自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

schricky 發表於 20-11-21 12:44
除咗頭2日,我心情何其平靜,係咪我有問題
我同媽媽感情好好嘅,媽媽走前都係我同爸爸成日係身邊照顧佢,我 ...

樓主,節哀順變。你依家只係無嘢觸痛到你心入面既傷口,一觸發到,眼淚就會不受控湧出嚟。我媽咪走咗幾年,平時我都無嘢,唔提就無事。但每當一講媽咪呢兩個字,我都係會忍唔住喊。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我同媽媽感情好好嘅,媽媽走前都係我同爸爸成日係身邊照顧佢,我 ...

家人走
我只當日失控
之後好冷靜

take care
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

無.可能你覺得佢辛苦 所以現在唔會有痛苦 佢解脱左
你覺得唔可以傷心落去 振作而已

Rip

珍惜 感恩
You got this!!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

講得出,就唔會太壓抑。 可能之後觸景傷情,先感到痛

珍珠宮

BK Milk勳章

我爸爸走時我冇喊,都預咗有呢一日,當佢去咗第二個世界

別墅

回覆樓主:

RIP 樓主不要這樣諗放開一點

wcpcelia    發表於 20-11-23 12:01

侯爵府

回覆 schricky 的帖子

節哀順變!
kckammy

珍珠宮

你媽媽係咪走前都辛苦一輪了?我婆婆走果陣,我都覺得我媽媽無咩嘢,係有唔開心,但未至於好傷心,婆婆走之前都好辛苦,所以,在我角度,我覺得婆婆終於解脫了,唔洗再受苦了,係天堂舒舒服服就可以了

大宅

回覆樓主:

用戶要求終止服務

牛年勳章

情緒會起起跌跌,唔係代表唔傷心,之後可能又爆傷心,比自按心情上落,慢慢接受,節衰。願你媽媽安息。
未經許可,請勿轉載

禁止訪問

子爵府

回覆樓主:

多謝各位jm, 其實媽媽只係走咗几日,早2日返工同事問候我我都可以笑笑口回應,佢地都話我好睇得開,亦怕我係抑壓緊自己
依家我心入面,我知我有掛住媽媽,但另一方面我知我仲有爸爸要照顧,因為係媽媽走前最担心就係爸爸,所以如果我都唔振作爸爸仲難過,可能因為咁所以我好平靜
就算係媽媽走個日,我都係最快平伏安慰爸爸唔好喊個個,但我知我係好傷心
所以我都好怕我咁係唔正常,如果我有咩事爸爸就唔知點算

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

冇問題, 我都係咁.

男爵府

回覆樓主:

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

R.I.P
樓主 保重啊,

子爵府

我媽媽年初過世,我只係喊左兩、三次,食得訓得,返工做野好冷靜。

兩次認屍,我都係一個人去,都冇喊,但平時我好容易喊。我都懷疑自己有問題...我老公都話我冷靜得可怕...

過了幾個月,我都係冇喊、冇傷心,我看了一次精神科醫生,不過醫生話我冇問題,因為每個人反應不一。在我的case,醫生覺得我將感覺投放在一些實際的事情上,例如準備喪禮、照顧年老孤單的爸爸;某程度,這個分析符合我性格,我不喜歡空談,我一向覺得行動最實際

子爵府

j2j2 發表於 20-11-21 21:05
我媽媽年初過世,我只係喊左兩、三次,食得訓得,返工做野好冷靜。

兩次認屍,我都係一個人去,都冇喊,但 ...

希望我情況同你一樣

水晶宮

笑都有好多種喎,苦笑、開朗咁笑、禮貌回應笑一笑....咁當冇人嘅時候,個腦會唔會已經攰到一片空白呀?好似行屍走肉咁呀?

男爵府

牛年勳章

回覆樓主:

我媽走左12年,她離世時,我嘅情況都好似你咁,但係呢12年裏面,每當我想起她,心還是很痛,有時會落淚……

伯爵府

首頁

尾頁

跳至