家庭理財

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

TinyTomato 發表於 21-1-2 17:06
JPEX ...... 呢間比唔到信心我

我準備換

男爵府

ar_mak 發表於 21-1-3 12:46
我唔太同意你成個說法。第一會唔會有人收藏大哥大電話搏升值呢?其中一個問題就係收藏與保養,但加密貨幣 ...

純八卦,請問你鐘意大力叔邊方面呢?你又未見過佢

禁止訪問

男爵府

ar_mak 發表於 21-1-3 20:21
大力哥份人其實講野算係溫柔厚度,唔會串串貢,而且佢每次出現,都只不過係希望網友唔好比人呃,有一種爸 ...

土耳其進行曲係點?

淨睇佢D文字都咁多幻想,青春期咩?

今日d post 笑到肚痛

禁止訪問

男爵府

ar_mak 發表於 21-1-3 20:33
你有冇試過暗戀架?咁你鍾意一個人,就會日日夜夜想想住佢,任何野都會同佢拉上關係啦!

你講嘢咁似週星星嘅?

唔駛ps解釋喇,越描越黑

美心妹妹嗰句: ,"其實我有少少鐘意咗佢“

大力哥小心呀!

男爵府

畀面勳章

ar_mak 發表於 21-1-3 12:46
我唔太同意你成個說法。第一會唔會有人收藏大哥大電話搏升值呢?其中一個問題就係收藏與保養,但加密貨幣 ...

大哥大只係想舉一個例子科技可以發展得好快, 會唔會幾年後又有一樣新發明的產品可以完全取代加密貨幣,bitcoin 將資產隠藏的特性正是各國政府要打壓佢的原因, 而佢因為不可知的科技或政治因素下價值歸零的可能性有幾大?

加密貨幣的存放又係另外一個問題, 存在第三方準備交易前被hack 或被盜的幾年前新聞過唔小, 最近又有無改進? 所以我認為投資這些加密貨幣的技術要求和新聞觸覺比其他投資要求為高。

風險大的投資的確可以用注碼去控制風險,但注碼佔所有資產 的幾大為之合適?

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

如果買得太細, 就算買中倍升後都對整個portfolio 的影響不大,徐非能夠識佢於微時,在佢幾元時就買入, 不過買中可以短期內升幾十倍的應該萬中無一。

例如我有50萬, 用一萬幾千買左這類加密貨幣後,其餘的又做甚麼可做? 定期或買入mak兄前排推介的1299, 咁股票又算唔算高風險資產?

行家一出手, 就知有沒有, mak兄的見解的確比只會叫人小心投資, 乜都唔可以做只可以月供股票的燈神有points 得多。

ar_mak    發表於 21-1-4 10:18

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

ar_mak 發表於 21-1-4 10:16
網友,我地而家係討論緊一個貨幣生死存亡之秋既話題,請暫時收起兒女私情,積極投入討論,講一D有建設性既 ...

週星星同學,你以上嘅討論係充滿哲學性嘅,唔係一般人可以參與到........

男爵府

ar_mak 發表於 21-1-4 09:54
先講打壓同埋歸0既問題。毒品一定係會受到各國政府打壓,但事實上又係冇可能完全打壓,人為財死既力量實在 ...

高風險包裝成低風險產品殺傷力最大

反而大家都知高風險嘅,自然有戒心,未必會參與,或預期會血本無歸

男爵府

畀面勳章

ar_mak 發表於 21-1-4 09:54
先講打壓同埋歸0既問題。毒品一定係會受到各國政府打壓,但事實上又係冇可能完全打壓,人為財死既力量實在 ...

忙左幾日,今日先至有時間再討論。
我又唔覺得加密貨幣似共享經濟。
一樣共享經濟的產品的出現雖會損害小部份既得利益者的利益,但得益的卻是大多數人。
以今日bitcoin 的認受性, 我又唔覺 bitcoin 的出現及炒賣可以令大多數人得益。
另外,bitcoin 供應有限,加密貨幣供應無限
,發明一種新加密貨幣唔難。bitcoin個樣 似係大哥大多過似發明大哥大間公司。

麥兄有一句我好認同,細細注,有買先會留意,有留意先會有機會揾到好野。好多投資產品我都係用呢個方法買第一注。

男爵府

呢幾日我地全公司都講緊Bitcoin, 日日睇住佢升,真係有心郁架
個人簽名親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

ar_mak 發表於 21-1-8 01:34
首先我係好認同你既做法,就係一齊去討論。其他既野包括結果,或者大家不同既意見等等,呢D我地都係唔會睇 ...

關於加密貨幣我所知極為有限,並非呢方面專家,亦沒有甚麼可以再補充了。

反而麥兄文中一個論點可以講多小小。
將高風險包裝成低固然有問題,但更大的風險係投資者自己的不足。
一個成熟的討論區又充斥著各類專家高手,有可以令人信服而實戰經驗豐富的專家,亦有過份強調風險,只係做定期的過氣專家。

利之所在,投資世界永遠充滿各種陷阱,
找到一個真正高手同佢切磋討論令自己不斷進步才能趨吉避兇,為自己投資增值。一個唔小心跟住一個扮係專家的行外人去做就祝你好運。

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

ar_mak 發表於 21-1-10 12:31
何謂專家?可以有幾種講法,第一種係只要比你知多小小,就是專家。例如你唔識去銀行開儲蓄戶口,我教你點 ...

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

一日就可跌23%
亦即是說也可以升20%
同賭有冇分別

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20210111/mobile/bkn-20210111152059299-0111_00842_001.html

首頁

尾頁

跳至