自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

慢吞吞E 發表於 21-2-7 21:04
我每次要打開都要用face id,如果帶左口罩就要輸入密碼

呢個係你手機自帶的鎖, 只要去應用程式開啟就用到, 例如銀行apps或付款apps 我都有加。

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

男爵府

goo_littlebb 發表於 21-2-7 21:03
其實如果個人警覺性低,用咩都唔掂。

同感!
所以我朋友留言”為安全計轉用signal吧”, 我覺得根本唔係個apps 問題而係關警覺性低事!

大宅

CorrineNg 發表於 21-2-7 07:32
昨天經歷了whatsapp被入侵,事源是我初初收到朋友ws說幫他電話重啟密碼,一時無為意,將密碼比左佢,原來是 ...

我完全明白你感受,因為我都試過經歷過,我個下好嬲自己添,唯有小心d。

侯爵府

issactmaria 發表於 21-2-7 11:50
因為我最近收到朋友圖片係WhatsApp group講類似訊息,講WhatsApp幾噤唔安全,最後建議我哋轉signal.
...

遲下signal咪又係話唔安全,用得電子產品一定有唔安全。

男爵府

andyman 發表於 21-2-7 21:08
呢個係你手機自帶的鎖, 只要去應用程式開啟就用到, 例如銀行apps或付款apps 我都有加。

...

不是呀,我係whatsapp設定度設定的

瑪瑙宮

CorrineNg 發表於 21-2-7 07:32
昨天經歷了whatsapp被入侵,事源是我初初收到朋友ws說幫他電話重啟密碼,一時無為意,將密碼比左佢,原來是 ...

近排好多呢類case,真係大家有懷疑,直接打電話比send message 比果個朋友問清楚先。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

男爵府

erica-camy 發表於 21-2-7 21:24
我完全明白你感受,因為我都試過經歷過,我個下好嬲自己添,唯有小心d。
...

我中招個下我都覺好樣衰,朋友們不停打黎問我咩事,所以我出呢個post都係想提提大家唔好中招。有心人裝無心人,個下真係無為意佢拎緊係自已密碼,以為幫朋友整佢密碼。

伯爵府

回覆 CorrineNg 的帖子

,hi, 今日先見到呢個post我八日前中左呀,後來通知了ws,停用七日,但昨日也登入不到,我之前冇申請雙重驗証,但佢寫住啓用了雙重驗証將pin sd了去email,我懷疑 假帳號他 開啟了雙重驗證和email,我打去ws又系留言,sd去問客戶服務又冇覆,應如何處理,

我想問你你上次中左pin你有收到嗎?謝謝

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

男爵府

回覆樓主:

我明你講乜。我同事試過,以為幫朋友,whatsapp account 比人hack,要換過張sim .我某早上未瞓醒又收到同事叫send 返組number 比佢,果刻懐疑一陣,但佢話Urgent, 我又趕返工,咪無問,cap 圖比佢,之後知道糸hacker 好驚,即刻通知家人朋友要小心,又del敏感資料,其他apps 既資料都del.好彩IT同事叫我即時在whatsapp 加返pw, so far 2星期無攪我。thanks god

首頁

尾頁

跳至