自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

咩原因無得升其實不一定是事實。

但如果英文唔好是事實的話, 應該要的起心肝去進修, 改善缺點增加自己的競爭力, 為將來準備。英文好,轉工升職一定有幫助。

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

同1間公司做8年都唔升,我覺得要走,魚唔過塘唔肥,轉下環境先有機會
我老公係舊公司做左5年,年頭做appraisal時,佢亞頭話佢能力只係初級員工咁,佢覺得係呢間公司冇發圍,肯定冇得升,所以去搵新工,好快已經搵到,人工多左35%,職位高左2級,人工職位仲高過佢舊亞頭。

禁止訪問

子爵府

英文唔好去進修, 如果唔係相同既事會再出現...

伯爵府

回覆樓主:

有心升人唔會今時今日先講有咩問題。
進修咗英文先,有時做阿頭英文唔掂辭不達意,都幾令人尷尬。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我公司經理級都係空降架喎, 知差咁咪去進修囉

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆樓主:

如果好想升職,應該係自己搵過份
今日用得呢個原因,永遠都無得升啦

侯爵府

irenechan1982 發表於 21-8-26 16:40
c6係佢間公司做左近8年野假假地都係個supervisor
近排有個升職空缺 但佢老闆直接請左第2個空降
c6緊係嬲啦

呢件事反映你老公係呢間公司已經升到盡
唔會再有得升
咁無發展空間,而你老公仲有心想向上
咁走都好合理

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

改善缺點, 將來空降入公司嘅會係你。

珍珠宮

呢啲嘢,做老婆唔好俾意見。
講真個老闆係咩原因唔升你老公無人會知個真相,英文唔好可能係借口,聽咗就算。反而最緊要嚟緊你老公同新上司合作成點,嚟緊有無人工加仲實際。真係有條刺唔開心,又搵到第二份埋轉工囉。
至於英文程度,想知自己水平咪不妨考下ielts ,如果真係6分都無就真係差啲喇。但如果有7分以上下次咪可以show 俾老細睇囉。

珍珠宮

回覆樓主:

好正常喎,學歷唔够,做高層其他人都唔服啦!

禁止訪問

子爵府

如果真係英文上唔到大枱, 轉工咪一樣, 點解唔諗下去進修呢

伯爵府

係咪真係差先,如果自問溝通到,同老闆們或客開英文會無問題就應該係籍口。如果搵到份好工就走啦,無咪睇定啲,可能新老細好好呢

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

其實好多內部升職除咗睇年資都要睇學歷個喎
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

其實無話空唔空降,能者居之
做咗8年係supervisor,即入職時更低,咩學歷呢?學樓上話齋除咗經驗,學歷都好重要,升職唔係靠排櫈仔
咁當然,如有料不妨跳船,到時人工title都有增長,咪開心返晒囉

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

咁係咪真係咁差?

大宅

你先生一定好嬲好灰心
呢個時候一定會比怨氣怒氣蓋過一切
但唸下
上司咁話佢有兩個原因:
1. 如果佢英文好,上司咁樣搵嘢嚟講,就係暗示,佢喺度唔會有得升,快啲搵到好路數就走
2. 如果英文真係差啲既話,多謝佢提示你先生,快啲去進修,不過都係要走,因為如果上面真心想升你先生,一定會升之前,拍曬膊頭,講定比佢聽要考多張咩cert先升得,上面有心升,自己當然要出力,但上頭一定會幫你舖好條路的。
所以我覺得佢由頭到尾都無考慮過你先生。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

揾到先走
勿衝動
不要從別人的嘴裡去認識我

伯爵府

世界每日進步中,要與時並進,
唔進修,俾有能力者比下去好正常,
做得耐唔代表一定可升任,睇職位需求.

首頁

尾頁

跳至