自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Wish1388 發表於 21-7-20 08:15
係呀,所以想問下大家值唔值得賣左佢換私樓供,但上面好多人都答話賣

係你話住得遠唔方便話想賣,問人好冇賣,其實係要睇你經濟能力,你轉買私樓每月供款負擔大咗,但就可以選擇自己喜歡嘅區

水晶宮

Wish1388 發表於 21-7-20 09:36
我同老公30頭,其實仲有一層細私樓供緊住緊,遲d想轉返住大d,計過借400萬30年2.15厘係月供15000幾,按揭 ...

你有仔女,最好有二間樓。已置舊公屋留來養老用。未有急需就繼續住,私樓收住租來供,到有需要才收回私樓住。有二間樓好過得一間。

水晶宮

係呀,所以想問下大家值唔值得賣左佢換私樓供,但上面好多人都答話賣

不好輕舉妄動!要改下思維,想方法儲首期開二,不好放棄而家間屋。

珍珠宮

Wongbuddy 發表於 21-7-20 10:07
回覆 mcs74 的帖子

唔係喎我嗰日車同事返去攞野 佢嗰棟外牆望落ok喎 原來30年樓齡 比起好多50年 ...

50年環境差果d可能叫洋樓,唐樓

珍珠宮

畀面勳章

Wish1388 發表於 21-7-20 09:36
我同老公30頭,其實仲有一層細私樓供緊住緊,遲d想轉返住大d,計過借400萬30年2.15厘係月供15000幾,按揭 ...

最緊要有地方住
如果有條件
又嫌棄間公屋咪賣左佢囉
不過就唔主張再買部樓
依家無買樓投資收租歌仔
因為收返黎出租既都唔夠供樓
龍鳳媽

象牙宮

Wish1388 發表於 21-7-19 16:30
想問下大家, 如果已經有層自置公屋, 但係離市區好遠, 返工好遠, 你地覺得留返自住好, 定賣左佢重新供過層私 ...

租出同賣走都要補地價喎。
返工好遠, 多少小時?2小時一程?

自己住,儲蓄大分d,待n年后,儲蓄錢 再买私樓。 根本不受影響。

私樓面積細,現买價格又高。。。 何苦。
你的公屋不變,那怕私樓跌,升。 如果私樓低d,供款才不辛苦。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

你搵得多唔怕供可以賣左佢換層私樓,但我自己唔會

男爵府

Wish1388 發表於 21-7-20 08:13
唔係大單位,一般2房,如果轉買私樓應該都係只可買返差不多大細單位
但你就要俾多幾百萬,睇你自己覺得值唔值。
咸魚青菜,各有所好,最緊要自己感覺

首頁

尾頁

跳至