自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

Kittymummy 發表於 21-3-7 01:56
我睇返我朋友做本地公司既employment letter, 上個月簽的,佢之前ws比我睇問過我野。

...

你真係信employment letter 有講就係?可以成為免死金牌?

我冇你工齡咁長,但我有多年上法庭經驗,只睇數量……三次警告即炒冇任何賠償,未上到法庭,勞資關係科 已經會叫你(僱主)諗清楚至好上嚟

啱啱睇返案例 原來冇耐之前高院 (HKCFI 1518 2019)曾經有一單上訴案例,講到即時解僱係一項幾咁嚴重既處分(等同死刑),僱主要多翻審視至可以行呢步,但都冇為警告次數畫紅線

大宅

bing-jing 發表於 21-3-7 01:22
你有2x年MNC經驗
佢既閱讀理解同表達能力都係十分之糟糕,連中學生都不如,仲好意思話自己做乜鬼MNC,真係費鬼事繼續同佢解釋了

珊瑚宮

bdrom 發表於 21-3-7 02:16
咁岩得咁橋佢俾埋例子你睇

呢條咁既條款係人都識背,其實一定有案例,但我已經冇咗果份熱誠半夜開機揾

btw,另一條又成日見係……新入職員工須工作滿三天,方可獲發工資…… 呢條又係大到好多人,返咗兩日發覺份工極其嚴苛,唔出糧就算

水晶宮

bing-jing 發表於 21-3-7 02:21
你真係信employment letter 有講就係?可以成為免死金牌?

我冇你工齡咁長,但我有多年上法庭經驗,只睇 ...

是旦啦,呢d情況係當經濟差時,賤僱主諗埋d縮數野。有幾多個員工真係最後攪到要上庭就係為果1個月代通知金?大家都係為啖氣。(我一直係講緊細既蚊型公司手法)今次係史無前例咁差營商環境下,咁大家遲下睇下會唔會發生囉。

珊瑚宮

bdrom 發表於 21-3-7 02:24
佢既閱讀理解同表達能力都係十分之糟糕,連中學生都不如,仲好意思話自己做乜鬼MNC,真係費鬼事繼續同佢解釋了 ...

JM, 你唔好咁啦…我識好多人,有一份大行好工,公司制度應該唔會有差池,所以就不求甚解,但某程度睇,可能要佩服佢有果份堅定信念呢!

不過佢話香港勞例法律係保障僱主比僱員多,我就唔同意囉

search onc.hk under Employment 揾 misconduct 都見好多cases 但從來冇人講…出三封warnings 就可以即炒唔駛賠

大宅

bing-jing 發表於 21-3-7 02:21

我冇你工齡咁長,但我有多年上法庭經驗,只睇 ...

佢似乎係覺得任何野(如僱傭合約,警告信,解僱信等)只要個員工簽左名作實就等於只能食死貓無得再追究

珊瑚宮

bdrom 發表於 21-3-7 02:35
佢似乎係覺得任何野(如僱傭合約,警告信,解僱信等)只要個員工簽左名作實就等於只能食死貓無得再追究:sweati ...

no, no, no 普通法下有案例講過架喇,有興趣自己search 埋落去
雖然攪到告上法庭係好磨人,可免則免,但都要知道道理屬誰,唔好咁易比人嚇親

珊瑚宮

bdrom 發表於 21-3-7 02:16
咁岩得咁橋佢俾埋例子你睇

我依家至睇佢幅cap 圖,呢段真係廢到唔廢,係…… 嚴重過失“或”經三次警告,如果係用“並” 我都算佢,但係“或”,即係個三次係咩警告都得:遲到?辦公時間上BK? 個位好污糟?…… 真係任佢講 但咁就即炒冇賠償,真係笑大人個口

前人教落,做嘢要小心,成敗只因 and 同 or

珊瑚宮

Kittymummy 發表於 21-3-7 01:56
我睇返我朋友做本地公司既employment letter, 上個月簽的,佢之前ws比我睇問過我野。

...

