自由講場

跳至

首頁
12345...24

尾頁

珍珠宮

fukuoka_saga 發表於 21-2-24 21:05
99以前教書幾十年,所以一直參與小朋友教育。

但,以前學習風氣/ 環境/要求又點同而家

題外話,我覺得可試一線津校喎, 機會難求。
可能你小朋友天份高/ 自律,不用父母陪讀呢。

因為不是所有小朋友都要費九牛二虎之力來追成績的。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

洋房

回覆樓主:

讀local or IS 要睇埋家長既期望同小朋友性格!讀IS唔駛日日跟功課,但講求小朋友自學。 講local 家長一般要日日跟功課。 但如果小朋友係要有人睇住先做得好 (我仔係咁)就唔太適合IS。至於行為方面,家長要求都要調節。一般IS 小朋友都是比較活躍(老人家可能會形容為“曳”),例如會係商場打側手翻、跑來跑去,而家長們係覺得冇問題。
(唔係話全部,只係我識幾個讀IS朋友仔都係咁)
所以我有朋友因為接受唔到,轉返讀local 直資, 攪佐一大餐。

子爵府

虎到金來勳章

要讀 IS, 就入一缐 IS, 否则,寧願一線津校 !

珍珠宮

回覆樓主:

不如你開個新acc, 去EK 開鋪問下,開埋校名,果邊意見唔錯的。

這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

珍珠宮

回覆樓主:

我想知10A麥小姐係咪讀國際學校的?佢係咪在香港讀到中六考DSE之後再去英國讀的?

讀書的東西要看小朋友的書緣,逼都無用。

子爵府

fukuoka_saga 發表於 21-2-24 21:11
讀國際唔會差到找不到工呀?

如果冇讀過中文,冇考中文試,喺香港搵工嘅機會係難到你唔信

男爵府

fukuoka_saga 發表於 21-2-24 19:27
一直另一半都沒有出聲反對。
這幾天在想來想去,再加看到這裏的回覆。

其實只想英文好,唔一定要讀國際學校呢

大宅

fadgare 發表於 21-2-24 20:58
睇其他jm講,IS英文好都主要係oral,grammar ,writing不是好重視,咁你o唔ok?每月兩萬,可以做好多嘢, ...

請 net教英文 同 國際學校用英文溝通 是不同的。

侯爵府

IS 補習費貴架
仲要補返中文

水晶宮

畀面勳章

lojo11 發表於 21-2-24 21:28
點解講到讀IS就行運一條龍?一定唔洗補習?會唔會你理解同事實有分別?

我識得讀IS的家人朋友個個有補習,中英數都有
不過佢哋讀平民的IS,通常香港人家長多

男爵府

wmkcnw 發表於 21-2-24 21:45
你們都只係想為小朋友,不如以小孩為本,去幫小孩做 ”學習分析” 揀一個對小孩最好的方案。

我小朋友比較 ...

想問你點解覺得小朋友適合本地?
個99就係話我小朋友合本地。
你話一,佢就一,叫佢溫習做練習就同你溫習。比明確規定佢就跟足。
99話佢教咁多小朋友,覺得我女會係一個"乖學生", 小朋友冇主見不是反而要試IS?

大宅

fukuoka_saga 發表於 21-2-24 21:02
錢沒有問題,外家可以一直支持到大學,因有個基金已有足夠錢,我只是提早把一些生活費拎出來。我見IS是正 ...

我想話,我識嘅親戚/朋友屋企嘅讀國際學校嘅小朋友,9成都有補,尤其係過去一年,疫情關係,個個都需要補。如果你係過去一年,跟功課跟得特別辛苦,其實IS未必好幾多

水晶宮

畀面勳章

hhma 發表於 21-2-24 21:52
如果冇讀過中文,冇考中文試,喺香港搵工嘅機會係難到你唔信

可能樓主想仔女外國發展?
因為讀IS好多海外升學,之後響當地發展,落地生根

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我2個小朋友讀一線津校,全英直資,雖然唔係讀IS。但我個人感覺全英環境同學仔全部都可以英文好勁,不單只speaking,grammar都全部越級學。一線津校,同學仔係中英都勁,叻嘅書不離手,其實現今社會係要中英加普都勁,除非出國做野唔接觸華人社會,總結係英文勁其實唔係叫突出,因為讀IS,LS叻嘅個個英文都一定超班。

男爵府

fukuoka_saga 發表於 21-2-24 21:21
所以佢停留在幾十年前的思想。
國際學校係讀不到書的先入。可以點同佢解釋。
...

老實講,好似你對LS/IS 的分別也不是太清楚,所以不夠道理去説服別人。

已知的只是大家打算孩子大學到外國讀書,咁其實LS/IS 都可以到外國,也各有各好處,英文也不會是問題。
你强調想孩子英文好,其實目的是什麽呢,所謂好是點好法呢?
我的 IS 朋友,要成績好也是要補習。 LS 的朋友,很多讀到中三然後出國,就中英文都OK。
IS 多數行 IB, LS 是傳統教學,反而這方面我覺得分別比較大,要看孩子適合那種方法。

不如先不要爭辯今天 LS 定 IS 對你的孩子好啲,先和家人探討長遠的教育目標,
再拿多些資料比較不同學校的教法,有問題可以上來再問,看那間學校比較適合你的孩子。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

ayakaya 發表於 21-2-24 22:33
我想話,我識嘅親戚/朋友屋企嘅讀國際學校嘅小朋友,9成都有補,尤其係過去一年,疫情關係,個個都需要補 ...

有感補習係家長需求,多於必要性

相對地,我家同認識嘅,都冇補習,但無可厚非,家庭教育理念都係偏向開放式思維,參與一起學習

水晶宮

fukuoka_saga 發表於 21-2-24 20:48

英文好。不用家長陪讀谷功課。

英文好點唔需要家長陪讀?唔需要谷功課?咩羅輯?

香港人英文唔好,好正常母語不是英文呀,你家又不是主流英語,你又唔多講,你又想唔陪讀,咁佢咪只有係學校有機會講英文?

想英文好唔1定讀is, 父母的努力都好重要,我b冇讀is, 但英文都唔錯,k3已有小4的程度,因為,真係要陪讀,陪做功課!小朋友唔係1棵樹,比d水,晒吓太陽就大,你唔放心機,讀is都冇用

子爵府

fukuoka_saga 發表於 21-2-24 19:27
一直另一半都沒有出聲反對。
這幾天在想來想去,再加看到這裏的回覆。

佢經濟上唔配合,你一個人頂到嗎? 頂唔到就唔使講一定LS啦

男爵府

會唔會考慮行中間路線?
例如一些真正活動教學和重視閱讀非傳統教學的私校或直資?

子爵府

2024年龍年勳章

樓主要冷靜些分析, 其實你話小朋友必入的一線傳統學校是那一間? 等大家參詳下, 香港的傳统名校其實大部份都辦得好好, 由其是有宗教背景的。你會吾會打算仔女在外國讀書但香港就業呢, 講多少少供參考, 今年本地大學fresh grad 的學生找工已不輕鬆, interview 除了英文勁, 仲要懂普通話和廣東話, 我個女有一大學同學找不到工不是成績差而是不懂中文字, 講也是不清不楚, 她是english native 來的

首頁
12345...24

尾頁

跳至