夫婦情感

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

20150618bb 發表於 20-7-25 15:32
錢係可以解決....相信都係,唔係當年美國用飛機底飛轟炸中東飛機司件衣服內都放左幾條金條[用來解決問題],如 ...

建議佢先搵個金主

小菜豆    發表於 20-7-27 07:33

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

鄭大世 發表於 20-7-25 15:49
建議佢先搵個金主

子爵府

回覆 鄭大世 的帖子

聽晒朋友講係最難攪 我呀媽就係咁 好聽啲就朋友 唔好聽既我真係叫佢地3姑6婆 講野係好不負責任 你真係好好同老婆傾晒所有問題啦 包括佢本身性格問題呀

公爵府

牛年勳章

鄭大世 發表於 20-7-25 15:31
係因為看醫生手續麻煩定貴? 不過估計兩樣都有吧。

我哋有醫療保險,不過嗰邊只係得藥房同醫院,冇診所!
host覺得未嚴重到要入醫院,所以叫佢留喺屋企休息就可以了!

子爵府

回覆樓主:

唔好諗咁多 過去或者佢會死死氣氣轉性 大把崇洋去果邊洗碗都心甘命抵無怨言

大宅

Wongbuddy 發表於 20-7-25 18:52
回覆 鄭大世 的帖子

聽晒朋友講係最難攪 我呀媽就係咁 好聽啲就朋友 唔好聽既我真係叫佢地3姑6婆 講野係好 ...

佢好鍾意擺陣,cap埋圖話係證據唔係自己隨口講。小姐,妳都係cap班豬朋狗友嘅對話,咁妳要我點覆? 多謝妳與朋友的意見分享定點? 人地唔係同妳有親,點9講都唔駛負責架。又無後果,有咁大吹咁大都得,最緊要傾得開心。

大宅

熊熊老婆 發表於 20-7-25 19:49
我哋有醫療保險,不過嗰邊只係得藥房同醫院,冇診所!
host覺得未嚴重到要入醫院,所以叫佢留喺屋企休息就可 ...

明了,呢種簡單其實都係好嘅。

大宅

bobo88hk 發表於 20-7-25 20:04
唔好諗咁多 過去或者佢會死死氣氣轉性 大把崇洋去果邊洗碗都心甘命抵無怨言
...

洗曬D錢訓街嗰下或者有可能。佢而家好威,除了豬朋狗友仲有埋狗公同兵幫手做資料收集。之後就一堆野咁隊曬俾你消化。其實幾年後嘅事情真係要咁心急提早咁耐做瘋狂收集情報?

子爵府

回覆 鄭大世 的帖子

其實班3姑都唔只講野吹到曉飛 仲要玩中傷 搬弄是非先慘 真係唯恐天下不亂 我好怕佢地

講真到呢刻我都唔會諗移民 親戚有從容呀 但就正正因為喺外地住過一段長時間就有苦自己知 不過嗰時讀書冇計

大宅

回覆樓主:

最慘係呢件事件延伸好多其他問題。
佢一有情報就要我立刻去看去回應,明明我返工都好忙好辛苦,係要我返到屋企攤都未攤下就上堂咁上。
相反有時問下佢野或者呻幾句,一句打埋黎打沉我。要我關心佢屋企人,要即覆。屋企太亂想大家偶然收拾下屋企,唔理或者發脾氣完繼續唔理我自己黎。之後太亂搵唔到野又發脾氣,自己攞黎但又發洩情緒落人地度。假期係懶到早餐我整或者出去買,午餐又係,晚餐我煮或者外賣,佢全程可以等收成咁,碗都唔洗垃圾都係我清理,自己訓足一日。就算攬錫唔知係用月計定季計甚至年,次次有藉口唔搞,無性神交黎。

大宅

Wongbuddy 發表於 20-7-25 23:44
回覆 鄭大世 的帖子

其實班3姑都唔只講野吹到曉飛 仲要玩中傷 搬弄是非先慘 真係唯恐天下不亂 我好怕佢地

個個都係講幾容易呀,黃金機會呀,嗰度邊行缺人即刻就有機會呀。。。咁妳班八婆狗公又唔做先鋒?
自己身邊嗰個出過國,俾D情報唔理去信外人,其實妳係唔係真係咁討厭我姐?
妳咁想出國又咁想有錢又聽話嘅隨從,都係飛咗我搵其他金主施主啦。我幫妳唔到,能力不足。

大宅

生咗未?未就飛咗佢啦!

