自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

Chowying 發表於 20-7-30 12:09
咁如果唔採用 專家意見 , 全面禁止堂食 ,會唔會畀人話政府打死都唔聽 意見呀
...

政府係要思考,全盤考慮,預先諗定可見問題,諗定補救辨法,這才是領袖.専家比意見,政府思考再執行,今次禁堂食原意係好只係政府思考不周,不能諉過於人.大家角色不同,對政府的期望不可以同一個公司經理或家庭主婦要求一樣吧!

珍珠宮

回覆 MsBusy 的帖子

自己不停問「香港人做錯咩」<-- 多囉~~ 有排數~~

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

專家講野唔駛負責

伯爵府

Jane1983 發表於 20-7-30 12:26
鬧政府呢家嘢,幾時都無錯ga。
咁就係專家,專鬧政府

子爵府

PacoMum 發表於 20-7-30 12:34
醫學專家只從醫學角度比意見,政府要平衡各方面,專家拋下一啲未必可行既建議就叫政府自己諗掂佢,就係極 ...

因為專家不是政府,責任不同,各自有自己角色.專家都諗埋執行同解決方法要求過高吧!那要政府來幹什麼?

子爵府

jellyfish1989 發表於 20-7-30 12:59
因為專家不是政府,責任不同,各自有自己角色.專家都諗埋執行同解決方法要求過高吧!那要政府來幹什麼?
...

同意
專家係提供專業意見
配套係要由政府去負責
宜家明顯係冇配套就去馬

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

jellyfish1989 發表於 20-7-30 12:56
政府係要思考,全盤考慮,預先諗定可見問題,諗定補救辨法,這才是領袖.専家比意見,政府思考再執行,今次禁堂 ...

香港最大群組就係馬後炮群組, 諗慢d 就話諗慢咗,諗唔夠就話冇全盤考慮, 話咗畀你哋聽 行政上唔可能, 就死嘈爛嘈話唔接納專家意見

yeung_ma    發表於 20-7-30 15:47
Era    發表於 20-7-30 15:12

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

MsBusy 發表於 20-7-30 12:31
許樹昌:見市民外出用膳相片感「陰公」 許樹昌在電台節目指,昨日禁止堂食實施後,見到市民外出用膳的相片 ...

最氣 憤呢啲專家, 意見衰咗仲要話中帶 刺,唉
總有離別的時候

珍珠宮

MsBusy 發表於 20-7-30 11:04
而家政府聽專家意見, 只係實施1日, 專家又改口, 乜唔係建議前已經諗清後果咩?

廢人講廢話!

如果佢肯自認當初提倡禁堂食係自己忽略咗實際嘅情況,我反而可以原諒佢作為一個學者,不明民間疾苦。但依家佢喺度亞支亞左、反轉豬肚插政府一刀,我覺得佢冇人格!

yeung_ma    發表於 20-7-30 15:47

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

而家政府聽專家意見, 只係實施1日, 專家又改口, 乜唔係建議前已經諗清後果咩?

應該全日唔好食飯
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

MsBusy 發表於 20-7-30 12:31
許樹昌:見市民外出用膳相片感「陰公」 許樹昌在電台節目指,昨日禁止堂食實施後,見到市民外出用膳的相片 ...

一邊封晒食肆, 一邊坐公園食飯! 好諷刺
放下自在

伯爵府

redhot 發表於 20-7-30 13:09
廢人講廢話!

如果佢肯自認當初提倡禁堂食係自己忽略咗實際嘅情況,我反而可以原諒佢作為一個學者,不明 ...

證明現屆政府各懷鬼胎,一盤散沙
加埋而家香港社會嘅撕烈⋯⋯⋯唉

SU213    發表於 20-7-30 15:39

男爵府

專家......
5日前...
【新冠肺炎】許樹昌:倘下周確診數字仍高企 建議政府考慮全日禁堂食
本港新冠肺炎疫情嚴峻,連日確診過百宗個案。政府抗疫督導委員會專家顧問、中大呼吸系統科講座教授許樹昌在一個電台節目中表示,若確診數字下星期持續位於高位,建議政府下一步收緊食肆全日不准堂食,防止人群聚集,切斷傳播鏈。https://www.am730.com.hk/news/%E ... %82%E9%A3%9F-228026
5日後...
30/07/2020 10:20
【新冠肺炎】許樹昌:禁堂食令做法不理想,促政府微調重開堂食
《經濟通通訊社30日專訊》食肆「禁堂食令」昨日(29日)起實施,政府專家顧問兼中大呼吸系統學講座教授許樹昌接受電台訪問時稱,留意到不少戶市民需要在戶外用膳,直言感到「陰公」,認為政府此舉做法非常不理想,建議作出微調,重新開放食肆堂食措施。 
http://www.etnet.com.hk/mobile/t ... amp;category=latest
【新冠肺炎】許樹昌:倘下周確診數字仍高企 建議政府考慮全日禁堂食 - 新聞 - am730
AM730.COM.HK

男爵府

專家......
5日前...
【新冠肺炎】許樹昌:倘下周確診數字仍高企 建議政府考慮全日禁堂食
本港新冠肺炎疫情嚴峻,連日確診過百宗個案。政府抗疫督導委員會專家顧問、中大呼吸系統科講座教授許樹昌在一個電台節目中表示,若確診數字下星期持續位於高位,建議政府下一步收緊食肆全日不准堂食,防止人群聚集,切斷傳播鏈。https://www.am730.com.hk/news/%E ... %82%E9%A3%9F-228026
5日後...
30/07/2020 10:20
【新冠肺炎】許樹昌:禁堂食令做法不理想,促政府微調重開堂食
《經濟通通訊社30日專訊》食肆「禁堂食令」昨日(29日)起實施,政府專家顧問兼中大呼吸系統學講座教授許樹昌接受電台訪問時稱,留意到不少戶市民需要在戶外用膳,直言感到「陰公」,認為政府此舉做法非常不理想,建議作出微調,重新開放食肆堂食措施。 
http://www.etnet.com.hk/mobile/t ... amp;category=latest
【新冠肺炎】許樹昌:倘下周確診數字仍高企 建議政府考慮全日禁堂食 - 新聞 - am730
AM730.COM.HK

侯爵府

plumdeer 發表於 20-7-30 11:14
仲要扮失億,講到自己冇份俾意見咁

咁又唔係
佢都話食肆全日禁堂食措施原意是好,承認自己原本都支持的。都講若措施行不通應該變通,可以恢復午市堂食,但餐廳要再收緊其他措施
咁都算好,好過其他磚家今天的我打倒昨天的我

侯爵府

cattz288 發表於 20-7-30 13:11
應該全日唔好食飯

我之前都話等睇袁專家提議全日禁止飲食

男爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

佢之前日日批評政府擠牙膏式抗疫做得唔好,又話病毒唔等人,提議全日禁堂食及戶外戴口罩。好啦,而家政府做咗佢又即刻轉軚,求其喺FB道歉就想當冇事發生

子爵府

d專家一時一樣,又成日馬後炮,有死貓就政府食

侯爵府

Chowying 發表於 20-7-30 12:07
許樹昌話戶外食安全過餐廳嫁

下?户外冇病毒咩?咁點解平時要戴口罩?許樹昌可否解釋下

侯爵府

zman 發表於 20-7-30 13:24
佢之前日日批評政府擠牙膏式抗疫做得唔好,又話病毒唔等人,提議全日禁堂食及戶外戴口罩。好啦,而家政府做 ...

咁起碼肯道歉
阿袁專家今日的我打倒昨日的我仍然係佢啱晒架

首頁
12345...6

尾頁

跳至