懷孕前後

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

carmen17thjan 發表於 21-9-10 17:03
又係我呀各位,之前曾經開過post問過大家坐月無人幫,無訂月子餐情況下點解決一日3餐,好多媽媽回覆都正面 ...

唔係吖嘛,係咪你朋友太幸福,不嬲有屋企人服侍慣,我上年生完第2胎,我連我媽都無理過我,訂月子餐,搞掂左坐月,仲要一打二,黎緊下年一打三,完全無屋企會幫我,我無因為呢d事喊過,迫出黎嘅啫,如果真係叫天不應叫地不聞,最終都係自己捱過

大宅

noodle_noodle 發表於 21-9-11 10:34
唔係吖嘛,係咪你朋友太幸福,不嬲有屋企人服侍慣,我上年生完第2胎,我連我媽都無理過我,訂月子餐,搞掂 ...

我朋友仲話佢阿媽本身已經做陪月

水晶宮

carmen17thjan 發表於 21-9-10 17:03
又係我呀各位,之前曾經開過post問過大家坐月無人幫,無訂月子餐情況下點解決一日3餐,好多媽媽回覆都正面 ...

好視乎你對坐月要求點。有啲人認為一定要做足好多中式傳統坐月嘢,唔做唔得,咁如果冇人幫真係會好煩,多好多嘢做。我自己唔多信呢啲,好多嘢都冇做,如常洗頭沖涼,冇話咩煲水沖咁複雜。飲食我又好簡單,早餐我食返平常早餐嘢,冇食飯。就算係咩炒米茶,我第一胎時飲咗幾日就放棄 冇再煲了,一來我唔多鍾意飲,二來我覺得越飲越喉乾,三來煩。

另外,屋企清潔嘢,最好放棄或盡量簡化。你個B未識落地玩,個地唔使時常抹的。洗BB衫根本冇必要手洗(除非有污漬要預潔,又或件衫本身寫明手洗),全部掉落洗衣機好了,有需要的話買多幾件包 pat 衫替換。
兩樣嘢 好幫到BB冷靜,好瞓啲。第一樣係包巾(薄嗰種),正確使用可以令BB瞓得好啲。第二樣係 white noise,而家好方便, download apps 就得,對BB同大人都極之有用。

如果你有心餵人奶,就請盡量喺BB出世前做足功課,好好了解身體產生人奶嘅原理。坊間資訊良莠不齊,最好從可靠途徑 如衛生署母乳資訊網站及相關支援服務與工作坊、母乳協會等。好多人(包括媽媽自己、先生、長輩、親友,甚至陪月)都對母親有唔少誤解,結果令到新手媽媽餵哺BB困難重重!冇其他人喺你屋企嘅好處係你唔使聽咁多意見。如果BB出世後遇到餵哺方面嘅疑難,就盡早向醫院母乳姑娘或健康院查詢求助。

子爵府

carmen17thjan 發表於 21-9-11 10:35
我朋友仲話佢阿媽本身已經做陪月

我都聽過好多媽媽坐月係男女家成村人上哂佢屋企,又工人又姨媽姑姐幫手,我兩次坐月都冷清清,直頭叫人上黎睇我b都無人理我

子爵府

HK2GOU 發表於 21-9-11 07:16
如果會用泵,我見台灣人會用完個泵入保鮮袋放雪櫃,下次沖吓水再用,一日洗一次咋好方便。dl定白噪音,買 ...

自己湊玩死自己確實係事在人為啫,我果時自己一個一早又泵奶又煲定全日用嘅薑水,洗奶樽,餵奶換片,同b沖涼(佢冬天出世所以有時太凍隔日沖),bb衫我買雙倍儲埋用洗衣機洗,無人幫就唔好咁講究用手洗喇,夜晚一邊食飯一邊煲完沖涼用嘅水,咁就過左一個月,我覺得如果係第一胎,只湊一個b,其實唔係咁攰,訂月子餐,決定左每日3餐嘅問題,好過開口叫屋企人幫個個用唔同嘅理由推來推去,聽到仲煩

子爵府

carmen17thjan 發表於 21-9-10 22:59
我問左係有d時間要媽媽自己照顧返,但我又覺得接受到,明白佢收得呢個價,會期望女王級享受,但如果全部有 ...

好多人覺得坐月就係乜都唔做,成個月瞓喺度,有家人有工人先叫坐月,其實注意飲食唔好掂生水同吹風,我第一胎果時唔識照用生水同照出街,第二胎先錫身左成個月無用過生水洗手

男爵府

我都係一個人坐月
比我再黎過,我一定會揾人幫
不過宜家時代唔同
我十幾年前,無得叫外賣,無HKTVmall 送貨
乜都要落街買
同宜家又唔同

有能力,揾陪月好啲,起碼,有啖好食先

Happybb05    發表於 21-9-13 09:03

大宅

noodle_noodle 發表於 21-9-11 10:55

自己湊玩死自己確實係事在人為啫,我果時自己一個一 ...

