自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

湯房住7-8年就排到公屋,其實有乜好呻, 直情有jetso啦

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

樓價貴先係最大的問題

侯爵府

白毛毛 發表於 21-10-7 10:26
有些劏房環境係差,特別無入息較貧困長者住果啲,幫佢哋上公屋係好事。
但一個少年中年一家幾口的家庭,話 ...

認同, 部份住劏房只係個人選擇,我覺得攞到個平衡都重要,大家要有奮鬥嘅動力先得,個個諗住賺少啲人工低啲去等公屋?
而家已經有個狀況有公屋有天下, 掛名住私樓,公一份婆一份,日日做到金精火眼,請個公主坐屋企睇仔,真係只用隻眼睇,日日玩手機,有冇人可憐佢地?

子爵府

回覆 mickeywinnie3 的帖子

木屋係咪只係一個假稱? 用作比喻臨時居所?

珍珠宮

tutik 發表於 21-10-7 10:33
我都係七層徙置區大,好多人想像唔到,唔知我哋講乜嘢。我有兩個呀哥晚晚行將凡布床訓數梯口。如果邊家有 ...

而家公屋改善好多,又大又靚,只不過多人申請,系個惡性循環

侯爵府

Wongbuddy 發表於 21-10-7 10:44

木屋係啲人亂咁起,冇登記㗎,通常有火燭呀,就會安排上樓。

子爵府

回覆 tutik 的帖子

咁真係全部用木黎造? 咪好危險

水晶宮

tutik 發表於 21-10-6 15:01
等上公屋?至少有個希望去等, 會唔會誇大佢地既慘況?一講到過度性房屋就話要睇地區!幾多人住緊納米樓式者 ...

劏房將會歷史塵埃,90萬個其中20至30萬做公屋。。。。放心吧!

侯爵府

Wongbuddy 發表於 21-10-7 10:49

咁真係全部用木黎造? 咪好危險

唔係仲有鐵皮呀!
所以火燭係平常事。 我老公以前住馬仔坑木屋,

子爵府

衣家香港應該冇呢啲屋了 呀~山卡啦地方可能仲有

侯爵府

angiehouse 發表於 21-10-7 10:45
而家公屋改善好多,又大又靚,只不過多人申請,系個惡性循環

酸了

水晶宮

Wongbuddy 發表於 21-10-7 10:44

臨時房屋(徙置區)
自由太多會令世人失去平衡

大宅

tutik 發表於 21-10-6 15:01
等上公屋?至少有個希望去等, 會唔會誇大佢地既慘況?一講到過度性房屋就話要睇地區!幾多人住緊納米樓式者 ...

呢句真,我有親戚高人工唔做,就做唔過息人工,好似都捱咗六、七終於可以上樓,但呢六、七年比起真正人工收入少咗好多,為乜呢?點解唔賺多啲卑首期嚟供呢 ?乜人都有

水晶宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

angiehouse 發表於 21-10-7 10:19
你住過未?50呎一家四五口,公共厠所浴室,一格格,無門加,你眼望我眼,地下系便便,洗野要攞去水喉房, ...
明你意思, 廁所好似舊式泳池咁, 一格格冇門, 有齊冷熱水供應都唔算差, 生於那年代係咁生活既市民都要無奈接受。 而水喉房唔係好明白, 只係有食水供應既地方? 專門俾市民洗食材煮飯 ?

水晶宮

tutik 發表於 21-10-7 10:47
木屋係啲人亂咁起,冇登記㗎,通常有火燭呀,就會安排上樓。
所謂木屋, 其實是否真係整間屋都係木造 ? 定係一個名稱 住木屋 意思好貧窮咁解

珍珠宮

yeung_ma 發表於 21-10-7 12:53
明你意思, 廁所好似舊式泳池咁, 一格格冇門, 有齊冷熱水供應都唔算差, 生於那年代係咁生活既市民都要無奈接 ...

冷熱水供應?似游泳池就發達啦,系要自己攞桶水去,冷天就溝定熱水,一桶水沖晒,水喉房就系比你攞水地方,洗咩都系果度,需然話時代進步左吾可以睇反以前,不過總無可能吾努力就有舒適又平既居住環境,要生幾多個,自己完全吾計劃

水晶宮

開不了口 發表於 21-10-7 10:40
社會係進步緊,但人唔進步果下死呀嘛,想要住大啲咪努力返工賺錢,養唔到咁多個唔好生生生,唔通社會進步 ...
最唔明白, 點解住既環境咁差 住劏房仲生幾個, 有D生一個都算, 點解仲生第2,第3 , 生出來就怨冇錢返興趣班, 怨冇好既環境俾小朋友。說到底 都係自己帶小朋友來, 要怨都應該怨自己, 並唔係怨社會 怨政府

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

Chowying 發表於 21-10-7 10:31
賣地係政府其中一個主要收入來源。。。。。

政府抬高地價, 令樓價高企既原因

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

angiehouse 發表於 21-10-7 13:07
冷熱水供應?似游泳池就發達啦,系要自己攞桶水去,冷天就溝定熱水,一桶水沖晒,水喉房就系比你攞水地方 ...

認同你既觀點!!
根本唔係考究住既質素如何, 係要提高生活, 就係自己創造出嚟

珍珠宮

tutik 發表於 21-10-7 10:43
認同, 部份住劏房只係個人選擇,我覺得攞到個平衡都重要,大家要有奮鬥嘅動力先得,個個諗住賺少啲人工低 ...

其實吾系個個住劏房都系悲歌,viu有套納米無名火,有d人住劏房為左要儲錢,有個明確目標,有两口子自得其樂,有d方便上班,有d大陸有頭家,劏房只系睡一下,系而家咩都悲情化

首頁

尾頁

跳至