時政擂台

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

超級無敵討厭成日攞香港與大陸比較

大家生存環境、教育環境唔同,有咩比較?

每個地方乜人都有,唔好一竹竿打翻啦⋯⋯

生存係香港,仲要成日話香港呢樣唔好果樣唔好,咁唔好埋走囉,無人求你生存係香港喔

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

CDE1 發表於 21-5-24 23:22
香港

90後:不積極、不認真、不謙虛、沒有責任心,但容易接收新事物; 00後:不積極、不認真、不謙虛、不 ...
你好勁吖,講中晒......都有少部份係例外既但我認為唔多囉

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Jakmm 發表於 21-5-25 07:07
你點解要踩香港後生仔啊?
佢的得罪你咩

真係有點唔明、為什麼正常批評現在年青人有什麼問題、一些人就話係踩~

我愛香港、更愛香港年青人(子女都是年青人)、發生問題、便要面對去改善、增加年輕人競爭力~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

大力大力 發表於 21-5-25 07:22
真係有點唔明、為什麼正常批評現在年青人有什麼問題、一些人就話係踩~

我愛香港、更愛香港年青人(子女都 ...

一家唔知一家事

各人好好教育自已仔女就好

唔係成日批評今時今日既後生仔,咁對於勤力果D公平嗎
咁麻煩佢寫某部分啦⋯⋯

水晶宮

我之前有兩個90後下屬,聰明、學嘢快、有責任心、勤力,有一段時間晚晚要OT毫無怨言,第二朝一樣準時返到公司。
我覺得係90後同60後70後追求嘅嘢唔一樣,你要有方法motivate到佢哋,唔再係以前咁老細大晒,講一句就甘願為你做牛做馬,好多60/70後係唔識點樣同90後溝通,所以覺得佢哋懶無責任感,其實佢哋係唔服你。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

珍珠宮

EstrellaDamm 發表於 21-5-24 23:42
你都幾煩 每個年代 ,都有唔掂嘅人㗎啦。點可以一竹篙打盡一船人?

00後,得嗰廿歲或者十幾歲, ...

末係囉
我自己仔同姨生女90後,不知幾進取幾乖,工作努力向上,唔怕辛苦,一出黎做野,兩個都養家,要媽媽退休,兩個都要靠自己儲錢買樓,明明屋企可幫首期 ,所以我好唔認同啲人成日踩新一代 ,佢兩個缺點係唔做家務,同一家族,因為兩個媽媽一向照顧周到,呢样我認。
新一代係點,其實好睇家教同本身性格嫁。

珍珠宮

CDE1 發表於 21-5-24 23:58
大陸班後生普遍有70-80年代香港人既拼搏精神,
又有教養.

你FF少陣啦
洗咪介紹下我內地啲90後00後王子公主唔憂做同事俾你識下?

「拼搏」?笑大人個口

珍珠宮

Jakmm 發表於 21-5-25 07:14
超級無敵討厭成日攞香港與大陸比較

大家生存環境、教育環境唔同,有咩比較?

我都愛國,但我都好唔鐘意啲人講到香港人差到一pat 泥咁 ,人地識嘅人係點我唔知,我識好多90後非常好,好多只差機會。

禁止訪問

珍珠宮

終極熊貓 發表於 21-5-25 07:42

你FF少陣啦

我啲新香港人朋友,時不時講家鄉啲親戚仔女, 18,9歲,攤大手板問屋企攞錢,讀書又讀唔成, 識埋啲騙子,仲欠人一身債呀,要我朋友攞錢返去幫拖手呀,佢講到喊呀
中國咁大,你估個個都好咩,香港都係,你估個個差咩,自己個差就話埋人地

珍珠宮

Myluckybaby 發表於 21-5-25 00:41
你又知香港多港女?試下去雲南娶個湘妹玩下,包你全家富貴。

認同
睇大陸劇都反應到多少, 大陸女仔一样腦中只有樓樓樓,錢錢錢,嫁去外國,好利害

公爵府

回覆樓主:

我自己條team三個90後,外國讀完書返嚟都上進勤力,做嘢上心加學嘢快,態度良好,世界好大,香港好多人,樓主可能未遇過姐。

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我相信一個永恆不變嘅定律,每個地方、每個世代都有佢哋可取及不足之處。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

男爵府

陪月勳章

做好自己本份已可以
成日都同人做比較做乜
成個中國同香港嘅後生仔我識晒?
用幾多人做研究對象先?

子爵府

兩篇文章。一篇講優點。一篇講缺點。唔係咁公平喎

男爵府

waic 發表於 21-5-25 07:42
我都愛國,但我都好唔鐘意啲人講到香港人差到一pat 泥咁 ,人地識嘅人係點我唔知,我識好多90後 ...

就係,我都同樣愛國啊!

我好反感佢地咁講香港後生仔,你話一部分我都無咁嫐,講真,邊個國家無唔好既人呢,咩人都有

男爵府

waic 發表於 21-5-25 07:47
我啲新香港人朋友,時不時講家鄉啲親戚仔女, 18,9歲,攤大手板問屋企攞錢,讀書又讀唔成, 識埋啲騙子, ...

埋係囉

愛國都唔好變成盲人!

好似佢識曬全大陸人咁

珍珠宮

回覆樓主:

你比起問無聊女星嗰陣更加無知同幼稚!

你知唔知内地一年嘅高考生有幾多人?係超過900萬人至千幾萬人呀!係每年嘅考試人囗都多過全港總人口!

只係睇你成日無聊到極點成日問邊個靚, 巳經覺得香港人好廢!

大宅

CDE1 發表於 21-5-24 23:39
我只可以話香港既60-80後既人做事積極D+思想成熟D.

部分係。6O~80工作綱位中層有D做人閃避瀉,無人原則。

珍珠宮

回覆樓主:

覺得香港新一代癈嘅朋友,唔好講人地,不如分享下你地自己仔女有咩缺點問題令你覺得佢癈,自已管教好自家仔女,再去埋怨同批評別人,因為新一代就係由你地教出黎。如果你覺得自己仔女好乖冇問題,咁就唔好一竹篙打一船人啦
仔女唔好,只怪教育,社會,自己做家長冇責任嗎?又唔見我家族啲年青人去犯事去衝?身教家教才最重要呀

首頁
12345...8

尾頁

跳至