自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

伯爵府

batiko 發表於 20-7-27 17:48
口號 而已

好似加油咁

係喎
佢地慣左掩住半邊眼睇嘢

侯爵府

湘 發表於 20-7-27 19:50
空姐有自己嘅家庭㗎 ,即係每轉返咗嚟,佢哋不可返到屋企呀? 住酒店嘅錢邊個畀先?
...

台灣及大6係航空公司負責,非常時期返唔到都冇辨法,好多家庭亦因為咁而分隔兩地,而家佢哋都好慘,之前有個港澳 jm原本可以家庭重聚,而家失手,佢哋唔慘

侯爵府

湘 發表於 20-7-27 20:00
請問所有 運貨運人入嚟嘅司機丶空姐丶 中港司機丶船員都要嗎? 如果你係一個中港司機 或者空姐,唔知你對 ...

我係中港司機家庭,我非常讚成檢測,其實佢哋過關要提供72小時檢測,香港測埋又乜所畏

男爵府

牛年勳章

kayen 發表於 20-7-27 20:00
台灣係免檢,但採取全隔離,有專車接送去指定酒店

你覺得喺香港work唔work呢? 佢哋喺邊度隔離呢? 陣間又話近民居 ,同埋香港嘅航空吞吐量係台灣嘅兩倍,但係我哋嘅面積細台灣幾百倍。 空姐都有家人,即係做空姐,在疫情未結束之前唔准回家?

伯爵府

auhiyo 發表於 20-7-27 17:43
應該唔係封關問題,係將來港所有人統一14日隔離,呢d點會做唔到先?將佢地點對點安排車來回好過比佢地周圍 ...

淨係檢疫未有結果前隔離都得啦 嘥氣!

珍珠宮

「封關」同「五大訴求」一樣,都係一個無內涵嘅口號。
我地唔係話要對物流航運免檢豁免嘅風險視而不見,但應該支持可行嘅方法去平衡傳染風險同必須交通貨物流通嘅運作。政府新嘅措施正確,如果早啲實施仲好。
同埋我唔鍾意啲人開口埋口就話政府癈,每人有義務去講出自己難處或者建議,但同時都應欣賞政府醫療行政上下人員嘅努力。

侯爵府

湘 發表於 20-7-27 20:07
你覺得喺香港work唔work呢? 佢哋喺邊度隔離呢? 陣間又話近民居 ,同埋香港嘅航空吞吐量係台灣嘅兩倍,但 ...

咁就係政府冇用,畏手畏尾, yc做乜都唔滿意,咪又佢反對囉!本身我成家藍,但今次政府做得十分差,亦不會盲撐

男爵府

牛年勳章

kayen 發表於 20-7-27 20:07
我係中港司機家庭,我非常讚成檢測,其實佢哋過關要提供72小時檢測,香港測埋又乜所畏
...

中港司機返大陸要証明,那檢測費用是由香港政府負擔的。 咁外國嚟香港嘅船員丶 司機 丶機師, 要拎咗檢測嘅證明先至嚟香港,咁嗰啲費用又由誰來負擔呢

男爵府

牛年勳章

kayen 發表於 20-7-27 20:10
咁就係政府冇用,畏手畏尾, yc做乜都唔滿意,咪又佢反對囉!本身我成家藍,但今次政府做得十分差,亦不會 ...

唔係有冇用嘅問題,亦都唔係一句強硬就可以做得到嘅問題, 其實我覺得係非常之 唔合情理,點解做國際航空運輸業嘅唔能夠回家?

侯爵府

湘 發表於 20-7-27 20:10
中港司機返大陸要証明,那檢測費用是由香港政府負擔的。 咁外國嚟香港嘅船員丶 司機 丶機師, 要拎咗檢測 ...

咪跟外國攞!大6及台灣是航空公司比,船員根本唔應該比佢哋冇檢測證明入境,不個你心盲睇唔到,而家全港檢測,又要起方艙醫院咪又係政府

男爵府

牛年勳章

rachel0316 發表於 20-7-27 20:08
淨係檢疫未有結果前隔離都得啦 嘥氣!

請問喺邊度隔離? 香港每日有1100班航機上落, 而且香港嘅檢測係用外國貨 ,好鬼慢㗎喎

侯爵府

湘 發表於 20-7-27 20:11
唔係有冇用嘅問題,亦都唔係一句強硬就可以做得到嘅問題, 其實我覺得係非常之 唔合情理,點解做國際航空 ...

唔係唔比回家,有檢測證明咪得囉!而家非常時期,掉反轉,我夠話點解機組人員有特權啦!香港而家除政府工外,邊個唔係捱緊

珍珠宮

BK Milk勳章

湘 發表於 20-7-27 19:58
其實3月已經豁免啦, 要爆 一早就爆咗, 根本就yc帶緊風向,屈政府咋嘛

應該都關豁免人士嘅事嘅, 其他國家越來越爆得勁

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200726/bkn-20200726223522165-0726_00822_001.html?fbclid=IwAR18wpPclVX8JxKUkA91lTtRB02qGDcewDrYCMXHF2Q6ECKEE5lyq-ouptk

男爵府

牛年勳章

kayen 發表於 20-7-27 20:12

咪跟外國攞!大6及台灣是航空公司比,船員根本唔應該比佢哋冇 ...

之前 香港就係要求提供檢測證明,人哋最後唔嚟香港, 香港 大部分嘅食物和物品都係輸入, 每日嘅海陸空嘅客運貨量都好大,香港政府先准許豁免, 係唔想影響整個香港嘅生活。 而且呢個豁免好早已經開始, 點解而家先至爆?

男爵府

牛年勳章

回覆樓主:

將整個香港封鎖,冇人入嚟, 停工停市14天 ,然後全民檢測, 所有驗出陽性嘅隔離。 唔知你哋有幾多個會贊成呢個建議? 有冇諗過呢14日,香港會點? 大部分市民係投訴定歡迎?

侯爵府

湘 發表於 20-7-27 20:18
之前 香港就係要求提供檢測證明,人哋最後唔嚟香港, 香港 大部分嘅食物和物品都係輸入, 每日嘅海陸空嘅 ...

成日話影響香港,而家唔影響嗎?好多都係咁檢測或全隔離,唔爆發唔代表冇危險,就係你這些自私嘅人,老人院嘅老人家不可憐?大肚女士及其家中幼童不可憐?唔好乜都拉政治

serena_cheung    發表於 20-7-28 01:22

大宅

回覆 的帖子

係封旅遊 商務 探親 個d
正常貨運唔會影響 因為d人唔會周圍走
樓主有無睇新聞 好似單係半個月就有29萬人次出出入入 有d甚至係高危地區。 咁都唔封 做乜都無用 就好似無掩雞籠比d病毒出出入入。

侯爵府

湘 發表於 20-7-27 20:22
將整個香港封鎖,冇人入嚟, 停工停市14天 ,然後全民檢測, 所有驗出陽性嘅隔離。 唔知你哋有幾多個會贊成 ...

你睇吓深圳啦!中港司機而家已有港式茶餐廳不準入去食飯啦!

男爵府

牛年勳章

booop 發表於 20-7-27 20:24
回覆 湘 的帖子

係封旅遊 商務 探親 個d

乜而家嚟香港旅遊 嘅人唔使隔離14天㗎咩?

大宅

回覆 的帖子

8成有豁免 就算隔離14日都係帶手帶返屋企 跟住可以自由活動
隔離? 形同虛設, 所以一律封關 對疫情係最快控制到

首頁
12345...9

尾頁

跳至