自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

我舅父係買返黎, 當年無仔生會比人睇唔起。 但係婆婆對佢親生仔咁錫,如果當初佢無比婆婆買左唔知會點, e 家算係大陸土豪。

男爵府

YolandaTam 發表於 20-10-18 10:31
我諗六七十年代呢種情況好常見吓。
我係生母第八胎,佢收一封數百元利是將我俾咗人(聽聞佢唔係第一次咁做 ...

慶幸你生母放棄你!
你有幸遇到你養母,係你福氣
你生母唔配為人母!!!
Sorry, 我咁講!

侯爵府

諗下而家呢個時代一養七個都唔得, 之前嗰代冇福利更加慘, 自己都冇飯食張仔女畀人係迫不得意,. 幫小朋友搵養父母起碼小朋友有飽飯食生活到, 有啲唔畀人嘅就咁放喺街頭流浪更加慘

侯爵府

tp-windy 發表於 20-10-18 12:36
慶幸你生母放棄你!
你有幸遇到你養母,係你福氣 ,
你生母唔配為人母!!!

雖然話冇佢就冇我,但我同你諗法一樣,有啲人真係唔配有子女。難聽啲講句佢哋只享受過程,個結果就用嚟揾錢,榨取最後一分價值我諗我哋俾佢賣咗呢幾個都可能覺得執返身彩

男爵府

YolandaTam 發表於 20-10-18 12:41
雖然話冇佢就冇我,但我同你諗法一樣,有啲人真係唔配有子女。難聽啲講句佢哋只享受過程,個結 ...

講得啱!
祝你同養母以後生活都繼續健康快樂

水晶宮

leavemealone 發表於 20-10-18 10:10
我都係十兄弟姊妹,我媽都同我講過, 話我細個時,隔離屋想我媽將我送比佢,好彩我媽無應承。
...

唔捨得?

大宅

都係好似以前粵語長片的劇情,諗起《可憐天下父母心》

水晶宮

YolandaTam 發表於 20-10-18 12:41
雖然話冇佢就冇我,但我同你諗法一樣,有啲人真係唔配有子女。難聽啲講句佢哋只享受過程,個結 ...

就算唔賣錢,生咗出嚟又唔理都一樣係禽獸父母,冇責任心生嚟做咩?點解唔落咗佢?唔係話嗰個年代好多人都係咁就代表佢哋啱,害咗下一代,童年陰影隨時跟足一世直至帶入棺材

男爵府

YolandaTam 發表於 20-10-18 10:54
我好感恩俾人領養咗,跟住個咁嘅人長大我咪又好似佢咁冷漠又邊有大學讀。我原生大家姐讀完中三冇 ...

好奇問吓,冇聯絡點解會知道原生家庭情況? 大家喺親戚? 我聽我媽講,以前有啲人養唔起,會賣返俾自己親戚,一來減輕左負擔,二來仲可以見下

寶石宮

2024年龍年勳章

YolandaTam 發表於 20-10-18 11:22
係呀,上帝待我不薄,我算揾到主好人家

多數被收養嗰個日子都會過得好啲
因為通常想收養小朋友嘅都係屋企有啲錢,但係需要一個小朋友。
當然有啲可能係想收養一個小朋友陪自己個親生嘅,可能都會受精神虐待!

雖然有 jm講話有幾坎坷當時年代好多人都係咁, 但係我真係覺得好唔啱好過份!
幸福可以好簡單

寶石宮

2024年龍年勳章

tp-windy 發表於 20-10-18 12:36
慶幸你生母放棄你!
你有幸遇到你養母,係你福氣 ,
你生母唔配為人母!!!

所以我唔相信世上只有媽媽好

利申:我父母父錫我
幸福可以好簡單

水晶宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

我好感恩俾人領養咗,跟住個咁嘅人長大我咪又好似佢咁冷漠又邊有大學讀。我原生大家姐讀完中三冇 ...
一直有聯絡原生家庭? 點知家姐情況?

侯爵府

太平公主 發表於 20-10-18 13:02

好奇問吓,冇聯絡點解會知道原生家庭情況? 大家喺親戚? ...

養父母原生家庭有 common fd, 嗰位亦係領養中介人,兩邊收佣(利是)。當年養父母連同養外婆見過我原生大姊二哥,見佢哋身體健康,智力正常,自食其力(當時大姊十八歲,已婚)先至決定領養生母肚裏面嗰個。好似話有兩家出價,俾多啲嗰家指明要男仔,結果生女就歸我養父母。

侯爵府

yeung_ma 發表於 20-10-18 13:14
一直有聯絡原生家庭? 點知家姐情況?

請參 #53

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我都聽我呀婆講過
話佢以前拖住幾個仔女
有個人問佢係咪賣
我呀婆話d仔女係佢既,唔賣架

郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

翡翠宮

畀面勳章

20162016 發表於 20-10-18 12:55
就算唔賣錢,生咗出嚟又唔理都一樣係禽獸父母,冇責任心生嚟做咩?點解唔落咗佢?唔係話嗰個年代好多人都 ...

又唔好咁講,當年避孕方法不流行,醫學又唔昌明,墮貽真係分分鐘連命都冇。貧窮年代的貧窮人生存條件匱乏,仲邊有空間諗個細路將來有冇陰影。

當年好多人係含淚賣仔賣女,一生悔疚的,我呀嫲係打仗時賣哂所有女黎保住個仔,和平後千辛萬苦都要搵番三個女,但當然感情不再。

但當然,好似YolandaTam生母就完全唔值得同情,冷血到冇人有。

日日是好日

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我媽都唔係我婆婆親生,但婆婆好錫我媽,好錫我地幾兄弟姊妹,所以我都好錫我婆婆。可惜我婆婆命水唔好,後生捱得好辛苦,亞公好賭,將佢同婆婆既親生仔女全部賣晒比人,之後我婆買左我媽返屋企,最終一生只有我媽一個養女
最最可惜係我婆婆在我中學畢業前半年因病過身,我婆婆無享過咩褔就咁走左,真係好遺憾

水晶宮

mother904 發表於 20-10-18 13:28
又唔好咁講,當年避孕方法不流行,醫學又唔昌明,墮貽真係分分鐘連命都冇。貧窮年代的貧窮人生存條件匱乏 ...

最幣有啲阿媽係生埋你之後就即刻扎肚呢,咁點解唔一早扎呀?點解要生咗出嚟又唔理呀?講到底咪就係冇責任感囉

象牙宮

2024年龍年勳章

jm, 你同原生家庭仲有聯絡嗎?

翡翠宮

畀面勳章

20162016 發表於 20-10-18 13:39
最幣有啲阿媽係生埋你之後就即刻扎肚呢,咁點解唔一早扎呀?點解要生咗出嚟又唔理呀?講到底咪就係冇責任 ...

你講而家定當年先?嗰個年代,飯都冇得食,仲邊有錢去做結扎手術,唔好用而家標準睇當年
日日是好日

首頁
12345...6

尾頁

跳至