自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆 mimi987 的帖子

做過幾間好唔同嘅公司.一間係家族式. 老闆一家3口都返公司做嘢. 老闆係個老人家幾錫我呢D初初出嚟做嘢嘅小妹妹, 雖然低級, 年尾會俾少少bonus鼓勵下. 唯一唔好就係無制度, 咩都係老闆話咗就係, 唔會有咩開會討論呀等等. 加上老闆一家人成日喺公司鬧交, 有時都幾煩.
另一間都係細公司. 老闆根本無心機做生意, 只係攞佢阿爸一筆錢攪下生意玩下. 所以公司根本無咩生意. 學唔到嘢無前途. 但就因為咁同事之間無咩好競爭, 全部人都好friend. 成日諗下lunch去邊度飲茶, 週末放假唱下K攪飯局雀局甚至宿營. 好開心! 不過好日子好快完, 幾年就執咗笠.
再一間係上市大公司幾萬人. 唔會知道成個架構係點, 只知做好自己份內事. 成日收到好多無謂唔關事訊息. 乜嘢都要講程序. Request少少嘢都要經好多人審批. 由於人太多, 會有好多機會同唔認識嘅"同事"交流. 就係學會咩叫管理同制度.
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

我一畢業就在一間中型公司做,之後轉去大公司,第三份工搵好耐都搵不到工,就諗住細公司都做住先,但返左兩日真係頂不順,間細公司講緊10個人左右,最後都是不做寧願再搵,之後都是大公司

子爵府

我都試過大中細公司,各有各好,不過我就好現實,只睇錢

首頁

尾頁

跳至