自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Lilian_lee 發表於 21-9-2 15:48
我有諗過搵學校社工傾傾,睇下有冇建議可以俾我,但又好似小題大做咁,唔知學校社工理唔理呢啲,所以都係 ...

好小事咋喎,唔使搵社工卦

男爵府

Lilian_lee 發表於 21-9-2 16:05
你身邊有兩個唔輸得嘅人,可唔可以講下唔輸得呢種性格對平時生活有咩影響?我係驚阿仔大個咗工作同人際關 ...

其實簡單啲來講,我覺得唔輸得嘅人多數係要面,喺學校比較靜,應該都係出於保護自己嘅自尊心,可能你同佢講輸人唔好輸陣,發脾氣就乜都輸晒。。睇吓佢明唔明個道理

伯爵府

回覆樓主:

我女同佢兩個表哥仔細果見面就一齊玩飛行棋,其中一個輸咗就發脾氣,我會話輸咗發脾 4 咁唔好同佢玩,同佢解釋玩呢 d 一定有 win 有輸,到下一次再話玩,我就提醒佢哋,輸咗唔準發脾 4,咁之後就真係有改善。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Lilian_lee 發表於 21-9-2 16:05
你身邊有兩個唔輸得嘅人,可唔可以講下唔輸得呢種性格對平時生活有咩影響?我係驚阿仔大個咗工作同人際關 ...

佢2個共通點係唔敢試,好怕事…好多借口會推人去做,但佢意見又好多架喎,應該係怕比人拒絕,或者怕件事會唔成功
我閨蜜仲搞笑,約左去元氣食野,但次次係門口等埋我先攞位,1x幾年都係咁,如果我早到會入去攞埋位的
ps 我最遲都係遲5分鐘

伯爵府

回覆樓主:

俾佢贏下輸下,你輸時話返俾佢知你嘅感受,如冇所謂,再玩過,等佢有個版學下點處理情緒

如果接受唔到,傾下點會輸服啲

佢喺學校做到即係佢本身係可以控制到,喺屋企咁樣好明顯食住你哋,任意妄為,真正嘅佢係學校嘅佢

wcpcelia    發表於 21-9-3 11:04

大宅

回覆樓主:

我大仔以前玩輸都脾氣差,有時賴皮吾認輸。後來玩計分制,劃埋計分表,每局大富翁寫低每人最後幾$,20局之後計總數。之前停課,每日玩1局。
阿仔睇住分表,1局輸左,下局贏返,末到最後吾知輸贏。過程中慢慢感覺到輸1局吾緊要,下次仲有機會。2個月左右已經解決。

吾認輸的性格如果正確引導都係好事。大仔吾認輸,性格有毅力,讀書吾錯。細仔輸左冇咩所謂,讀書亦都一般。

大宅

牛年勳章

Lilian_lee 發表於 21-9-2 12:29
阿仔同我哋玩遊戲連輸就會發脾氣,剛開始輸就想喊咁聲,再輸多兩鋪就開始握緊拳頭,再繼續輸就會用手打牆或 ...
對自己唔輸得唔緊要,例如我怕輸所以唔會買股票,但對別人唔輸得,就要小時候就教導,一山還有一山高,永遠會有人優勝或幸運過自己。如果自細就咁,大咗好易有毀人或自毁傾向。無論遊戲定比賽,見工,考試,都有錯敗的可能,唔接受自己的不足,之後再努力,咁好易出事。你要多D提點阿仔。

公爵府

2024年龍年勳章

鼓勵佢参加多啲比賽、輸輸吓就慣啦

侯爵府

Lilian_lee 發表於 21-9-2 12:29
阿仔同我哋玩遊戲連輸就會發脾氣,剛開始輸就想喊咁聲,再輸多兩鋪就開始握緊拳頭,再繼續輸就會用手打牆或 ...

多啲同佢講,媽媽好享受同佢玩嘅過程,好開心
亦問佢,媽媽同佢玩緊時,佢嘅感受

同埋當佢有情緒時,唔需要講太多,唔會聽得入耳,對佢感受表示理解即可,之後亦可分享你都試過輸,你有咩感受,你點面對

男爵府

andyan324 發表於 21-9-2 13:41
我仔9歲都係甘
輸會喊
我就比佢參加多d比賽

我仔細時都係透過不斷參加比賽學習輸或透過一家人玩board game多D人一同輸時又無事了。

子爵府

回覆 Lilian_lee 的帖子

我都等咗個女好多年,佢小學全程唔打機,少群體遊戲,去到高小後期,先叫知道要改變自己,依家都F3,知道輸係正常

珍珠宮

Jandr 發表於 21-9-2 18:11
我大仔以前玩輸都脾氣差,有時賴皮吾認輸。後來玩計分制,劃埋計分表,每局大富翁寫低每人最後幾$,20局之 ...

你個方法好好

首頁

尾頁

跳至