自由講場

跳至

首頁
12345...19

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

Wongbuddy 發表於 21-2-19 15:26
回覆 anna59 的帖子

但我聽朋友講好多公屋其實已經係自己買左 但都唔係好明個制度 ...

你指租者置其屋計劃?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

SullytheMonster 發表於 21-2-19 15:25
本人住公屋但想向上流少少住居屋,不過抽唔中

公屋係咪可以用綠表?

伯爵府

一隻鴨鴨 發表於 21-2-19 15:30
你指租者置其屋計劃?

我睇新聞中大經濟學者發表綠皮書話想重推租置2.0, 如果佢重推嘅話咁我就即刻買咗而家住緊公屋唔使咁麻煩

禁止訪問

牛年勳章

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

Wongbuddy 發表於 21-2-19 15:19
回覆 333s 的帖子

係 我之前上我朋友屋企食飯 佢已買左間公屋 當時剛裝修完 屋內裝修到新樓一樣 去停車場 ...

買得嘅都應該好舊,呢個計劃其實極古怪,似係不食煙火官員未經大腦諗出嚟

疫情間浮現不少問題,維修管理房署冇實權監控或規管,裝修改動是否合乎規格亦冇追究法則,現時處理似係等個方案die out咁

大宅

之前有人提過質素問題, 我諗唔只是樓宇質素, 而是人的質素。
我以前住公屋, 一層有20户, 當中有精神病患者, 新移民, 無業拎綜緩, 南亞裔..... 而我是土生土長自力更新香港人。
當自己每朝趕返工, 又超夜先放工, 累到想死,
而眼見隔離鄰舍個個都唔駛做, 日日睇電視, 嘆tea, 食到肥肥白白......我自己就開始心理唔平衡。

水晶宮

anniellm 發表於 21-2-19 13:54
今朝睇到有JM講,住公屋,可以好捨得食、玩,講到好正咁,但又話自己儲唔到首期。又有人話,都有公屋,點解 ...

仔女自己發展自己人生
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

子爵府

回覆 MM2H 的帖子

當時佢話2x年樓 衣家我諗30年? 所以我望大廈外牆唔係舊

複式洋房

邊有表面睇咁簡單, 好朋友兩公婆, 住市區公屋,收入交倍半租,有小朋友, 同99同住,,99表明一定要住返九龍區,佢地同區私樓又買唔起,買得起又唔夠住, 我話而家公屋同居屋間隔一樣,地點又差左,咁呢個原因的確令好多住緊公屋既有能力都唔想搬播

水晶宮

anniellm 發表於 21-2-19 13:54
今朝睇到有JM講,住公屋,可以好捨得食、玩,講到好正咁,但又話自己儲唔到首期。又有人話,都有公屋,點解 ...

其實只可以講,有能力嘅都會想有自己樓,咁私樓買唔起咪買居屋囉,雖然係同公屋間隔差唔多,但都係嗰句,起碼係自己樓

不過如果係我,我有公屋會住一世,買唔買居屋我都冇乜所謂

複式洋房

我以前都係住公屋的,之後屋企人透過綠表在自由市場買左居屋,公屋和居屋的人和環境真係差好遠,我記得住公屋時,日日夜夜都會有人吵架,仲夾雜好多粗口,之後買左樓,搬左屋,真係好清靜,由公屋的一層30户到現在一層先10户,連我屋企人都好開心,終於可以安靜地過日子。

子爵府

回覆 一隻鴨鴨 的帖子

我唔知 唔熟公屋制度

大宅

肥肥寶 發表於 21-2-19 15:34
我睇新聞中大經濟學者發表綠皮書話想重推租置2.0, 如果佢重推嘅話咁我就即刻買咗而家住緊公屋唔使咁麻煩
...
地產發展商一定唔俾政府通過。
市民越冇地方住= 樓價高(供不應求)= 地產商賺到盡。

伯爵府

我身邊朋友只有一個住公屋,佢又真係唸住將來d女結婚,祈望男家有私樓,自己個女公屋出身,又無物業,但又有要求,d人思想好奇怪。

呢個世界邊有咁多灰姑娘先得嫁?做人面對現實,竹門對竹門,男女家家境相若最好,無咁多爭拗。

當然,我朋友佢哋老左就緊係唸住食政府啦!
無大志就一定,短視,見步行步,讀書少,家庭背景差,所以造成這思維。

講到住公屋都覺得自己優越過人,真係不敢苟同。

伯爵府

Klly1983 發表於 21-2-19 15:39
之前有人提過質素問題, 我諗唔只是樓宇質素, 而是人的質素。
我以前住公屋, 一層有20户, 當中有精神病患者, ...

可能因為我住呢度係新公屋,一層得十六户,都冇乜奇怪人口,環境比起我老公娘家舊私樓要好

複式洋房

Sobearbear 發表於 21-2-19 15:51
我以前都係住公屋的,之後屋企人透過綠表在自由市場買左居屋,公屋和居屋的人和環境真係差好遠,我記得住公 ...

但無可否認,住公屋的人都有多好上進的人,但同時都有好多自己住公屋但看不起住公屋的人。

伯爵府

tommyxsarah 發表於 21-2-19 14:58
講到住公屋好有錢 ,應該自我感覺良好。
真正有錢人應該唔會話自己住公屋
...

就係好奇怪,有部分住公屋既人講到自己好似富豪咁...

伯爵府

Klly1983 發表於 21-2-19 15:59
地產發展商一定唔俾政府通過。
市民越冇地方住= 樓價高(供不應求)= 地產商賺到盡。

地產發展商賺錢政府又同埋佢一齊癲

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

肥肥寶 發表於 21-2-19 08:09
可能因為我住呢度係新公屋,一層得十六户,都冇乜奇怪人口,環境比起我老公娘家舊私樓要好
...

你雙方父母都係有自置私樓,我係你兩夫婦就一定要抽新居屋/綠置居果d....

衰d 諗,將來你地都有機會有遺產,有物業就無公屋,趁而家有機會,又後生去供左先。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

anniellm 發表於 21-2-19 08:11
就係好奇怪,有部分住公屋既人講到自己好似富豪咁...

通常自悲d 人先係咁

首頁
12345...19

尾頁

跳至