家庭理財

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

而家有大病,閒閒地幾十萬。咪以為睇政府吾洗錢,而家睇政府有好多野都要自費。所以我都買左墊底五萬。因為覺得俾五萬只是一百幾十萬中既好少數目。但就可以安心就醫。唯一要做既就係儲定五萬同埋儲定日後既保費,因為年紀大既時候,咩種類既醫保年費都超貴。

大宅

LGarden 發表於 21-7-25 09:57
多謝分享。高端醫療,有冇邊間推介?
我睇過AIA

可以睇埋保柏/信諾,呢2間冇直接agent,乜事打hotline問,所以會平啲
要agent幫好多揀保誠sunlife AXA
我唔係AGENT,又唔知份比得到幾多錢一年想要幾多保障,我自己買份TOP UP保都按自己需要比較過好幾間
甘上下價錢既保障有幾多甘比較
早幾年我睇過Aia,個AGENT係甘SELL我個貴PLAN,真心比唔起,無錯係一出事唔洗愁醫療費,但一買就唔會cut,要睇埋過多十幾年個保險自己有冇能力比
如果你自己本身有份普通既基本醫療,自付費可以set 5萬或者10萬,呢啲會平好多,5萬自付費可以千幾蚊起有一百萬保障,當然,係睇送食飯

大宅

ydoris 發表於 21-7-25 10:05
而家有大病,閒閒地幾十萬。咪以為睇政府吾洗錢,而家睇政府有好多野都要自費。所以我都買左墊底五萬。因為 ...

認同吖,上年個朋友病,至知原來政府通波仔都要比支架費,一條要$16000定$17000,仲要通得波仔唔會塞1/2條,塞3/4條支架費已經4/5萬起

侯爵府

sylingcccc 發表於 21-7-25 12:35
認同吖,上年個朋友病,至知原來政府通波仔都要比支架費,一條要$16000定$17000,仲要通得波仔唔會塞1/ ...
我C6係政府通波仔係六萬三。好彩有公司醫保加埋附加保險先cover晒。我地都可以睇私家,但一定要自己再補錢。我個高端係五萬自付費但每年有800萬保額,吾係講緊百幾萬個d。因為見過有朋友政府每月打一支針都要8000蚊。點知十年後政府醫療會變點?唯有自保先。

大宅

ydoris 發表於 21-7-25 16:33
我C6係政府通波仔係六萬三。好彩有公司醫保加埋附加保險先cover晒。我地都可以睇私家,但一定要自己再補錢 ...

有錢有budget當然可以買份好啲,我家下冇羅,遲下我出返黎做嘢就可能買份好啲,但家下冇羅

侯爵府

sylingcccc 發表於 21-7-25 18:00
有錢有budget當然可以買份好啲,我家下冇羅,遲下我出返黎做嘢就可能買份好啲,但家下冇羅
...
可吾可以先買份低少少既保險,遲些再轉一個多保障既醫保呀?因為呢,核保趁年青沒大病時會好好多呀,我因為做過幾次手術,買都好難架。而家份保單係有些病吾保架。慢慢計畫,有些都係幾百蚊一個月。應該容易負擔呀。加油啦!

大宅

ydoris 發表於 21-7-25 18:25
可吾可以先買份低少少既保險,遲些再轉一個多保障既醫保呀?因為呢,核保趁年青沒大病時會好好多呀,我因為 ...

我本身有份基本既醫療保,唔夠既,所以近年加左一份top up plan,一年千幾蚊,5萬自付額,1年有1百萬保障既,諗住用住先,我老公一個養三個,有多餘錢都幫個仔買份好啲先,個人覺得百幾萬cover夠頂到下,正如我老公講,再大件事啲已經要去返政府醫院做,都要睇送食飯
朋友早幾年子宮頸癌,私家做手術,40幾萬,都係公司份保險包大部分,自己份保險包尾,電化政府到做,所以百幾萬保障頂住先

侯爵府

sylingcccc 發表於 21-7-25 18:37
我本身有份基本既醫療保,唔夠既,所以近年加左一份top up plan,一年千幾蚊,5萬自付額,1年有1百萬保障 ...
其實好多大病最終都要去返政府follow。香港醫療不算太差,好欣賞識得計劃好未來既人。我agent過話我咁遲買醫保,仲有幾年就退休。我只想,遲總好過無買。我C6無買架,因為佢應該買吾到啦。盡量做好家人保障都係好事!

大宅

ydoris 發表於 21-7-25 19:27
其實好多大病最終都要去返政府follow。香港醫療不算太差,好欣賞識得計劃好未來既人。我agent過話我咁遲買 ...

醫療係要有既,有錢未買大額啲羅,冇錢未買基本啲,百零萬中大大件事係唔夠,但基本上夠普通危疾就算,有錢未買大啲羅,好過買得幾十萬果啲,嚴重小小已經唔夠比

侯爵府

sylingcccc 發表於 21-7-25 19:36
醫療係要有既,有錢未買大額啲羅,冇錢未買基本啲,百零萬中大大件事係唔夠,但基本上夠普通危疾就算,有 ...
係呀,最近先學識,呢啲長期野係要計埋通脹。原來點解咁貴,係因為醫療費用不斷增加,所以各相關既野因應就會上調。唯有隨著需要慢慢調節啦。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至