子爵府

回覆 鄭大世 的帖子

嘻 但你都唔敢同老婆照直講出心聲 唔通你諗住就咁喺度呻一世咩 同佢傾下啦 你地越黎越多問題 點攪 我表妹係室內設計 喺英國都搵唔返呢行做 走去做sales囉 嘥左讀既野

珍珠宮

鄭大世 發表於 20-7-25 23:55
個個都係講幾容易呀,黃金機會呀,嗰度邊行缺人即刻就有機會呀。。。咁妳班八婆狗公又唔做先鋒?
自己身邊 ...

我今日忽然睇到另一個層面,我純無聊搵故事來作,勿當真論,若有雷同實屬巧合:你太太唔係要使到你盡 變傷殘先開心,而是她高估了你的能力,不知你的能力不夠她身邊的八婆九公講的「巴閉」。她要面子,你就是他的面子,她指望你為她添光彩,因為她自己沒有能力為她自己增光。可能她平時在班八婆九公面前太放閃,使到班八婆九公好唔抵得你太太嘅幸福先對妳太太 「玩中傷」,落妳太太面。她死要面,咪翻來要你做畀班八婆九公睇來爭取面子。如果係咁嘅心理,她是被那班八婆九公「陷害」咗都唔知。
如果你主動離婚,她會在那班八婆九公前覺得很丟臉的事。未必經得起這個打擊。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

Wongbuddy 發表於 20-7-26 00:04
回覆 鄭大世 的帖子

嘻 但你都唔敢同老婆照直講出心聲 唔通你諗住就咁喺度呻一世咩 同佢傾下啦 你地越黎越 ...
好認同你樓上嘅分析。尤其「八婆九公」「玩中傷」的人性。我都見到親友圈子中有這些人事出現。好在你懂分析,沒有被毒害。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

大宅

可能我冇咩錢, 唔會諗移民, 煩少好多

子爵府

鄭大世 發表於 20-7-25 15:41
妳個回應應該好中我個處境,我有類似妳提出的擔心。她很善變,一開始叫我話去到求其搵份打雜做應該夠食, ...

做回本行實不容易, 原因大家都知, 不用多說. 若然不脫勾, 機會還大點, 可以去歐洲其他的國家找工作機會, 感覺某些國家給港人的機會較多.

當然英國佬沒死錯人, 真係有親咩? 永遠利益最親, 脫勾大把東歐人要離開, 很多低技術及勞動力的工沒有人做, 剛剛你們渴求這個機會, 港人給人家的印象也是有錢有積蓄, 也勤力. 如有人帶錢來做驢仔, 又有扮紳士的機會, 條數咁易計傻人也識, 但你在那裡5年無建樹, 唔好意思了, 你們不是國民, 也不是難民. 這些機會確可能屬於你的, 但係運氣可能要問問何事.....

另外, 如你不能主宰家庭的話事權, 也不能起碼大家"有商有量", 你在哪裡的情況也會一樣, 離開主場後甚至更壞....

子爵府

回覆 858D 的帖子

樓主自己都唔肯勇敢地解決問題 成日都比佢老婆KO 我地為佢幾肉緊都冇用

琥珀宮

回覆樓主:

如果可以咪俾佢試下囉

大宅

鄭大世 發表於 20-7-25 15:46
妳個經歷可否有機會分享下?
真係住耐咗應該就會識邊度可以節省下

因為我另外一半係法國人,咁我地都因為覺得要組織家庭,所以我就過去一年適應下。
係香港做得咁辛苦為屋租(供樓)、請工人、子女學費、自己裝身打扮。但係歐洲可以做到work life balance, 英國法國人工比香港唔算高,但係反而你可以享受人生。
每個人既要求都唔一樣,有d人嫁左去歐洲,最後離婚就係唔習慣歐洲的生活環境。反而,我唔知係米因為我由細到大住村屋,我都幾習慣法國既生活。
如果佢真係好想過去既,睇下有無機會係個邊住最少一個月先,了解下個環境,個下功課住邊到好,聯絡下當地既公司。
另外,可以你地其中一方過去幾個月settle down 先,搵左一份隱定既工先

首頁
12345...7

尾頁

跳至