如果真有其文,會唔會刪咗佢比較好呢?無謂影響人哋。

子爵府

princessgw 發表於 21-3-6 20:01
唔好簽 warning letter,
記得申辯email 要自己打印一份留底作紀錄

1年多少少
我係澳洲 收warning letter 前冇先兆
例如你做得唔好 正常會俾人話 口頭話好多次再出信etc
但我係冇俾人通知過我做錯咩野
第1封出嘅時候 佢地好causal 咁了解下我嘅工作 講左d佢地唔滿意嘅位
我都解釋返 全部都係工作上溝通問題
而唔係失德失職嘅野
有d仲要唔係真嘅
直到離開 公司先叫我攞返去睇 一睇先知係warning letter

由於當時話兩個星期要meeting review返performance 所以我收到後冇email返佢 諗住等兩星期後睇下點
當時唔想搞到太僵 未sense 到想炒我
咁兩星期後因為有一個同事轉工
佢地驚唔夠人我估 就冇再同我meeting返
我問過佢地 佢地話應該冇咩唔好嘅野
咁我就算 直到第2封都係毫無先兆

子爵府

zzac 發表於 21-3-6 22:37
真係唔明點解d公司唔可以好黎好去

係 自問我做得好
岩岩做嘅時候 好快上手 唔洗點train
呢d係佢地俾我嘅comments
我幫左佢地最等人用嘅時候
我用自己過去工作經驗頂住左冇人教迫住做嘅日子
因為佢地都唔會有時間去教我
我本身盡責守時冇偷懶
都冇做損害公司行為
我依家只係想要reference 都咁對我

子爵府

bing-jing 發表於 21-3-6 23:17
點解你哋成日話三封警告信就係死線

澳洲都係3封嘅

子爵府

Kittymummy 發表於 21-3-7 01:20
唔係我講,係勞工處第九章講。唔難明點解要出warning letter.

我公司以Poor Performance 出warning
我之後有開返Meeting 遂點同佢地講
因為有好多野係冇野搵野講
最好笑有d位係兩個老闆自己讚過我 我都冇fail to perfor 佢地照寫
我有講返俾manager 知
之後佢地adjust 個warning letter
但死都唔係remove某幾項我冇做錯嘅野
我問返點解 明明你講唔出證據
佢話其中一個老闆堅持要留係果到

子爵府

Kittymummy 發表於 21-3-7 02:15
咪同labor law講果幾點一樣。至於點為止嚴重,當你收到warning 時覺得唔合理咪唔簽囉,簽左即係承認自己過 ...

其實佢地太心急炒我
好多程序都漏左 或warning 寫到老屈
如果我去告 我都有機會贏
但我告對我冇好處 我只係想攞返屬於自己公平嘅reference
想炒我嘅係女老闆 但收warning 前一兩日 我明明仲俾男老闆讚緊

珍珠宮

回覆樓主:

有很多員工口頭警告根本不理會

珍珠宮

2023年兔年勳章

Mrs.Chan 發表於 21-3-6 22:38
衰格囉

子爵府

虎到金來勳章

happystich 發表於 21-3-7 05:08
1年多少少
我係澳洲 收warning letter 前冇先兆
例如你做得唔好 正常會俾人話 口頭話好多次再出信etc

澳洲法例不清楚, 或者你去bk澳洲版睇下有冇當地工作既人可以比到意見你, 點樣保障自己。

唔需要懷疑自己能力,好似拍拖咁,當你唔再愛一個人,對方呼吸都是錯,你值得更好的公司。

你係呢間公司都唔會做得耐,今日唔整走你,第日都會。你直屬上司係邊個?如果你同男老闆比較關係好,而你想要封好好睇睇既 reference letter,不如約男老細傾,攤開講, 既然無咩合作空間,你自己 resign, 希望男老細出封 reference letter 同取消 warning letter, 大家好來好去

男爵府

bing-jing 發表於 21-3-7 01:09

討論重點係……三封警告信……即時解僱……冇任何賠償

想請教下jm
如果公司以工作表現為由炒人,雙方拗完後,公司有賠返1個月通知
員工係唔係唔可以再告佢不合理解僱?
Thanks

子爵府

zzac 發表於 21-3-7 11:03

想請教下jm

我諗如果員工接受左賠償 代表雙方協議和解就唔告得
多數係接受呢個一個代通知金都會要你簽字同意大家咁樣deal

子爵府

princessgw 發表於 21-3-7 09:44
澳洲法例不清楚, 或者你去bk澳洲版睇下有冇當地工作既人可以比到意見你, 點樣保障自己。

唔需要懷疑自己 ...

我係有咁諗過 不過男老闆係牆頭草
唔知咁講出黎佢會幫我定係背後同返女老闆講搞死我
個女人明顯係踩親佢條尾或佢憎一個人
就會整死佢咁款 唉…

首頁

尾頁

跳至