自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

蕃薯仔媽媽 發表於 20-8-19 09:35

咁你要知足,起碼佢肯負責遊樂部,我哋係全部總管

你好勁,我唔會計老公計,我唔太管錢,因為自己唔大使,我成日話自己"大把錢"

男爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

PW530 發表於 20-8-19 09:40
我老公都係,客人覺得佢好smart,但係叫佢賣嘢,又要提醒,仲要影相WhatsApp 通知,疫情買口罩比人呃錢, ...

咁貴? 好捨得。。

男爵府

PW530 發表於 20-8-19 09:40
我老公都係,客人覺得佢好smart,但係叫佢賣嘢,又要提醒,仲要影相WhatsApp 通知,疫情買口罩比人呃錢, ...

激死老婆

伯爵府

wcandtt 發表於 20-8-19 09:22
我老公係屋企好似靈魂遊走咁,同佢講嘢講一次冇用的,靈不付體咁................

我老公亦是專業人士, ...

我家大少都係咁,
出面做野都算smart,好專業,好正常
但在家中就.....無牙膏,無晒洗頭水,無乜無乜只會叫老婆,我話你唔識去買或叫工人去買?在家中一係發呆,一係睇粵語殘片,叫佢都會回應,但慢十拍或get唔到你講乜,唔知以為佢sen的
不過佢會做家務,因佢有潔癖,我由結婚到現在廿多年,起身從未執過床,因佢會爭著執,佢嫌我舖得唔夠靚,咁佢舖的又真係酒店咁整齊 ,一日吸幾次塵(可能好多jm好羨慕,但我地覺得好嘈和佢病態 )
放假會同我去食野,買餸,行街
本來都唔錯,但最慘係煩(佢自己唔知, 仲話其他人煩)和固執。

公爵府

你自己本身係full time mum 定係wfh?
如果前者,你老工是否wfh,其實無咩關係,你仍然按照平時一様照顧屋企人啫。

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

男爵府

mikis 發表於 20-8-19 09:48
雖然佢都唔係好理阿女,但佢WFH幫輕我好多,最少佢會幫我跟住阿女上堂,偶爾同阿女沖涼,其他夜晚我幫手做...

...

幾好,保持佢

wcpcelia    發表於 20-8-20 14:28

男爵府

耕田妺 發表於 20-8-19 09:54
其實都有d男人係顧家嘅,我見親戚個老公依家唔使番工,佢日日陪個女Zoom,練琴,整曲奇(emoji),都好好呀。 ...

係,少數囉

男爵府

小蘋果2號 發表於 20-8-19 10:05
見大家講開我又講下,其實大家有冇後悔結婚生仔呢?

我有架,尤其俾老公發脾氣嗰陣。拍拖時佢好好脾氣架, ...

勁有同感,生仔俾仔激,好煩心,所以有少少後悔。如果無生你應該會滿意你老公,我成日想回到未嫁時添,夠晒自由唔使理人,使錢在自己身上

男爵府

okgoodla 發表於 20-8-19 10:12
吓, 你一個做晒所有嘢!

我家有分工, 老公叻洗衫同抺地, 佢做! 我主力膳食! 孩子識幫洗 ...

我諗你小朋友都大,我做多架,但就分倒垃圾俾老公。老公洗衫叻且講究,點分類,但多數我做我就唔分亂來

珍珠宮

wcandtt 發表於 20-8-19 09:22
我老公係屋企好似靈魂遊走咁,同佢講嘢講一次冇用的,靈不付體咁................

我老公亦是專業人士, ...
SOR, 笑咗出嚟

Love and Kindness are never wasted.

男爵府

qq6a 發表於 20-8-19 10:17
我老公都會成日篤機同訓覺,但佢要晚晚負責同阿囝沖涼,呢樣工作佢知道要做,阿囝一出世,沖涼呢份工作我 ...

係,晚反後佢會跟仔的清潔同瞓

男爵府

韓天秀 發表於 20-8-19 10:22
妳真係好太太,wfh都可以做足本份。妳老公就真係懶咗。。。

其實我果種wfh係無咩做,不過就快轉工應該要日日返,我煮反好簡單的,懶

男爵府

bechan168 發表於 20-8-19 10:34
咁我 C6都正常少少, 只係太縱容個仔 。佢放工早過我, 會負責買餸煮飯。我返到黎食飽就洗碗做家務 ...

依哦例如點? 老公偶然 comment,我煮的送我會忟佢

侯爵府

畀面勳章

CTPIG 發表於 20-8-19 10:53
咁貴? 好捨得。。

係佢冇格價,又冇問我 我同呀女笑咗佢好耐

男爵府

回覆樓主:

我老公就負責幫忙教仔女做功課的事情,他很有耐性的,這是唯一的優點。還有幫阿仔沖涼,洗碗,買下啲濕碎野。
其他大部份都是我做。
當然我們都會因為啲瑣碎事不同意見,搞到我話要離婚,只是口講姐。

子爵府

CTPIG 發表於 20-8-19 11:07
依哦例如點? 老公偶然 comment,我煮的送我會忟佢

我老公好少係屋企話唔滿意依樣個樣。只係有時我忟阿仔 d 野話幾句佢就叫我細聲 d 唔好食左個喇叭落肚咁。我見依到有 JM 講話勁唔鐘意 c6放假會嘈交。我老公食左我咁多年整既餸佢真係好少有 comment. 所以佢算唔錯既男人。

男爵府

Applepay 發表於 20-8-19 11:28
我老公就負責幫忙教仔女做功課的事情,他很有耐性的,這是唯一的優點。還有幫阿仔沖涼,洗碗,買下啲濕碎野 ...

你老公好好㗎喇!
我係康樂部、教育部、飲食部、總務部組長,佢放工/放假只有Netflix、iPad & iPhone

男爵府

lily233242 發表於 20-8-19 10:42
我c6都係咁,喺屋企佢淨係食、瞓、痾、玩手機、睇電視(只睇財經和新聞),唔會同個女玩、教功課,升中事情 ...

會覺得無引,但慣咗就唔會不快

男爵府

歌莉亞 發表於 20-8-19 10:54
我家大少都係咁,
出面做野都算smart,好專業,好正常
但在家中就.....無牙膏,無晒洗頭水,無乜無乜只會叫 ...

我老公都sen

點煩法?

男爵府

Mrs.Luckycat 發表於 20-8-19 10:54
你自己本身係full time mum 定係wfh?
如果前者,你老工是否wfh,其實無咩關係,你仍然按照平時一様照顧屋 ...

大家都wfh,但我無野做,佢全時間做

首頁
12345...7

尾頁

跳至