自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

子爵府

2018復活節勳章

我兩個仔中/二果陣,都有家政堂。

大仔:男女可自由揀d&t或家政(揀定一科上足兩年),佢揀左家政,要煮野又要做縫紉,不知幾enjoy, 試過有d女同學針“紙”唔好,叫我仔幫手

細仔:男女分上下學期輪流上d&t同家政,佢就兩樣都唔多同意。

男爵府

上過五年。
小五小六,男仔木工,女仔家政。
中一至中三嗰陣就上學期男仔木工,女仔家政,下學期調轉。我都係鍾意煮食多過針黹。DT都好玩,中四入埋DT club,整過信箱、木櫈仔攞返屋企坐。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

依家仲有,可能間間學校唔同

大宅

虎到金來勳章

我記得有堂教煮麥皮,之後去廁所發現格格馬桶都有沖唔走既麥皮......

karenlyk    發表於 21-10-5 13:23

男爵府

我記得家政堂教炒飯,老師寫係告事板叫同學帶”cooked rice”,我帶咗生米,好在其他同學分咗啲飯比我

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我仔仲有呀
上學期D&T 下學期家政

大宅

回覆樓主:

我個女間中學冇咗家政堂,但仲有家政室,唔知遲啲會唔會開番呢

珍珠宮

以前好憎家政堂,一來唔鍾意針紙同煮飯,二來覺得d用具油淋淋好污糟。所以我家政堂煮嘢嗰part係partner做多,整完d嘢我唔敢食,整衫嗰就阿媽整,我都唔知我點挨過咗

伯爵府

減齡達人勳章

exocy 發表於 21-10-5 11:57
同朋友講開家政堂,唔知幾時開始依家中學已經無左呢樣野。
記得中學時好鍾意上烹飪,會帶一個飯盒返學,食 ...

我會考有考home economic
為咗呢科,格硬要讀A班,其他仲有一科我至憎嘅history

大宅

Rubik 發表於 21-10-5 12:58
以前好憎家政堂,一來唔鍾意針紙同煮飯,二來覺得d用具油淋淋好污糟。所以我家政堂煮嘢嗰part係partner做多 ...

我地老師第一堂已警告要洗野乾淨,如果下堂有學生用投訴,上一班全班女仔一定會比佢鬧死,攞曬D野由頭再洗過 。

所以到依家我仲好懷念呢個“大廚房”

男爵府

回覆樓主:

我最喜歡的科目之一
就是cookery and needlework
既實用,又好玩!

子爵府

我小朋友間中學有家政堂, 兩星期上一次

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

冇咗啦?真係唔知

我當時繡十字繡功課,通宵先繡得掂,個時未有自己房,係廁所開住燈繡

個時啲男同學做生意,咩收廿蚊幫人繡,見佢地其他堂係櫃桶幫人繡,早知我個陣幫襯佢地啦,唔駛通宵咁慘

講起家政堂真係回憶

考試時分組煮野食,好好玩!最怕唔夠時間清潔,咁就冇得小息

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

我仔好唔開心,發現中一家政堂無得煮野食。
我記得以前中一家政第一堂整杏仁豆腐,超難食

男爵府

我間中學冇,所以到依家我都唔識用針線聯野

子爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

讀書時候的美好回憶。記得當年抄寫的英文筆記(包括食譜)如珠如寶,因為是政府學校,如果Cookery 課是在lunch hour 前,而那一堂是學煮餸,校工會煮定飯,令我們省下飯錢,大家同學又可以一起吃飯,好開心的。可惜我們只是初中三年才有家政科。(註:我們的材料亦是學校找校工買,不用科錢。)

大宅

vivibabyvivi 發表於 21-10-5 12:04
成世人最憎家政堂

我都係,本身讀書成績幾好,俾家政拖低左名次
而家做左阿媽,都係勁憎煮野食

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

依家睇返好玩,但其實每次上堂前都覺得好麻煩,好有挑戰性

大宅

回覆樓主:

好似唔係間間學校都有,我嗰陣讀男女校,但成班不分男女,輪流分一半人上學期上DT同家政堂。我覺得咁樣幾好,起碼男仔會識簡單煮食同補自己條褲,而女仔可以試下做D木工同焊接下電路板。

公爵府

牛年勳章

而家中學都仲有家政堂架!你仔女學校冇咋?
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

首頁
12345...10

尾頁

跳至