睇,收盡你! 所以agent提我千期唔好俾醫生知有幾多保險,話買得好少就算。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

蘋果姐姐^_^ 發表於 20-6-30 18:29
係啊,原來要照MRI先睇到
咁痛醫生點解可以俾出院,專業角度唔會唸到可能十字韌帶撕裂?
...

唔清楚呀,舊同事做完手術後好似個幾月先返到工,佢同我地講政府醫院好差

侯爵府

littledot 發表於 20-6-30 19:42
係㗎,我聽過有人睇醫生,醫生即頭叫佢攞份保單/保障內容嚟睇,收盡你! 所以agent提我千期唔好 ...

我哋係全包,所以冇理

公爵府

maomaofafa 發表於 20-6-30 19:47
我哋係全包,所以冇理

都唔係㗎,應該每樣嘢都有一個額,買得大個額咪大啲,醫生知道就可能收多啲!

大宅

保險搵笨 寧願儲起需要用直接支付

珍珠宮

lovebobo 發表於 20-6-30 19:46
唔清楚呀,舊同事做完手術後好似個幾月先返到工,佢同我地講政府醫院好差
...

不過可能都係咁,就算政府幫你照,都唔會即刻
如果可以,我朋友都唔會去私家做手術了,佢老公無買保險既,所以果陣同我地訴苦話要一拎就拎10零萬出黎;但無辦法,唔通你唔醫啊,貴都要俾

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

佢除左勞保,旅遊保之外,乜保都叫人唔好買,有病睇政府,真係害死人

成日就叫人睇果兩三個舊post,陳年舊事都好拎岀黎講,嘥氣

伯爵府

鍾太2009 發表於 20-6-30 16:36
以前無知,睇到「大力」個post覺得佢有道理。

但諗深一層,其實保險真係比普通家庭買,如果本身屋企有家底 ...

分析得簡單又有道理,大力叔有時比較偏激D

翡翠宮

蘋果姐姐^_^ 發表於 20-6-30 19:58
不過可能都係咁,就算政府幫你照,都唔會即刻
如果可以,我朋友都唔會去私家做手術了,佢老公無買保險既, ...

政府真係有排先同你安排到

首頁
12345...6

尾頁

跳至