自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

Anpanmama 發表於 20-11-20 16:42
大把家長為咗自己自由,推小朋友返學!

係!都唔明佢哋為咩要生小朋友

子爵府

回覆樓主:

呢個社會乜嘢人都有啦!
有d生出來為攞綜援啦!

唔理佢哋乜嘢居心,學生上學在德智體羣美 發展方面 總比上zoom 好

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

無話可說 發表於 20-11-20 18:18
唔止高小,中學一樣好有需要!

係,中學唔好停呀!

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

有自私家長都唔係今日嘅事,咁多年嚟都有,有時小朋友下午發燒,問多兩句就知朝早食咗退燒藥返嚟,唔係新鮮事。

珍珠宮

虎到金來勳章

esmehouse 發表於 20-11-20 19:27
係咪唔考就冇咗排名

我小朋友學校幾好,病左有醫生紙,考試可以補考,唔會扣分,而且一向無排名次,所以考試病左都可以放心請病假

大宅

polliebb 發表於 20-11-21 08:43
我小朋友學校幾好,病左有醫生紙,考試可以補考,唔會扣分,而且一向無排名次,所以考試病左都可以放心請 ...

呈分都係咁安排?因為現在停課,正係小六呈分期間,未考呈分的好受影響

伯爵府

ernbe 發表於 20-11-20 18:25
今日咁多確診,但全部都係成年人。

“26名確診者包括16男10女,年齡由27至73歲,當中11人無病徵。”

因為小朋友潛服期好長,仲要係無病徵 ,帶菌傳染期亦都好長,呢樣先最攞命
大爆發時,死最多嘅一定係長期病患者,救唔救得哂咁多,呢樣應該係正苦最驚。
香港唔似外國,有D重症病者自己拍片出嚟,叫大家唔好輕視COVID。
無體驗過嘅,就唔知一個年青力壯嘅COVID病人,會辛苦到大小便失禁,連説話都講唔到

伯爵府

一人之下 發表於 20-11-20 20:17

咪係,根本現在果啲群組無一個係學校,全部都係staycatio ...

記得復課以來只有兩三個中學生確診,但最後都無造成大爆發,學校仲安全過出面啲娛樂場所

翡翠宮

2018復活節勳章

靚靚C9 發表於 20-11-21 08:18
係,中學唔好停呀!

同意,而家課程已經好趕

大宅

乜野事先 發表於 20-11-20 18:45
關小朋友咩事 所有都係大人既錯
唱歌既唱歌
跳舞既跳舞

COVID 係呢星期開始大爆... (中招對像係成人)

em... 但今次停課係上呼吸道感染爆發噃... (中招對像係幼園初小)

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

無得點睇,跟佢做

公爵府

好媽媽勳章

QQali 發表於 20-11-20 18:03
係啦!好多家長比小朋友食粒退燒藥就當好返...繼續返學...放學又燒過
...
我o係學校做,直頭試過有家長係誇到個小朋友返學果陣病到呆晒同埋燒到面紅紅都照俾佢返,老師一望就覺得唔對路,一探熱就38.x,然後call家長黎接佢走啦,點知第二日又返學(一入門口探熱),當然個小朋友未退燒(同埋同左家長講要退燒後2日後先返得學),然後老師打電話俾家長問候下,點知個家長無帶個小朋友去睇醫生,陰公,真係生仔要考牌。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

同意,
但同時要配合,
停埋staycation, buffet, theme parks, swimming pools, interest classes,
不要相約開P、擺酒etc etc
mall同超市要限進入人數, 不可逼埋一堆, 離開立即將手消毒. d貨物, 很多人用手摸、揀東西,易傳菌.
大6 試過有人在超市惹倒

全港市民要律, 要犧牲自由及收入,
才可剎停疫症

一些鬆一些緊唔成事

大宅

黑白豬 發表於 20-11-21 10:23
我o係學校做,直頭試過有家長係誇到個小朋友返學果陣病到呆晒同埋燒到面紅紅都照俾佢返,老師一望 ...

我哋學校都有家長,個仔驗咗証實係流感...食咗藥退燒就當好返,比個仔去畢業旅行
就因為咁...旅行後...好多同學都中流感。

wcpcelia    發表於 20-11-23 15:13

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

esmehouse 發表於 20-11-20 16:38
好多家長小朋友病左都比佢照返學架

你又知?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

polliebb 發表於 20-11-21 08:43
我小朋友學校幾好,病左有醫生紙,考試可以補考,唔會扣分,而且一向無排名次,所以考試病左都可以放心請 ...
你小朋友讀緊中學 or 小學?
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Fishqqma 發表於 20-11-21 10:37
你又知?
咁小朋友會講架嘛 流晒鼻水又咳,仲要個樣勁攰,咁都唔係病
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

其實唔好只閙家長,
好多校長老師都覺得考試成績大過天

伯爵府

esmehouse 發表於 20-11-20 16:38
好多家長小朋友病左都比佢照返學架

昨日先係架巴士度,有個中學生,係咁打乞次,除口罩抹鼻涕

侯爵府

嘥氣!停唔停又唔係你話事,如果爆到七彩唔到你話唔停!

首頁

尾頁

跳至