自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

回覆樓主:

俾啲入境既家居隔離人士戴住手帶自己搭車返屋企都已經感染咗一堆人喇

男爵府

2023年兔年勳章

藴藴 發表於 20-7-17 00:50
不停放人入黎家居隔離,遲d咪又爆過第四波第五波繼續係咁,唔中招死都遲早餓死
有身份證要 ...
我同意,台灣一早封咗關,睇下佢地而家幾咁好!

侯爵府

zbpaul 發表於 20-7-17 00:59
明明香港都慢慢恢復正常,衣家又要從頭來過,好灰,其實一早就要全部人強制自費隔離啦,咩叫有身分證要返 ...

咪係囉!王嘉爾返大6冇事冇幹都要係酒店隔離14日,香港家居隔離播毒,仲有D飛行員/船員,D鬼佬好鐘意去老蘭

男爵府

回覆樓主:

點停市?仲有大把人返緊工,好多公司睇政府頭,而政府努力堅持維持服務市民,讚 當仲有好多人返工,交通工具、食肆都要繼續開工,所以...其實停唔到工

男爵府

回覆樓主:

其實家居隔離真係唔work,大6家居隔離,除左要申請&審批之後,門口要貼封條,連同住家人都唔可以周街走,之前美國番嗰兩仔爺就係最佳例子,個阿媽仲四圍去,自己惹到,仲惹埋個fd.

唔明點解唔叫啲人要岀示健康證明先可以上機,呢啲係佢地義務,尤其是尾國`印巴嗰啲地方

男爵府

藴藴 發表於 20-7-17 01:05
最可憐係我地呢班守左咁耐既人,1月開始守,到疫情緩和少少,3月又大量輸入個案,手帶周街走,繼續守,5、 ...

我哋呢啲守法的好市民,住黃大仙區,全港最爆的區域,自己屋苑已經守唔住,除咗自我消毒防護,還可以點?

水晶宮

藴藴 發表於 20-7-17 00:50
不停放人入黎家居隔離,遲d咪又爆過第四波第五波繼續係咁,唔中招死都遲早餓死
有身份證要 ...

咪係囉!香港政府不停輸入病毒害港,輸入前都唔該做好檢疫啦,上機前要健康證明無病毒,來港再驗,指定地方強制隔離14日,飛機人員一樣要做檢疫,做足先可以減低社區傳播! 而家搞到全港700萬人日日提心吊膽!好無奈呀!正常出街食飯都唔得,源頭唔截,我哋點努力都無用啦! 正一衰政府!

水晶宮

三棵樹 發表於 20-7-17 01:32
其實家居隔離真係唔work,大6家居隔離,除左要申請&審批之後,門口要貼封條,連同住家人都唔可以周街走,之 ...

香港政府懶大愛呀!驚害我哋唔死咁

侯爵府

mcs74 發表於 20-7-17 00:48
佢今次真係令中央太失望啦,如果換轉其他省長,換左10世。

丰日覺得佢個團隊真係唔掂

水晶宮

藴藴 發表於 20-7-17 01:05
最可憐係我地呢班守左咁耐既人,1月開始守,到疫情緩和少少,3月又大量輸入個案,手帶周街走,繼續守,5、 ...

沒完沒了!即使呢波平息左,事問我哋呢個癈政府會醒咩?繼續放寛人境人士,再爆先又收緊囉,根本唔係從源頭著手嘅!

男爵府

SK22 發表於 20-7-17 01:33
我哋呢啲守法的好市民,住黃大仙區,全港最爆的區域,自己屋苑已經守唔住,除咗自我消毒防護,還可以點?
...

不過叫我地自律自律,係咪唔洗返工?唔洗買餸日用品?護老院既長者,行動不便無得唔得自律啦,結果點?
根本一直本地個案都好少,不停放d人入境又唔做好d!家居隔離根本唔掂,繼續下去,我地會點?
最近好焦慮好辛苦呀!

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章

澳門可行,因為澳門人肯聽政府講去做香港有幾多人肯聽就算正常嘅500萬人聽,仲有200幻黃屍唔聽要出街抗議遊行破壞刀插警察投票初選

大宅

贊成。
而家成日斷斷續續,倒不如直接停14日。咁樣反而仲有一線生機

男爵府

坦白講,停晚市真係好奇怪囉,唔通肺炎夜晚先中既,日頭唔會中咩,根本就應該停哂佢
其他行業又唔停,有鬼用咩,大家忍一忍,全部停,真係會好啲囉

伯爵府

回覆樓主:

其實我都唔係好明,點解香港人依然都咁鍾意投訴?!
明明係有一班人根本就唔自律,自己嘅自由大曬,自私自利,淨係為咗自己嘅利益去出發.
香港係一個資本主義嘅城市,乜嘢都係講求利益行先,你要大部分人放棄自己嘅利益,集體支持去做一件事,其實真係好難.

中國係一黨執政,習大大話事,有啲乜嘢事一聲令下全國上下都會齊心齊齊支持,當然唔係話呢個政策一定係最好,但係發生大事件嘅時候,就會發現快狠準,可以好快就解決問題.
香港真係個好特別嘅地方,我都唔知邊一種政策先至適合

伯爵府

loved 發表於 20-7-16 23:52
如果學澳門咁,相信香港一早已搞掂,不過有眼睇,要老蘭停業又嘈嘈閉、食店減少d坐位又嘈嘈閉,呢d咪吾衰攞 ...

其實澳門只得一個經濟行業一一賭業,好做好多。況且唔停業都無人敢去賭場,易做好多。澳門嗊少人口,政府好做好多,D人又唔會嘈嘈閉。

子爵府

2024年龍年勳章

owla 發表於 20-7-16 23:56
香港打個風d人都去超市掃晒d貨, 如果話要停14日有人買唔到儲糧點算?
另外如果交通都停埋, 醫護, 消防警察等 ...

始終香港人口密集,交通工具唔停,再爆落去,
容不易過百。樣樣都要遷就, 香港咪攪到大爆法囉!始終人命大過天,除非政府唔係咁唸!
政府其他野都可以獨行獨㫁,應做時卻扮體貼,最辛苦唔係佢地,因佢地唔洗迫地鐵巴士囉!

Life must go on

伯爵府

政府永遠慢一拍,2個街市爆成甘,都仲唔停。
街市人流甘密集,令人擔心,又無實際的措施幫手。

子爵府

停工14日,政府肯,香港人會聽咩?嗰200萬幻人即上街反對,71已經不理疫情照遊行,跟著又搞投票,佢哋從無停過,叫佢地聽話難過上天模月亮呀

大宅

mcs74 發表於 20-7-16 23:59
當時大陸14億人口都係咁停,停左好似兩三個月

除武漢,耐D
深圳23/1-16/2停咗三星期

首頁
12345...8

尾頁

跳至