自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

1114 發表於 21-2-1 17:34
上星期買左榮華一斤$138急凍肉的,新鮮肉貴啲好似$198,咁中山腊腸同榮華急凍價錢差少少?
...

106人仔係一公斤, 1000克呀, 一半價錢
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

大宅

andyman 發表於 21-2-1 18:07
106人仔係一公斤, 1000克呀, 一半價錢

係喎睇少個字,差好遠喎。可以比條link望望

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

1114 發表於 21-2-1 18:13
係喎睇少個字,差好遠喎。可以比條link望望

呢個

6(emoji)(emoji)lGo2cEnCFLJ(emoji)(emoji)掏十宝(emoji) https://m.tb.cn/h.4Q3Hilr?sm=370046【大利是福 得福广式腊肠腊肉广味农家香肠手工切肉腊肠500g*2包】
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

子爵府

andyman 發表於 21-2-1 15:15
我是2 >將粉先開水, 炒淋羅白絲後, 加入粉漿細細火炒至好杰好杰, 舖平就去蒸。

...

想問下羅白絲會出水,如果粉先開水會唔會稀得滯?

大宅

andyman 發表於 21-2-1 18:50
呢個

6(emoji)(emoji)lGo2cEnCFLJ(emoji)(emoji)掏十宝(emoji) https://m.tb.cn/h.4Q3Hilr?sm=370046【大 ...

Thank you

翡翠宮

sandypink 發表於 21-2-1 19:59
想問下羅白絲會出水,如果粉先開水會唔會稀得滯?

我剛做了, 200克粘米粉+100克澱粉, 水就250克開勻, 要徒手先夠力開勻, 羅白啲水同羅白一齊煮, 大約中火煮左10分鐘, 加粉漿入去一齊細火炒.又唔覺太多水, 因為煮羅白時已經蒸發左一部份水, 如果 真係仲多水可能要炒耐少少先杰身.

伯爵府

offlad 發表於 21-1-31 22:09
以前係用李祥和粉,覺得好味及質感口好。但近幾年開始覺得質素變差,同樣份量制成品效果太軟身,又貴得太離 ...

我好似看過資料李祥和唔知幾多年前已轉左手.所以質素可能已不同
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=17146077&extra=page%3D1&page=3

子爵府

1114 發表於 21-1-20 09:39
提外話,請問大家用邊隻臘腸,榮X成本比較貴,用平少少唔知會唔會分別好大呢?
...

我用榮華,自己食貴D都0k

子爵府

andyman 發表於 21-2-2 00:01
我剛做了, 200克粘米粉+100克澱粉, 水就250克開勻, 要徒手先夠力開勻, 羅白啲水同羅白一齊煮, 大約中火煮 ...

多謝你解答,我都用你呢個方法先

翡翠宮

sandypink 發表於 21-2-2 09:49
多謝你解答,我都用你呢個方法先

羅白刨絲後淨重1600克, 做左一底直徑24CM的糕。

子爵府

今年買左加拿大臘腸來整,吾夠榮華香,可能90%瘦肉關係

男爵府

無話可說 發表於 21-1-20 12:07
我用三象,實淨d,買蘿蔔6斤半,刨出黎剩返6斤,岩岩1包粉!蘿蔔有大有細,好難講1件要幾多粉喎
...

請問你6斤蘿蔔整幾多底糕呢? Tks!
[img align=left]D:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\▲▽◎~1.gif[/img] [img align=left]C:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\p1.gif[/img]

象牙宮

AppleChow 發表於 21-2-8 17:24
請問你6斤蘿蔔整幾多底糕呢? Tks!

要睇你個盒幾大喎!我用方型盒,整到5盒,17cm,8cm膠盒

翡翠宮

Betty媽咪 發表於 21-2-1 12:39
我上youtube 跟職人吹水整
你試搵下

我見職人有用澄面,鷹粟粉,同生粉...生粉同鷹粟粉唔同架咩 如唔加生粉係咪加多d鷹粟粉就得?thx

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔好買惠康嗰隻粘米粉(應該袋鼠牌),落幾多粉都淋。

子爵府

bb2 發表於 21-2-8 18:24
我見職人有用澄面,鷹粟粉,同生粉...生粉同鷹粟粉唔同架咩 如唔加生粉係咪加多d鷹粟粉就得?th ...

生粉系potato starch
粟粉系corn starch

我冇落生粉
澄面應落比佢少 我冇磅,段估。
總知開起個槳個杰度差不多就算。
Betty媽咪人生總是充滿挑戰與無奈, 好多事并不是自己所能控制, 但仍希望可以將所有障礙一一闖過, 健康的活下去......... :-P  :-P

水晶宮

toyocat 發表於 21-2-8 18:29
唔好買惠康嗰隻粘米粉(應該袋鼠牌),落幾多粉都淋。

惠康果隻粘米粉係袋鼠牌, 我底蘿蔔糕ok 實浄, 好易煎

翡翠宮

Betty媽咪 發表於 21-2-8 18:38
生粉系potato starch
粟粉系corn starch

OK, 今年試下跟職人整先,thx 你食左未?good?

子爵府

bb2 發表於 21-2-8 19:01

OK, 今年試下跟職人整先,thx 你食左未?good?

食晒啦
味道冇問題,成功呀。
仲有半包粉未用 要抽時間做

bb2    發表於 21-2-8 20:49
Betty媽咪人生總是充滿挑戰與無奈, 好多事并不是自己所能控制, 但仍希望可以將所有障礙一一闖過, 健康的活下去......... :-P  :-P

水晶宮

回覆樓主:

我覺得三象好D

首頁

尾頁

跳至