自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

TVB 仲維持係咁既思維, 遲早比人追過

人地VIU 都係用成班新人拍劇, 一樣有口碑, 依家安仔連男配獎都攞埋, 佢地都唔敢比佢做男一, 真係好奇怪.

不過, 有料既, 做男二男三, 都會搶戲過男一既, 加油!!!

侯爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

下……
曹加伍兩個…………
唔好啦掛,咁老餅

公爵府

bobo05 發表於 21-4-22 10:18
如曹和伍在劇內談情說愛,少女情懷,想起都毛管戙。

如果佢兩位無咩談情戲,我覺得做男女一都無問題

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

lypoon 發表於 21-4-22 11:48
無線近排做緊嗰兩套劇,簡直慘不忍睹。唔關用唔用年輕人事,係個劇本唔掂,啲演員無個想睇
...

唔係喎!愛美麗狂想曲幾好笑,又有messsge, 我晚晚追

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Hayashi-San 發表於 21-4-22 11:55
老人化 ? 不一定
但香港、大陸的就一定係
你都仲係唔明我想表達乜?我咪一直講緊以前美國總統大多數都四五十歲(當然包括奧巴馬囉),但近年美國總統就變成七老八十既老人政治呀?明唔明呀?

大陸鄧小平年代更加係老人治,一樣係七老八十!反而後來既領導人七十歲就退位啦,仲點會有八十歲都做國家主席呀?

簡單講,大陸既老人政治一路都有改善!反而美國就反其道而行,越來越老人政治呀!明唔明呀?唉!

珊瑚宮

WChan 發表於 21-4-22 12:09
TVB 仲維持係咁既思維, 遲早比人追過

人地VIU 都係用成班新人拍劇, 一樣有口碑, 依家安仔連男配獎都攞埋, ...

有口碑但無收視, 邊有廣告落廣告。
不過我都想睇番d啱年齡藝人做戲, 唔係4-50歲扮3x出頭

大宅

安仔做會想睇多d

伯爵府

ChingYee123 發表於 21-4-22 10:00
當年唔同啦,依家世界普遍年齡老化,好多家庭式韓劇都係中老年人做主角,加一班後生既配襯,韓團先興小鮮肉 ...

老咗都要有嘢做,只要個演員keep得ok,唔好50歲扮到初戀咁,問題唔大,劇情為重。

反正後生嗰啲冇乜邊幾演技真係okay...早幾年有套救妻同學會,都主打青春,但劣評㗎喎。十幾年前律政新人王都算青春,可惜應該拍唔返呢啲feel。

珍珠宮

SullytheMonster 發表於 21-4-22 13:52
老咗都要有嘢做,只要個演員keep得ok,唔好50歲扮到初戀咁,問題唔大,劇情為重。

反正後生嗰啲冇乜邊幾 ...
救妻主要劇情及剪接有好大問題,連FANS都媽媽聲跳船,有乜辦法唔衰丫?

所以,咩人做都無所謂,最主要係劇情吸引,到時分分鐘水鬼升城隍添啦,否則劇情唔好,影帝視后做都一樣死得!

男爵府

安仔個樣咁現代,好想睇佢拍古裝係點

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

cbeyond 發表於 21-4-22 13:36
有口碑但無收視, 邊有廣告落廣告。
不過我都想睇番d啱年齡藝人做戲, 唔係4-50歲扮3x出頭
...

呢個世界唔係必然, 不進則退, TVB 仲唔革新, 仲唔捧多D 有人氣既新人, 佢面臨既危機好大

人地VIU 以小搏大, 佢地廣告都唔少

翡翠宮

winwint 發表於 21-4-22 10:05
真心覺得tvb啲劇男女主角太老,仲要嚟嚟去去嗰幾個, 最慘有時同劇入面角色年齡不符扮後生,想當年八九拾年 ...

x2

珊瑚宮

WChan 發表於 21-4-22 14:24
呢個世界唔係必然, 不進則退, TVB 仲唔革新, 仲唔捧多D 有人氣既新人, 佢面臨既危機好大

人地VIU 以小搏 ...

明, 唔係必然, 不過暫時仲係。
睇吓viu個頒獎典禮, 講到幾多人捧場, 原得個8萬人投票,收視高極有幾多呢? 比起tvb一個細節目仲低。
以小大搏都要請人, 都要費用,都要用錢
viu幾年內都無本事過到tvb係事實
不過tvb應該要捧吓人,睇見幾十連歲扮後生打冷震。

珍珠宮

妖台廣告唔少又點呀?去年得益於黑暴恐嚇TVB廣告商,而暫時轉去妖台,令其廣告數量大增,結果全年既廣告收益大增至3億,但因為廣告價低賤,又多了自制節目既支出,全年仍然虧蝕2.7億!

TVB去年上半年突然少咗七成廣告,下半年多返好多廣告,但全年結算都少咗5成廣告,全年廣告費只有8億幾 (好在廣告價昂貴),上半年蝕兩億幾,下半年反而有盈利千幾萬,結算全年虧蝕兩億幾!

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

Hayashi-San 發表於 21-4-22 14:49
一個有五十幾年根基的大企業,竟然同開業初期,
要由零開始,需要投入大量資源基建的「小台」
齊齊蝕兩億幾 ...

小台小制作小皮費,大台多制作多皮費,又加上黑暴去人地廣告客戶社交平台洗板恐嚇,令到TVB去年上半年少咗七成幾廣告呀,咁大間公司,咁多員工,咁多制作,咁樣唔使蝕錢呀?

妖台去年得益於黑暴,多咗好多廣告,如果唔係賤價的話,咁少制作量,咁少皮費,仲使乜蝕2.7億咁誇呀?

子爵府

上校車 發表於 21-4-22 09:54
我有D怕怕了, 加埋百幾二百歲做男一女一男二女二

點解TVB成日唔聽我們班BK 阿媽既意見...係都要拍D男1,2,同女1,2加埋幾百歲既劇!

瑪瑙宮

大叔大嬸, 有咩吸引力? 又伍姑娘, 唔好喇.

禁止訪問

首頁
12345...6

尾頁

跳至