自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

搵藉口逼人第2針打科興,同鳳梨有蟲,龍蝦質檢問題一樣

polliebb    發表於 21-3-24 10:40

伯爵府

baobao520457 發表於 21-3-24 09:54
希望可以順利打第二針,不然白打了

政府講咗第二針可以打科興,唔會白打第一針

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

台灣香蕉都有問題被日本禁止入境啦!咁鳳梨有問題被中國禁止入境,好出奇咩?點解又會變成政治迫害?

根本反中反上腦,一日到黑造謠抹黑迫害中國,但又成日倒轉講野!成班反中怪都有精神分裂病!

琥珀宮

baobao520457 發表於 21-3-24 09:31
暫停接種,甘已經打著第一針的點算

新冠肺炎.最新|香港暫停BioNTech復必泰疫苗接種

打科興

伯爵府

2024年龍年勳章

dimdimfafa 發表於 21-3-24 10:28

你今日食左鳳梨未

男爵府

sweet__heart 發表於 21-3-24 10:31
政府講咗第二針可以打科興,唔會白打第一針

打科興無問題呀,本來都想打科興,睇電視節目講年輕可以打復必泰保護率高D,但是第一針已經打復必泰,不想溝針打,甘我寧願唔打了

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

根據資料,科興到港有100萬劑,復必泰有137萬劑,而復必泰儲存,運送要求高過科興,係想迫人打,都係復必泰.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

dimdimfafa 發表於 21-3-24 10:28

廠叫停, 你仲敢打咩?
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

ChingYee123 發表於 21-3-24 10:32
台灣香蕉都有問題被日本禁止入境啦!咁鳳梨有問題被中國禁止入境,好出奇咩?點解又會變成政治迫害?

根本 ...

有精神病都係唔建議打疫苗的
放下自在

珍珠宮

mandy952 發表於 21-3-24 10:33
打科興

咁咪無啦啦做左 講大 研究 數據?

子爵府

唉無得打,希望快啲處理好

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

希望大家也可以順利打第二針

象牙宮

回覆樓主:

好彩唔係打呢隻!原因怕運送,稀釋程序出問題,點個而家連包裝都出事

珍珠宮

baobao520457 發表於 21-3-24 10:20
甘希望盡快解決啦,本來11號打第二針

仲有兩星期,睇定d 先

珍珠宮

其實等廠查清楚,如果冇事就可以去馬

一切都係為穩陣起見

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

白毛毛 發表於 21-3-24 10:07
包裝有問題但不涉及安全,咁就要停?難明。
好彩我區個中心好full,book唔到早期,仲未打。
...

就係,最新報導講緊係封蓋出問題,封蓋好關鍵,存氣對疫苗安全好大影響

而每小樽都係生產線封蓋,唔會人手吧,QC應非常嚴謹,到港同澳門,加埋2百萬多劑,每樽稀釋6齊,都4x萬樽,由生產至目前已開始接種,突然話封樽蓋出事?

反而話小批入存溫箱,個別溫箱有溫差漏洩,都仲可以理解

封蓋步驟係藥廠關鍵,不單單復必泰,藥廠製造嘅其他疫苗,生產線上封蓋都應該係非常嚴謹

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

llmom 發表於 21-3-24 10:23
澳門都停

報導指澳門發現封蓋有問題,藥廠建議先停用,香港應該係未知,因收到澳門消息,決定先行暫停

大宅

好呀,起碼發現問題肯停先

子爵府

MM2H 發表於 21-3-24 10:00
就係好奇由出廠包裝到接收,再拆卸入凍櫃儲存,幾個星期,負70度要謹慎處理,QC重重

已收貨、存倉、稀釋 ...

其實我都好想知復必泰稀釋嘅時候,工作人員係咪要同時喺一個負70度嘅環境入邊進行稀釋?
如果唔係,疫苗一離開負70度環境進行稀釋時,稀釋嘅時候同稀釋後嘅運送過程,會唔會有機會令疫苗失效?
有冇指引話稀釋完幾耐(分鐘/小時)之後,(疫苗一開始離開負70度環境,)限時內就要注入人體先有效?

子爵府

MM2H 發表於 21-3-24 11:39
就係,最新報導講緊係封蓋出問題,封蓋好關鍵,存氣對疫苗安全好大影響

而每小樽都係生產線封蓋,唔會人 ...

樽蓋傾斜會唔會係冷縮熱漲產生嘅問題?即係話疫苗曾經離開過負70度環境,之後再冷藏返。如果疫苗曾經離開過負70度環境,可能驚影響疫苗穩定性,所以要暫停注射。。。。我估

首頁

尾頁

跳至