自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

雪梨茶123 發表於 21-11-7 21:58
Sorry,我打漏左佢係就黎10歲,佢而家四年班,同埋佢暑假時就已經想出,只係我唔為意,不過最近都真係岩岩 ...
佢好可能係由泳池既氯氣所引起。我以前睇鼻脹痛,20幾歲,醫生話我鼻敏感,我話我由細到大都無,佢話我體內一直有,遇到d野慢慢積聚體內,身體受吾住,而家就發出黎,自始之後,我一遇上漂白水,綠水之類就鼻痛,甚至頭痛

子爵府

回覆樓主:

其實汗疹、主婦手都歸入濕疹, 最簡單解決方法係保持乾爽。現在天氣轉涼應該好一點, 不要塗任何保濕產品, 太痕太紅就塗醫生開的類固醇, 如果是1%藥膏根本藥效輕微, BB都用得。我女細個只出頸、手腳摺位, 長期開少少冷氣保持乾爽。

仲有不是所有部位狂塗保濕就行, 有汗的地方或指隙係越塗越痕, 即係"up,"住就很難好。只見紅色粒粒又唔嚡, 即冇甩皮或格仔紋, 其實塗藥膏可以了。

大宅

如果天生無濕疹,外來環境可能都係致敏源之一。但如果情況持續,建議去仔細驗血或者請教免疫系統科醫生,排除一些不好既東西。我兒在幾個月裡身體不停長出來糠疹,濕疹,看皮膚醫生總是說壓力,驗血 (敏感) 也驗出是對塵暪敏感。可是病情持續,還開始出現發燒,朋友提議再轉免疫系統科,醫生即埸炎血,發現炎症指數甚高,之後入院再檢查,發現是比想像中嚴重- 癌症。

及後醫生也解釋,免疫系統受破壞,皮膚是反映的其中一個表徵。

男爵府

回覆 雪梨茶123 的帖子

最近TVX個醫生節目都有講話, 漂白水稀釋浸患處, 原理係除菌, 你可以睇下

唔好用滴露AR, 嗰陣我以為可以消毒, 亦都有幾個親戚用滴露皂液沖涼, 點知越用越差

琥珀宮

雪梨茶123 發表於 21-11-8 08:21
請問你現在好返晒了嗎?用滴露咁會唔會好那?原來用稀釋滴露可以止痕?
...

好痕好痕嘅時候我試過用藥用火酒
主要睇佢自己頂唔頂得順
再唔係買支普通消毒藥水都可以

珍珠宮

YnnMa 發表於 21-11-8 08:52
如果天生無濕疹,外來環境可能都係致敏源之一。但如果情況持續,建議去仔細驗血或者請教免疫系統科醫生,排 ...

請問是發現甚麼癌?

大宅

回覆 Moti 的帖子

是淋巴。
我起初都係帶佢不停睇皮膚醫生, 都係專科出名既醫生,事實佢真係出疹, 不過背後既原因原來係咁。 而中醫也有看,唸返起,一停中藥就開始發低燒, 應該係中藥"敢"住左。

同院既有些小朋友,雖然不同病,但都也有人講過曾出現皮膚問題。

珍珠宮

YnnMa 發表於 21-11-8 09:39
回覆 Moti 的帖子

是淋巴。

祝福你小朋友儘快康復!

珍珠宮

YnnMa 發表於 21-11-8 09:39
回覆 Moti 的帖子

是淋巴。

其實發燒係身體打緊仗,但如果身體未痊癒,但卻諗辦法令身體溫度降低嘅話,其實唔係好事。所以過後又燒返。

子爵府

2024年龍年勳章

iwff 發表於 21-11-7 22:37
手左右對稱,脚背位又出好明顯係濕疹,通常係查完藥停後又出過,我個仔兩歲起有濕疹,現在20歲,中間什麼中 ...

其實系吾建議依賴用類固醇,因為佢會令皮膚越嚟越博,,同埋會令皮膚起山丘,即系皮膚會凸咗出嚟,

男爵府

回覆樓主:

可以試下食益生箘,加強免疫系統。暫時食清小小,唔好食咁多甜的,蛋白質高的食物

侯爵府

中西合璧
我仔當年係小五大爆發
此前只係間中小腿有個細圈, 5一6歲是出過小水泡就睇過中環專科, 之後又冇曬

小五春夏開始 醞釀初頭嗰個仔仲要唔出聲
到延至手腳我哋至發現 去政府門診寫封信排專科
一個月左右就已經見容鳳書皮膚專科醫生
但佢哋開類固醇, 同埋教我哋點樣護理包括 游泳池水、多保濕 , 我哋當時用開Al lotion Al cream 姑娘都話係好嘢叫我哋繼續用

都有睇中醫食咗兩三輪藥
一般食到第三四日呢個身上面嗰啲疹就退咗好多但係手腳都係搞唔掂
所以都要憑信心揸政府開的藥膏

前後經歷咗四個月左右, 做返曬到而家14歲都冇再發

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

loved 發表於 21-11-8 08:46
佢好可能係由泳池既氯氣所引起。我以前睇鼻脹痛,20幾歲,醫生話我鼻敏感,我話我由細到大都無,佢話我體內 ...

如果係因為去學游水而令佢發出黎,真係好無奈(emoji)‍(emoji)

子爵府

wtcys 發表於 21-11-8 08:51
其實汗疹、主婦手都歸入濕疹, 最簡單解決方法係保持乾爽。現在天氣轉涼應該好一點, 不要塗任何保濕產品, 太 ...

謝謝分享,開頭有睇過政府街症開左1%果枝類固醇和AQ,塗了幾天都沒效,所以去了睇私家,佢話濕疹發炎加可能有細菌入左去,所以另外開了類固醇(可能勁小小)同抗生素。後來呢排又出返先睇到人地點出濕疹好難斷尾,點戒類固醇過程,睇到自己都好擔心,所以唔太敢用類固醇住。我女濕疹位小小鞋。但無甩皮,我都唔會用太笠既野幫佢塗太多次,都係觀察住先

子爵府

YnnMa 發表於 21-11-8 08:52
如果天生無濕疹,外來環境可能都係致敏源之一。但如果情況持續,建議去仔細驗血或者請教免疫系統科醫生,排 ...

真係嚇一跳,請問你小朋友治療中?祝福早日康復。

子爵府

Pman1022 發表於 21-11-8 08:58

最近TVX個醫生節目都有講話, 漂白水稀釋浸患處, 原理係除菌, 你可以睇下

係呀。我有睇過下,不過唔敢用呢個方法住,thx

子爵府

mandy952 發表於 21-11-8 09:25
好痕好痕嘅時候我試過用藥用火酒
主要睇佢自己頂唔頂得順
再唔係買支普通消毒藥水都可以

好的,thx

大宅

是的, 治療中。
希望大人和小朋友對於皮膚既毛病, 多加留意。 重點是搞清源頭。 之前一直飲用﹑搽, 什麼方法也出齊。

子爵府

yan12345678 發表於 21-11-8 10:00

其實系吾建議依賴用類固醇,因為佢會令皮膚越嚟越博, ...

所以有時見到佢痕得濟,登佢難受,盒類固醇就在隔離,好有衝動幫佢塗但好驚好似人地咁會上癮要戒返果個過程

子爵府

LL228 發表於 21-11-8 10:13
可以試下食益生箘,加強免疫系統。暫時食清小小,唔好食咁多甜的,蛋白質高的食物
...

我都睇緊益生菌同中醫方面,謝謝

首頁
12345...6

尾頁

跳至