夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

Fion710 發表於 20-11-29 13:42
你個標題嫌棄佢收入冇你一半,你自己以有答案,放過佢啦,既然你講到自己條件咁好又係大陸落黎,快快搵個有 ...

32歲唔係問題,如果佢有樣有好身材,而家好多32歲都仲好後生,但男人有錢多數睇條件,有學歷有腦都仲要有樣同最好有身材,高高瘦瘦而平就慘喇

不過其實你係A0, 唔係一拍拖就結婚既,可以當試下,咪而家年代好少30都仲A0既女仔

子爵府

lady_mama 發表於 20-11-29 13:13
你又冇心動嘅感覺 點解要繼續呢?
結婚係要嫁一個自己鐘意嘅人嘛
其實女大唔怕遲結婚 最怕嫁錯人

月入三萬已唔錯啦,係你高啫。除非佢1萬你3萬就話啫。

大宅

flyaway0101 發表於 20-11-29 13:02
先交代下我哋兩個bg:男方:(33y)
情史:A1拍過一個家人介紹嘅女仔半年
家境:細妹父母住一間公屋,自己同婆婆 ...

首先,你對他沒有心動的感覺,不就是已經有答案了嗎?尋找人生伴侶是感覺行先,定係經濟能力?你愛上一個人,是因為他搵錢比你多,定係因為他人品好,對你好,愛你?

再者,你現在已經介意他收入比你少一半,將來慢慢長路,高低起跌,你會嫌棄他嗎?其實你的價觀是長期飯票,定係人生伴侶?我見你把雙方家庭狀況用方程式等列出來,似乎你選擇男朋友已有一套標準。

利申:我收入比老公多,但我們幸福到不得了。

Wongbuddy    發表於 20-11-30 00:47

禁止訪問

大宅

flyaway0101 發表於 20-11-29 13:02

既然你唔鍾意人哋,就唔好浪費自己時間了!無謂勉強自己!

男爵府

你經濟獨立,冇心動感覺,唔需要勉強,再揀個令你心動嘅人,放生呢個

大宅

樓主想生仔, 不如去凍卵先. 如果要趕生育年齡搵對象, 好難搵到好的.
搵到個真心中意先好嫁. 唔係就等離婚而已.

大宅

女方自視過高,如你所形容,外表應該冇乜吸引力,所謂氣質好,好抽象,32未出pool,一定有原因。難得有人鍾意,你仲咁在意人條件,唔係話唔可以揀,但要睇吓自己有幾想嫁囉,

大宅

flyaway0101 發表於 20-11-29 13:38
回覆 lady_mama 的帖子

第一次發貼,多謝回覆。係呀,我唔係嫌棄佢人工,最緊要係我至少到依家都冇對佢心 ...

樓主想問一問好毒係乜意思?

子爵府

樓主,睇完你個post,第一句想同你講嘅係唔好輕易將自己嫁出去,一定要搵到一個令你感覺到遇上佢你太幸運,同時對方又視你如珍寶嘅人,理由好簡單,因為人生唔係一帆風順,將來會遇上大大小小嘅困難,只有咁樣嘅人,你先會願意同佢同甘共苦,佢先會願意犧牲小我成就家庭。

甘你會問,我一直搵唔到咁點?答案係提升自己,唔止外在、收入,而係內在,外在條件不過係張入場卷,點先可以逗留耐d,甚至停留,內在先係真功夫,內在包括性格、個人魅力、同人相處技巧等等,實不相瞞,我都係三十中先遇上我老公,係未遇到佢之前,屋企俾我嘅壓力都好大,但我無理由為左塞住佢地把口,求其搵人嫁架,於是,我決定提升自己,再多接觸唔同嘅人,不過,樓主你係A0,你要多D學習同異性相處,唔好淨係聽對方講嘅野,要睇埋佢嘅行為。

我身邊有唔少朋友係27至33歲時結婚,當中有唔少離左婚,問番佢地,佢地都承認當時心急左,覺得對方對自己唔錯,條件又ok,又想適當時間組織家庭就結婚,結果因為種種原因而分開。所以,即使結左婚,都唔係永恆,懂得維繫先係最緊要。

伯爵府

flyaway0101 發表於 20-11-29 19:47
回覆 MoonT 的帖子

我有自知之明,知道自己已經咁嘅年紀,唔應該要求對方完全符合我要求,好多方面要互相 ...

