自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

kiu-mummy 發表於 20-8-12 13:25
我仔應該都想出國讀書,佢之後仲問我,如果佢讀埋博士我會唔會資助,我話我應該冇咁多錢比你讀,但你應該 ...
其實16歲,做首期都供唔到,根本唔可行。 所以一定係揀讀書。

伯爵府

kiu-mummy 發表於 20-8-12 17:17
所以等多兩年睇佢DSE 考成點,如果佢有料考到大學,無論出國定香港,我都會預咗比呢筆錢佢自己睇餸食飯。
...
咁你一定好有錢,考完DSE就俾一百萬。 咁大學畢業,結婚,生孫仔你又俾幾多

珍珠宮

IHateSummer 發表於 20-8-12 16:11
但諗錯晒。。。
依家讀左大學都唔代表高薪厚職
出尼唔知做幾多年野先有返100萬

我都係咁諗
外國大學生周街都係,到搵到工再儲第一個一百萬,樓價又唔知升成點了

yoyotam_6    發表於 20-8-14 16:46

大宅

kiu-mummy 發表於 20-8-12 11:51
我問亞仔如果我只有一百萬比佢,佢會用嚟讀大學定係用嚟買樓比首期,佢話梗係用嚟讀大學啦!讀完之後會搵得 ...

當年我奶奶都比呢個選擇仔女,其中個女選擇去外國讀書(中學開始),仔唔鐘意讀書,所以唔揀讀書,我奶奶比個女去讀書,放棄為佢買今時今日大概值2千萬既物業,當年舊錢差唔多full paid, 個女今時今日有小小怨辛苦供樓唔夠洗,羨慕人唔洗供得咁辛苦,而個仔又後悔無去讀書見識,所以好難講,各有前因莫羨人。

wcpcelia    發表於 20-8-14 11:51

珊瑚宮

我問亞仔如果我只有一百萬比佢,佢會用嚟讀大學定係用嚟買樓比首期,佢話梗係用嚟讀大學啦!讀完之後會搵得 ...

我個女之前都係咁講 不過得個講字囉!其實由細到大我已經無限次俾佢訓練到我對佢冇晒希望 唉!

珊瑚宮

siulili 發表於 20-8-13 01:44
咁你一定好有錢,考完DSE就俾一百萬。 咁大學畢業,結婚,生孫仔你又俾幾多
...

珊瑚宮

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-12 14:08
如果我仔一定會選擇出國讀書,學到嘅嘢永遠屬於佢自己,有能力有本事嘅將來都搵得番啦 ! ...

如果我個女有你個仔一半咁識諗 就一天都光晒

珍珠宮

kiu-mummy 發表於 20-8-12 13:25
我仔應該都想出國讀書,佢之後仲問我,如果佢讀埋博士我會唔會資助,我話我應該冇咁多錢比你讀,但你應該 ...

除非立志做research或教書嘅人,PhD係最唔值得嘅投資,ROI最高係讀個master。做科研類工作,master和PhD的起薪點係一樣。但經驗告訴我,面試能力嚟講,PhD還不如Master嘅畢業生。

伯爵府

我都分享下,我親戚有二個仔,親戚平時好慳,佢又係甘同我講,比一百萬個人大仔揀用黎讀書定買樓,當時樓價冇咁貴,仔揀左去外國讀書,由form4開始讀,但成績吾好考唔到好嘅大學,跟住返嚟香港讀,我唔清楚佢讀啲乜,總之夾夾埋埋讀咗好多年,依家打份普通文職工。細仔就冇去外國讀書。但係有冇另外1,000,000俾佢置業我就唔知啦

伯爵府

我諗仲要睇周邊因素…當然知識紧要,但機會難逢。我諗,創業和置業都有時機的。

男爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

回覆樓主:

好疏的朋友,家長按樓供佢海外讀專科,成才後,生活無憂,又食又玩,我羨慕佢咁幸福,我媽由細洗腦要揾錢俾家用。當然,佢本身唔係我咁草根。雖然我都係專業人士,但自少缺乏,省吃儉用,往往唔捨得使,自己享受唔到,好多時用錢貼兩邊家。人生,就係咁。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

hk讀u唔多$。
用100做首期。

大宅

好叻仔呀,好識得諗,可造之材(emoji)。

子爵府

siulili 發表於 20-8-13 01:44
...

我唔係有錢,我只係覺得如果我只有能力幫到佢其中一樣,睇佢會揀邊一樣啫。當然如果亞仔揀要首期,都要佢出嚟打工自己搵到一定收入供樓先啦!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

kiu-mummy 發表於 20-8-13 09:21
我唔係有錢,我只係覺得如果我只有能力幫到佢其中一樣,睇佢會揀邊一樣啫。當然如果亞仔揀要首期,都要佢 ...
如果供到, 其實比用去讀書更有潛力增值... 大學香港讀唔貴... 留來買樓其實仲好... 我仔15歲, 以佢性格會用黎做首期

大宅

201703 發表於 20-8-13 08:53
好叻仔呀,好識得諗,可造之材(emoji)。

我在香港土生土長細個一家人住石屋仔?打風落雨週屋漏水環境衛生又差差差!要捱到出嫁後先有得租樓住!好彩天有眼第二年大仔出世:99中六合彩三獎又比我兩公婆抽到居屋30元一抽就中,我媽媽借首期給我們上樓所以第一桶金係幾重要?所以我一定會用來比個仔置業上車,在香港讀大學可以借錢到出來工作慢慢還都可以?

子爵府

lojo11 發表於 20-8-13 09:26
如果供到, 其實比用去讀書更有潛力增值... 大學香港讀唔貴... 留來買樓其實仲好... 我仔15歲, 以佢性格會用 ...

如果比我揀,我自己都可能會揀做首期,因為要儲一百萬其實唔易,當然而家嚟講其實一百萬用嚟買樓唔係真係好多。就係因為我無能力幫佢咁多,如果仔想去外國讀書而我唔比,我怕佢將來怨我。

大宅

回覆 kiu-mummy 的帖子

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

kiu-mummy 發表於 20-8-13 09:48
如果比我揀,我自己都可能會揀做首期,因為要儲一百萬其實唔易,當然而家嚟講其實一百萬用嚟買樓唔係真係 ...
其實屋企環境供唔到就係供唔到... 佢地唔應該怨... 有呢一百萬多餘錢, 我地係可以退休用, 唔一定比仔女... 佢地要明白

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

太細個,我唔會俾100萬佢做選擇

佢讀到書,有能力可以俾佢㨂係香港讀定去外國讀

將來出來做野,佢需要買樓而再睇自己能力範圍內可資助幾多,而唔係要佢而家選擇讀書定買樓

如果我自己傾向買樓,我會自己名買完,租金供,第日佢出來做野,佢想供就轉俾佢供

首頁

尾頁

跳至