自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

chingnc 發表於 21-10-12 20:57
如果我收到一封唔係自己名唔係自己地址既信,如果同大廈,會放番人地信箱,試過收到附近大廈同層同floor, ...

相信好多人知道寄錯都會咁做
但更多人根本冇為意
將心比心,會唔會咁無聊打電話去銀行cut人地張卡
仲要向銀行提供埋自己身份證號碼

大宅

Charlotte_mom 發表於 21-10-12 21:00
你有無睇我上面個回覆?
有機會封信係寄咗封你舊地址,現有住戶覺得奇怪所以拆咗,仲跟手打去恆生話無呢個 ...

我都試過取消咗公司電話號碼好多年但原來佢個系統仍然係記錄同一個電話號碼

男爵府

你開封信時
睇唔睇得出有無俾人開過?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

talking123 發表於 21-10-12 20:57
算啦,當佢睇錯,銀行搞錯。越討論越激烈,居然有人將錯歸咎於我,真係長知識。唔怪之得之前有啲姊妹話呢度 ...

2頁只出現一個撩事鬥非的人, 其他廿多人都對你有善.

你下次見到有人撩交嗌, 唔洗動氣,
因為激嬲人正是她/他目的. 唔洗回佢.

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

talking123 發表於 21-10-12 20:35
個地址唔係佢嘅,佢做乜打電話去取消,仲拆人哋嘅信?

如果係我,我會寫‘送錯地址’ 然後掉返入郵箱。絕對唔會拆人信

子爵府

回覆樓主:

寄錯信,拆錯信,睇錯名,全部都唔出奇,都有機會發生。

路人甲純粹打去銀行話呢個地址無呢個人,所以即時cut 卡?咁你有無用呢間銀行既其他服務?如果有,平時都係寄呢個地址,銀行應該同卡主確認下既,不過佢即時cut 卡係咪都係想保障你?如果有壞人收到張卡,可能拎咗去碌都唔定。。。

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

Jasmine-4711 發表於 21-10-12 21:08
2頁只出現一個撩事鬥非的人, 其他廿多人都對你有善.

你下次見到有人撩交嗌, 唔洗動氣,

樓主因為一個人講到成個bk d人好野蠻
其實我都覺得樓主都好野蠻,拆錯信有幾出奇,好似要尋仇咁,講到人地犯法,侵犯佢私隱。

男爵府

睇咗咁多頁全部中文字我都明,但拼埋一齊完全唔明

有封信係樓主名+地址,樓主真係有申請到卡,但封信拆開咗,仲比人取消埋?最後出現係樓主信箱?有無理解錯

如果係咁,係咪真係放錯信箱,而第一次收到個個人,佢見到已經好驚,即刻9秒9打去銀行問乜事,所以取消咗?但職員點都會對來電者身分嫁,連環出現問題咁巧合?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

即係可能批卡嘅通知信,銀行打錯咗地址,咁嗰個住客驚青打去銀行,都可以理解

而如果地址冇寫錯,只係郵差眼花送錯咗,咁嗰個人打去銀行,就唔啱了,照咁睇應該係銀行將通知信打錯地址

公爵府

talking123 發表於 21-10-12 20:57
算啦,當佢睇錯,銀行搞錯。越討論越激烈,居然有人將錯歸咎於我,真係長知識。唔怪之得之前有啲姊妹話呢度 ...

呢度耐不耐就有人出嚟點火頭,搞事撩交嗌,冇視佢哋就可以。

公爵府

牛年勳章

mrstangdorothy 發表於 21-10-12 21:20

有封信係樓主名+地址,樓主真係有申請到卡, ...

取消卡應該要核對個人資料先可以取消吧?唔明點解其他人可以取消到樓主張卡。會唔會係知道樓主個人資料的人打去取消?

禁止訪問

公爵府

mcs74 發表於 21-10-12 21:19
樓主因為一個人講到成個bk d人好野蠻
其實我都覺得樓主都好野蠻,拆錯信有幾出奇,好似要尋仇咁 ...

拆錯信唔出奇,但睇完見到封信唔係自己名,唔係自己地址,咁仲要打去銀行取消張咭就奇左啲囉!

琥珀宮

回覆樓主:

其實,地址唔係自己,我就唔會拆人信,同大廈咪俾返保安(我唔會自己入返落人哋信箱免誤會),唔同大廈咪掉返落郵筒囉

禁止訪問

珍珠宮

littledot 發表於 21-10-12 21:31
拆錯信唔出奇,但睇完見到封信唔係自己名,唔係自己地址,咁仲要打去銀行取消張咭就奇左啲囉!
...

咁佢可能只留意到唔係自己名,無留意到唔係自己地址呢~所以真係追究唔到佢,最多追究返銀行責任吧!

珍珠宮

回覆樓主:

寄錯地址好常見,可能郵差入錯信箱。我都收過人哋啲信用卡,明顯入錯地址。不過我唔會打開。寫冇此人就彈返轉頭。

大宅

mrstangdorothy 發表於 21-10-12 21:20

有封信係樓主名+地址,樓主真係有申請到卡, ...

果個人係收到已批卡嘅信,唔係信用卡。俾佢拆開果封信,我由始至終未見過。

銀行無核對佢身分就取消張新卡,但信用卡已寄出,導致到我收到係一張已經取消咗嘅卡。

我都唔想再討論,算數。

首頁
12345...6

尾頁

跳至