反而我覺得你條件都ok呀
要試下放開啲 識多啲唔同既人
睇你之前個個都話冇feel
大六年又話年紀太大
呢樣問題大啲
有少少揀擇

可能你心入面都係想識30頭
風趣幽默 外表中上
一個月仲搵到10萬8萬既男人
唔係冇 但咁既條件既男人
身邊都應該有個伴既

複式洋房

回覆 flyaway0101 的帖子

樓主好明白你想拍拖既心態,你係交友APPS識既男仔,只係見過幾次面,就諗結婚,實在言之過早!
我自己都有係交友APPS識過男人,只想提醒你要小心!

侯爵府

2024年龍年勳章

樓主可能過於理性,唔容易對一個人動情,
一直搵理由拒絕內地追求者, 對現有男友亦唔係好愛。
清楚自己怕將來孤獨而唔想單身, 亦自知唔太掌握香港男女戀愛市場,
怕錯過身邊唯一機會。妳要嚐試才知自己想要什麼。
建議樓主32歲, 趁還有姿色年紀,
主動打扮識人出POOL搵條件符合, 自己心動嘅人,
同時試下同身邊果個培養感情, 開放自己, 俾佢繼續追下妳先, 大家機會平等,
過幾個月妳認清自己市場價值想定落黎,
若搵到妳心中所愛, 就放手呢個追求者,若他等唔到妳男方也可以放手。
或者結果妳地兩個真係可以走到最後培養感情。
32歲仲後生, 唔洗咁下決定住。

複式洋房

回覆 flyaway0101 的帖子

對方依一刻差過你唔係最重要, 重要既係對方有無上進心, 如果無既話, 你不要浪費時間同青春。

男爵府

CCHINGC 發表於 20-11-30 08:59
樓主,睇完你個post,第一句想同你講嘅係唔好輕易將自己嫁出去,一定要搵到一個令你感覺到遇上佢你太幸運, ...

好認同你的說法

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

唔睇好,因呢的情況無事咪笑哈哈,但閙起上來就好多難聽說話

複式洋房

我剛認識我老公時都係以條件去衝量對方係咪合適既對象, 因為只係剛相識, 未有好大感覺。 我人工比樓主高, 同樣是收入比老公多一倍, 不過, 相處落覺得自己除左賺錢能力比老公強之外, 發現佢有好多優點, 人品好性恪好, 好愛我, 樣樣事以我行先, 生活上既事, 都係佢照顧我。剛拍拖後, 都有其他追求者, 當時有試過同其他追求者去食飯, 仲想睇下會唔會遇到個更好。以外在條件計, 的確係追求者優勝, 不過, 始終覺得我老公係最好, 係佢一點一滴打動我。如果自己有經濟條件, 對方既經濟可能唔係你首要既考慮。只要對方既經濟條件係隱定, 同你所接受。加上如果結婚後, 2個人既家庭收入都唔差, 生活可維持一定質數, 也算不錯吧!
我覺得樓主還有時間、條件去選擇, 最大既問題係你對佢無感覺, 只係怕自己嫁唔出, 騎牛搵馬。如果是這樣, 好難相處一輩子吧! 不如趁仲有僅餘既時間, 好好增值自己, 不論外表內在, 增加自己拍拖經驗, 或給自已2年時間去認識其他人, 如果仍然遇不上, 再把擇偶條件降低, 那時才34吧!

我也是3X遇上我老公。婚後也不是一直順境, 一定大家都要有愛, 所以才可以亙相包容, 不論順境或逆境跟他一起走下。

公爵府

lady_mama 發表於 20-11-29 13:13
你又冇心動嘅感覺 點解要繼續呢?
結婚係要嫁一個自己鐘意嘅人嘛
其實女大唔怕遲結婚 最怕嫁錯人
好認同!! 收入問題係其次
重點係自己都冇感覺
任男方對自己好好, 但好到都唔能力令自己心動, 仲點行落去?
再講.....女仔對對方冇感覺...婚後...洞房點算?!

公爵府

所以我都認同....唔好發展落去, 做返朋友
唔好因為要嫁而嫁!!

大宅

flyaway0101 發表於 20-11-29 14:39
回覆 Fion710 的帖子

我冇講到自己條件好,之前細個屋企因為太多小朋友怕養唔起,將我拜託俾大陸親戚係大 ...

細個屋企因為太多小朋友怕養唔起,所以交俾大陸親戚喺大陸讀書?

你阿媽係大陸落嚟狂生仔住公屋攞綜援嗰啲女人嚟架?你爸爸呢?80歲未?

首頁

尾頁

跳至