跳至

首頁

尾頁

子爵府

報禮物,寫used,無寫移民,因寄給親人,不是 移民

洋房

回覆 SAYY 的帖子

我填PERSONAL ITEM!!

洋房

回覆 SAYY 的帖子

我寄件人填香港屋企人,收件人填美國另一個收件人

洋房

我都係逐箱逐箱,拉架車仔去郵局(去細郵局就更加啦..建議拎1-2箱去寄下先,如果你用自己既紙箱MAKE SURE唔好OVER SIZE呀... 果時郵局哥哥同我講寄去美國既BOX SIZE有規定GA..)

複式洋房

唔好意思,好耐無上黎~

Update下先,我最後揀左移民搬運公司,因為我實在太多嘢喇,最後total有26箱包一個相架箱,如果經郵局可能我會超過30箱,因為我太多衫同雜項嘢不過無傢俬同電器,d箱差唔多個個都好重(幫手搬個師傅都嚇到),郵局有重量限制我一定唔過

我揀呢間搬運公司都算唔錯,價錢比起我問果幾間都平,包packing物料/一次上門送箱/一次上門收箱,美國內陸運輸/清關(但如果被美國海關扣關就有額外費用),所以佢個service係door to door;我用左$18k + 美國海關/運輸公司額外費用大約us$300所以total大約21k,因為我個shipment俾美國海關抽中做檢查(可能因為疫情期間,我間搬運公司話超過9成機會會被抽中檢查,所以呢個費用最好都預埋)。間公司每個禮拜都有船去美國,所以個過程都好快手,我個shipment上年11月29號離開香港,12月中已經到左美國,之後因為被海關扣左4個禮拜,我今年1月中美國收到所有箱,包埋扣關都係用左個幾月,比我預期快。
個人經驗,如果你唔係太多個人物品或者唔怕會超重,我覺得經郵局寄都係一個好方法,不過郵局就多d限制,唔係樣樣嘢都可以寄,護膚品易碎品電器等都寄唔到,始終執起嘢上來就會發覺俾預期中仲要多嘢,要斷捨離之餘有d嘢都真系想keep返,所以我當時先決定揀移民搬運公司,少左要自己買箱同搬d箱去郵局之餘來到美國呢邊又只需要響屋企等就可以。
希望我既分享對大家有用喇~

子爵府

請問個box有幾大?要比打賞搬遷公司嗎?

複式洋房

回覆 kkyyn 的帖子

有3種size箱可以揀
19“x19”x19“
19”x13“x14”
19“x38”x10“

我地當時無特別俾到貼士美國搬運公司啊,只係幫忙寫左個好評,可能呢樣對佢地幫助仲大~

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

vigeefishy 發表於 21-3-4 06:05
唔好意思,好耐無上黎~

Update下先,我最後揀左移民搬運公司,因為我實在太多嘢喇,最後total有2 ...

唔好意思,請問你用搬運公司,最終係咪用左$21,000係美金?還是港幣$21,000?

謝謝你的資訊,可否私訊我,係邊間?

複式洋房

唔好意思,好耐無上黎~

Update下先,我最後揀左移民搬運公司,因為我實在太多嘢喇,最後total有2 ...

您好,我都搵緊搬運公司將D野寄過去,麻煩您可以提供您用的搬運公司嗎?我都想格下價,另外,他們的收費是否已經包送到去美國屋企地址嗎?謝謝先(emoji)

複式洋房

回覆 feclagnes 的帖子

係港幣

複式洋房

回覆 LiYiuB 的帖子

係啊 door to door,所以響美國屋企等就可以喇。不過如果你屋企果度有樓梯需要佢地幫手搬樓梯就有額外收費,我地無樓梯所以無額外費用~

大宅

唔好意思,好耐無上黎~

多謝你分享!我而家頭痛緊係應該用郵局定搬運公司,我又係雜物書玩具多冇傢俬。如果用搬運公司就冇限制寄咩物品?麻煩你可以pm我嗎,謝謝

子爵府

吾好pm啦, 我們都想知

洋房

回覆 vigeefishy 的帖子

請問你用搬運公司? 可否PM 我邊間. Thank you very much!

男爵府

唔好意思,好耐無上黎~

麻煩你給我搬運公司的資料,謝謝!

民房

請問你用邊間貨運公司呀?可唔可以pm我呢?

別墅

我也有興趣,可否PM我搬運公司的地址?感謝你!

大宅

唔好意思,好耐無上黎~

我也有需要,可PM我嗎?

大宅

唔好意思,好耐無上黎~

請問可否pm 運輸公司資料?thanks

民房

請問可否pm 運輸公司資料?thanks

首頁

尾頁

跳至