犀利,自己一個搞掂所以我都話而家睇返第一個其實唔難,同埋好多嘢可以簡化,安排,預備好啲。不過佢新手同埋諗住開刀,我第一胎開刀傷口痛啲,第二胎冇乜點痛,如果佢痛又自己一個凑會辛苦啲,所以好睇佢自己。

子爵府

HK2GOU 發表於 21-9-11 11:39
犀利,自己一個搞掂所以我都話而家睇返第一個其實唔難,同埋好多嘢可以簡化,安排,預備好啲。不過 ...

我兩次都順產,我聽人講私家開刀唔痛,公立開刀先痛

大宅

noodle_noodle 發表於 21-9-11 11:40
我兩次都順產,我聽人講私家開刀唔痛,公立開刀先痛

我都有聽過,私家啲麻醉勁啲

子爵府

HK2GOU 發表於 21-9-11 11:54
我都有聽過,私家啲麻醉勁啲

同公立醫生通常手勢無咁好,所以傷口痛d

男爵府

其實如果你得自己一個既話根本唔叫「坐月」。一個初生BB 既需求係24小時無間斷循環,你照顧到佢既需求就照顧唔到自己既需求(休息,食飯,上奶),你係犧牲坐月而去照顧BB。外國人冇呢個概念/ 習慣/ 幫忙,所以啲女人生完老得好快,個肚腩點減都減唔去... 所以睇吓你自己既取捨。但好肯定,你同BB,只可取其一。所以要有人幫手就係咁既意思。

Happybb05    發表於 21-9-13 09:05

男爵府

carmen17thjan 發表於 21-9-11 07:23
你意思奶泵泵完就咁沖下水就得?

水都唔駛沖,沖但又唔認真洗係仲污糟 (生水有菌架嘛)

泵出來的奶放入雪櫃就安全right
咁你啲奶泵配件就算剛泵完黐咗奶,用最快速度放入雪櫃夠凍理論上都係安全
我係公司就係放雪櫃,返屋企先慢慢洗

大宅

uckukuku 發表於 21-9-11 15:34
水都唔駛沖,沖但又唔認真洗係仲污糟 (生水有菌架嘛)

泵出來的奶放入雪櫃就安全right

如果洗係咪生水洗完再滾水淥下佢好d?

男爵府

carmen17thjan 發表於 21-9-11 15:41
如果洗係咪生水洗完再滾水淥下佢好d?

人奶很油膩的,水沖唔夠,一定要清潔劑

然後... 初生 BB 比較脆弱,徹底殺菌會安心啲
我很懶... 後來都無煲水淥了,洗完就風乾,但初生時有做足

子爵府

honeybid2 發表於 21-9-11 14:24
其實如果你得自己一個既話根本唔叫「坐月」。一個初生BB 既需求係24小時無間斷循環,你照顧到佢既需求就照 ...

我第3胎未生唔知,我上年生完第2胎,跟住去做兼職,d同事討論我呢個新同事,有兩個仔嘅媽媽,我其實已經年過30,但我同事唔知我幾歲,問我係咪未成年生bb,話我樣最多似20歲,唔信我有個仔讀緊幼稚園,我講左我真實年紀,佢地要睇我身份證,跟住我阿頭話我真係年過30佢地先無再質疑我,係咪老得快我就唔知(我生左兩胎都有人以為我未讀完書),坐月好之後體質的確有機會變好嘅

複式洋房

我6月中生完,又係冇請工人冇請陪月冇訂月子餐,我靠我媽每日收工後嚟我屋企幫bb沖涼同煮3餐,老公放工後都會幫手餵奶洗野。但我坐月時依然覺得好辛苦,首先bb唔肯食奶好擔心,第二因為bb有黃而要每兩個鐘餵一次奶,每次餵超過一個鐘,超級折磨。第三,餵夜奶真係超級辛苦,夜晚唔夠瞓,日頭冇精神,再加上bb成日喊,真係頂唔順。有幾次bb喊嘅時候我會跟住一齊喊,但好彩喊完發洩完後,理智會返來,又繼續做我要做嘅嘢。依家bb三個月就好湊好多,心理上情緒上先好返好多。唔夠tough嘅新手媽咪真係唔好自己坐月,好易出事。

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我覺得如果自己坐月,就唔好理咁多中式傳統坐月,唔駛整咩熟水薑水啦,以前就話水有菌姐而家邊有咁多,想舒服啲就用暖水算(長開熱水爐),bb衫機洗就可以。其實初生bb成日訓,你爭取時間佢訓你又訓咁.
我岩岩坐完月,雖然有陪月但其實陪月放工後,我一樣係自己落手洗奶樽,我用左幾日薑水後已經冇用太麻煩了,直接水喉水,bb衫我都係機洗,半夜我都係自己一個搞bb。

伯爵府

Prettyger 發表於 21-9-10 19:02
我冇陪月冇工人訂咗月子餐,不過開頭我亞媽每日來兩個鐘幫b沖涼同餵一餐奶,其他時間都係我自己一個湊,老 ...

請問你訂邊間月子餐?

伯爵府

noodle_noodle 發表於 21-9-11 10:34
唔係吖嘛,係咪你朋友太幸福,不嬲有屋企人服侍慣,我上年生完第2胎,我連我媽都無理過我,訂月子餐,搞掂 ...

想問訂邊間月子餐?自己一個坐月係點搞掂?

首頁
12345...6

尾頁

跳至