時政擂台

跳至

首頁
12345...9

尾頁

伯爵府

玩具勳章 畀面勳章

我不是黃,但都唔可以盲撐政府!事實上,唔止天文台,還有好多政府部門都係本住,做又36唔做又36,多做多錯少做少錯唔做唔錯嘅心態去做嘢,冇使命冇承擔,日日等出糧等假期!

公爵府

2024年龍年勳章

zayma 發表於 21-10-12 03:39
咁點解黃公務員係fb ig鬧政府就係反政府?唔鐘意政府就辭職啦,有宣誓架喎,出政府糧反政府?檢討係岩既, ...

黃屍立場直頭係反政府反中國、要外國勢力介入,而天文台呢件事佢哋的確做得唔夠好,大家只係覺得今次人命死亡可以避免,你唔使咁激動為黃屍公務員伸冤

男爵府

czl115 發表於 21-10-11 23:53
我喺BK見到嘅係,藍黃都有人撐天文台,藍黃都有人鬧天文台,所以呢次應該同顏色無關
我明白樓主想法,但唔 ...

多謝你明白,我就係唔想黑暴平靜了,但藍反而變到好似黃人咁為反而反,佔中時我有好多朋友明明係藍,但反修例都變哂黃,其實黃人洗腦真係好勁,當連藍人都同黃人一齊反政府,其實警察會係第一個遭殃。

pansy888hk    發表於 21-10-12 03:04

男爵府

sunnymama2 發表於 21-10-11 23:55
黃屍係作假新聞,831,強姦嗰d就係假新聞。唔好將我地和畜生比較!

香港要進步,萬萬不能只要認同政府的愚 ...

善意批評當然無問題,一個政府係需要有正反既意見先會進步,我絕對認同你,但呢幾日我睇到啲藍group鬧既言論正正唔係善意,係為鬧而鬧,根本係發洩,同黃屍思維一樣,屈天文台害死女工其實係一個好嚴重既指控,亦無證據,同黃屍作假新聞有何分別?

珍珠宮

baby_jkk 發表於 21-10-12 00:00
我不是黃,但都唔可以盲撐政府!事實上,唔止天文台,還有好多政府部門都係本住,做又36唔做又36,多做多錯 ...

直頭係,港府做事心態都不及中央萬分之一。希望中央出手整頓下。

珍珠宮

zayma 發表於 21-10-11 23:04
入面啲留言突然變哂黃屍咁?

藍對正苦有意見不一定係變左黄,最重理性表達討論及放開個心去了解對方難處啫。
我心中黄人,多係偏見盲反對抗,甚至破壞。

子爵府

好媽媽勳章

算把啦,其實香港好多人好自私,唔燒著自己咪當唔知囉,一搞到佢哋有麻煩就係又鬧唔係又閙,都唔識解決問題嘅

公爵府

2024年龍年勳章

zayma 發表於 21-10-12 03:54
其實水浸係因為長時間落雨,渠位去唔切水所以有水浸既情況,掛黃紅黑雨係睇雨量,所有數據其實公開架,你 ...

「水浸係因為長時間落雨」講得好
所以就希望天文台會檢討,渠位有去水去唔切都浸,咁點解雨量容器密底竟然經過長時間落雨都儲唔到紅雨指標呢?希望天文台檢視一下容器位置設置情況啦!

珍珠宮

好得意大宅同大宅鬧交
想快啲入宮?

咁做得吾啱就要閙!成日數據數據,其實咪又係得佢哋睇到,嗰個仲要衰到預測數據,所以未能100%準確。原來所謂精密儀器都係靠估,咁我隻風濕腳準啲!

男爵府

我不是黃,但都唔可以盲撐政府!事實上,唔止天文台,還有好多政府部門都係本住,做又36唔做又36,多做多錯 ...

我覺得政府有不足,亦有好多需要改進既地方,但我覺得唔應該同黃屍一樣覺得政府做所有既野都係錯,應該分開黎睇,今次天文台同教育局做錯咗啲乜?其實之前都好多post有好多jm解釋過,天文台係睇數據,睇雨量黎掛黃紅定黑雨,我地係屋企馬後炮個個都識,坊間都好多文章話天文台根據既雨量數據係無錯,咁點解夾硬要話佢睇數據係錯仲要按一個累死人既指控呢?

珍珠宮

zayma 發表於 21-10-11 23:54
其實水浸係因為長時間落雨,渠位去唔切水所以有水浸既情況,掛黃紅黑雨係睇雨量,所有數據其實公開架,你 ...

佢數據冇問題,係機制問題,你見到內地果套係靈活好多,計算雨量時間長些,這樣根據等級多些時間預早做定啲防禦設施都可以避免意外。極端天氣會越來越常見,港府不能僵化行事,要學下內地,調整下啲機制,也是為了民生。

男爵府

loveclementine 發表於 21-10-12 00:02
黃屍立場直頭係反政府反中國、要外國勢力介入,而天文台呢件事佢哋的確做得唔夠好,大家只係覺得今次人命 ...

你講得岩,我都認識一啲自稱藍人,係唔支持中國的,今次亦知道原來好多都反政府,我唔係幫黃公務員,我同你講,成單黑暴事件,我最憎就係黃公務員,所以我好唔明點解要同啲黃人一齊反政府?

男爵府

daijuju 發表於 21-10-12 00:06
直頭係,港府做事心態都不及中央萬分之一。希望中央出手整頓下。

認同,最重要要除去班公務員植民地心態,政府各部門入面都有唔少有心做野既公務員,但刁民亦唔少,再咁反落去,連有心既都無哂團火

男爵府

LokYauYau 發表於 21-10-12 00:07
藍對正苦有意見不一定係變左黄,最重理性表達討論及放開個心去了解對方難處啫。
我心中黄人,多係偏見盲反 ...

你講得好岩,對政府有意見唔代表黃,就係我覺得好多言論都係唔理性,亦無了解對方難處,所以我好擔心。

男爵府

sharonchung 發表於 21-10-12 00:11
算把啦,其實香港好多人好自私,唔燒著自己咪當唔知囉,一搞到佢哋有麻煩就係又鬧唔係又閙,都唔識解決問題 ...

多謝你明白我意思

男爵府

daijuju 發表於 21-10-12 00:14
佢數據冇問題,係機制問題,你見到內地果套係靈活好多,計算雨量時間長些,這樣根據等級多些時間預早做定 ...

其實強如中國政府,有啲野都唔係100%做得好,如果唔係都唔會有之前鄭洲水浸同今次中山水浸啦,我最想表達既係,政府有不足,但唔好下下好似黃屍怨天怨地怨政府既思維。

男爵府

畀面勳章

完全係

子爵府

zayma 發表於 21-10-11 23:54

你睇左佢個黑雨數據?

公爵府

牛年勳章

zayma 發表於 21-10-11 23:04
入面啲留言突然變哂黃屍咁?

唔好下下都分黃藍喇! 鬧政府就一定係黃,撐政府就立時變左藍?

只有無腦、唔思考、唔識分析嘅人,先下下冒撐/或冒鬧架啫!
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

大宅

幾時先可以黃藍一家親,好似以前甘,大家齊心唔好搞分化

首頁
12345...9

尾頁

跳至