自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

回覆樓主:

其實真係睇資質,我夠1月出世,d同學11月出世讀書都好叻。

複式洋房

sisbro 發表於 21-12-1 15:52
終於有真心話!
一年就係一年。有小朋友嘅人,最清楚

係因為親身經歷真係親身感受,我仔而家三年級成績都係頭,係好過好多大b,我明好多家長話細B後來都可以追得到,同大B分別不大,但呢啲真係好個人... 但問題係一開始嘅認知、理解、學習、吸收能力,心理上等差一年真係差好遠,分別唔只係後來追唔追得上,而係再成熟一年先去學同一樣嘢,成件事已經唔同曬,唔係追唔追到既問題,而係結果可以好唔同,所以我明白樓主講乜嘢

子爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

要睇小朋友能力,我兒子亦是12月,當年亦掙扎做大B定細B,但幼稚園老師說除了大小肌肉,他性格好定好專注,已不遜大B,所以由他做細B。

男爵府

feelsosad 發表於 21-12-1 19:36

係因為親身經歷真係親身感受,我仔而家三年級成績都係頭 ...

認同你,我又覺得細b家長出9成力背後教小朋友,做大b家長可能出6成力已經可以教到小朋友學同一樣野。。當然有細b係叻過好多大大b,但細b家長都付出唔少

opclk99    發表於 21-12-1 21:24

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

男爵府

appledai 發表於 21-12-1 15:03
超細B,12月尾,本來之前想好再讀一年幼稚園 會轉明我或等龍幼如果有位,家姐舊基,但自行都未報名。家姐小 ...

男仔做大B 冇問題。女仔就唔好,佢哋懂事後可能會介意比同學大

侯爵府

12月,一定做大B

水晶宮

超細B,12月尾,本來之前想好再讀一年幼稚園 會轉明我或等龍幼如果有位,家姐舊基,但自行都未報名。家姐小 ...

我仔都係年尾細B,又是未夠六歲就讀小一,完全沒問題。早讀而又讀到,多人一年時間賺錢。

男爵府

回覆 appledai 的帖子

上小學要自己照顧自己,小息自己去洗手間,圖書室,書包又重,同埋其他小朋友碰撞也有,大隻D好D。

子爵府

男爵府

做大B,如果唔得都無悔。但要有心理準備大人一年都可能渣過年尾出世既細b。

珍珠宮

章太郎 發表於 21-12-2 00:04
做細b班上大部份同學都大過自己, 可以向其他人學習. 你係細人地會包容.
做大b班上好多同學都細過自己, 你 ...

agree 細b做得好更有成就感和自信。大b做得唔好有機會更加覺得挫敗。我大仔超細b,二仔大b,一樣發功培訓甚至二仔更多,同學年計,二仔雖大b但在同學年人士中表現僅中上,大仔雖超細b則超前許多。結論:看資質。資質好你要佢repeat,上課會無聊到唔無聊,有些更會失去學習興趣。要看性格/資質,不要格硬嚟repeat。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

好難講, 睇天資睇際遇. 呢度讚早一年讀都係自己仔女讀得上, 仔女都enjoy 校園生活既jm... 我個仔小學成績好, 中學就差晒, 行為表現大一年既同學有分別, 今年多人留班, 多數都係細b. 差一年就係一年.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

Gummama 發表於 21-12-1 21:40
男仔做大B 冇問題。女仔就唔好,佢哋懂事後可能會介意比同學大

我都覺得女仔會敏感d. 不過我聽到既故事係相反, 女仔介意朋友比佢地大. 朋友買酒落bar 睇戲佢地冇份, 人人去學車佢又唔學得, 感覺同朋友少一個話題, 多一份距離. 我諗無論係大係細, 只係佢地係"小部份人" 果邊既話就會介意自己身份.

男爵府

虎到金來勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我女中三了,選擇做細B,而且仲係早產十二月B,當年放棄了repeat KV K1機會。但條路一樣ok, 結果入到一線中學。

唔建議做大仔浪費一年,而且小朋友自己未必鍾意,反而有大仔"必然"會叻嘅壓力。

伯爵府

男仔我一定做大B, 男仔已經較遲熟, 仲耍做細B好蝕底。人生流流長遲一年讀書諗唔到有咩壞處, 除左屋企好等錢駛想佢早一年賺錢...

子爵府

好媽媽勳章

留k3有咩著数?如果追吾上不如之先留。大把细B讀得好,年紀越大,大细B差異越小。其實分別重於家庭backup, 天資,際遇多過年紀。

公爵府

sisbro 發表於 21-12-1 15:52
終於有真心話!
一年就係一年。有小朋友嘅人,最清楚

非常同意,差一年,心智也差很遠!如果我小朋友是年尾出世,一定做大b!

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

樓主,你小朋友仲細,而家叻唔代表將來叻,反之亦然,冇人可以估到。

但有一樣野係肯定,大B考小學有絕對優勢,好多一線直小私小都係大B,什至超大B。

公爵府

回覆樓主:

學習能力跟得上毋須要遲一年,
生理上矮小,仲有9個月才開學,小朋友大得好快,別太擔憂
恭賀新禧,迎春接福!

首頁
12345...9

尾頁

跳至