自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

菲律賓同印尼, 分分鐘想來香港, 因為香港醫生最低人工都高過佢地好多。 唔使考試? 啱晒

珍珠宮

究竟我是誰 發表於 21-5-17 12:30
唔受外人玩,但又阻唔到自己人走,搞到無咗佢哋唔得,惡到呢!
贊成快D引入外國醫護,多D人幫手,香港果D黑E護晤鍾意可快D移民去英國做乞E

子爵府

TingTing 發表於 21-5-17 13:24
贊成快D引入外國醫護,多D人幫手,香港果D黑E護晤鍾意可快D移民去英國做乞E
...

香港公院咁辛苦,歐美醫護嘅先唔會嚟做,印度/菲律賓/大陸嘅會嚟幫手

大家都係睇中香港私人市場好搵,磨夠幾年就去去搵真錢,有幾多個矢志嚟香港服務大眾市民?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

PonyoBB 發表於 21-5-17 12:55
唔贊成免試。外地讀醫,一直都可以返香港執業,只不過要考執業資格試(包括專業知識、醫學英語、臨床考試) ...

不是理科成績好的就一定有天份及興趣讀醫. 部份醫學院學生也中途才發覺讀不上,不合格,要轉去其他學系.

如降低對DSE成績要求去濫收醫科生湊夠數; 而且縱使不合格, 部份不合格的仍可以照畢業湊夠數目,
大家對未來的醫科畢業生有多大信心?

男爵府

贊成(emoji)因時制宜

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

Bbpig2014 發表於 21-5-17 11:43
97前英聯邦大把醫生畢業就回港執業, 部分現在仍然在香港醫療體制內工作, 有什麼問題? ...

也是沒有考執業試嗎?
我覺得香港醫生咁忙都好少錯,免試醫生資格如何唔知,有料既怕咩考核,無料既黎到我都唔想比佢醫

sonet    發表於 21-5-17 16:07

水晶宮

章太郎 發表於 21-5-17 12:07
記得舊年有些醫生們好辛苦唔夠人手所以罷工,而家搵到幫手希望幫輕佢哋
...

希望幫輕佢哋,費事又玩罷工

大宅

牛年勳章

littlesister 發表於 21-5-17 13:09
如果連香港醫生都會一齊考既話我唔介意

姐係咁 我諗考試係為左統一大部份醫生既水平同用詞

假設如果免試 當一位香港畢業既醫生同一位港外醫生一齊做你個手術 香港醫生係主刀 佢叫港外醫生遞野比佢又或者開藥 如果協調唔到/接收既信息唔一致咁會帶黎咩後果?

大宅

naicha 發表於 21-5-17 12:27
我在威爾斯急症室遇到個非常好的內地來的醫生, 夠資格溝通到就得啦, 有HEART比咩地方畢業的更重要 ...

佢好係因為佢pass到個考試。
免試醫生有得揀你都唔敢俾個身體佢醫。

男爵府

想像一下,如果有一個印度/巴基斯坦籍的”香港人“(即係好似利君雅那種)幫我做身體檢查或生仔,可能我比較老土,我估我可能要長一些時間才能適應。

sonet    發表於 21-5-17 16:08

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

支持持有香港永久身份證的海外執業醫生回港, 必須要畢業於指定的認可大學,另外一個要求必須要在政府醫院服務5年回饋社會, 如果回港只是私人執業就解決不了問題

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

carol1019 發表於 21-5-17 11:15
https://www.fhb.gov.hk/blog/cn/2021/post_20210516.html?fbclid=IwAR0dDQ8iE7ILZLWzTwtUyDasWeBJXLYW3eW2 ...

香港醫生罷工救港都講得出,請外援都係佢地造成
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

珍珠宮

佢係咪亂黎架??

侯爵府

0q.cathy 發表於 21-5-17 13:44
也是沒有考執業試嗎?
我覺得香港醫生咁忙都好少錯,免試醫生資格如何唔知,有料既怕咩考核,無料既黎到我 ...
本港醫科畢業生亦不需考執業試, 難道他們是你口中嘅無料」?

我認為本地或海外醫生, 都應考同一執業試, 過到先執業, 學你話齋, 本地有料嘅, 怕乜考呀?

另外, 評核班友, 又係小圈子人, 不過吾緊要, 只安佢哋公平公正用同一準則評核就無問題啦

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

醫護成日話唔夠人手,係好事黎

子爵府

Jasmine-4711 發表於 21-5-17 13:39
不是理科成績好的就一定有天份及興趣讀醫. 部份醫學院學生也中途才發覺讀不上,不合格,要轉去其他學系.

如 ...

一方面指出成績好唔一定適合讀醫,另一方面又擔心降低DSE成績收生會影響畢業生質素,兩者矛盾。

每年收多幾百名醫生科生,唔係幾千,唔通濫到33222都入到?

不合格仍可以照畢業湊夠數係你個人假設?我淨係知道好快執業試唔合格都可以湊夠數嚟香港執業。

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

成日話醫護短缺,而家可引入,幾好呀!

大宅

回覆樓主:

過到執業試,理得佢係中東非洲定印度都無任歡迎。過唔到/唔肯考既,當香港係搵錢水魚既就走喇唔好害人喇。

子爵府

Bbpig2014 發表於 21-5-17 13:58
本港醫科畢業生亦不需考執業試, 難道他們是你口中嘅無料」?

我認為本地或海外醫生, 都應考同一執業試, ...

本地醫科生喺6年醫科訓練中已經考咗有關內容,實習亦喺本地公立醫院進行,熟悉本港醫療體系運作,點解仲要再考?

侯爵府

PonyoBB 發表於 21-5-17 14:09
本地醫科生喺6年醫科訓練中已經考咗有關內容,實習亦喺本地公立醫院進行,熟悉本港醫療體系運作,點解仲要 ...
咁更加吾怕考啦

happylife28    發表於 21-5-17 14:35

首頁
12345...11

尾頁

跳至