自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

littlecar 發表於 22-1-11 14:21
SLE 都係免疫系統失調病嘅一種,
醫生話之前開俾我隻藥已經算溫和,
所以暫時唔會再開另一隻俾我

SLE 和 類風濕性關節炎 藥部分是相同。
类風濕关节炎=/= 風濕 =/=痛風。
类風濕关节炎=慢性疾病。止痛、類固醇、抗發炎,緩解症狀調節。
肌腱和韧带拉伸引起关节畸形

中医: 祛風散寒、除濕清熱、活血通絡、行痹止痛、溫陽補氣、補益肝腎、養血柔筋為法,改善疼痛,調理身體氣血循環,減緩病情發展,配合針灸,刺激氣血循環

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

333s 發表於 22-1-11 15:44
SLE 和 類風濕性關節炎 藥部分是相同。
类風濕关节炎=/= 風濕 =/=痛風。
类風濕关节炎=慢性疾病。止痛 ...

謝謝資訊!!

我最痛時真係有針灸/物理治療嘅衝擊波,
最後發覺運動(宜家住遠咗無時間)同夠瞓都好重要,
再要加埋情緒穩定就會無咁痛!

侯爵府

littlecar 發表於 22-1-11 10:12
我係SLE 但病情似類風顯,
都係睇緊政府內科,
初頭觀察醫生無開藥,

你有SLE驗ANA test 喺唔喺一時高,一時低呀?
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

Huuu 發表於 22-1-11 15:57
你有SLE驗ANA test 喺唔喺一時高,一時低呀?

政府醫生話係,
不過我無得睇REPORT 所以唔可以好實在知道

侯爵府

etam724 發表於 21-12-23 11:38
我果位醫生係逐個關節檢查

可以問你攞醫生名嗎?
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

大宅

littlecar 發表於 22-1-11 14:21
SLE 都係免疫系統失調病嘅一種,
醫生話之前開俾我隻藥已經算溫和,
所以暫時唔會再開另一隻俾我

原來係咁,不過最緊要病情穩定,同定期覆診,祝福你

大宅

smart_lam 發表於 22-1-11 15:24
如果類風濕嚴重,導致生活上活動有影響,可注意生物製劑完全改善,但價錢貴及要定期打,有啲人幾個月、有啲 ...

咁就好啦,我都無咁擔心

侯爵府

happy55 發表於 21-12-22 13:24
前排係醫院抽血,驗咗我類風濕因子係陽性,醫生轉介我去睇內科,而家好擔心,唔知係咩事
...

免疫系統病既一種,有機會係遺傳,其實你可以搵個風濕專科醫生來睇下先。

我都係免疫系統問題,呢個病唔會好,只可以盡量控制病情。

大宅

迷韓者 發表於 21-12-22 13:31
我都係!我係打完針之後先有,抽血指數話係類風濕關節炎,一個關節痛3日,3日後會無端端好,然後就到下一個 ...

我都係打完疫苗後,驗血話我指數高,要轉去專科睇

大宅

我都係!我係打完針之後先有,抽血指數話係類風濕關節炎,一個關節痛3日,3日後會無端端好,然後就到下一個 ...

請問你抽血指數有冇改善?有冇看醫生跟進?謝謝!

複式洋房

回覆 怪獸燊 的帖子

意思係咪如果係風濕病毒,睇中醫會好呀?

大宅

Asdfz 發表於 22-4-16 23:18
回覆 怪獸燊 的帖子

意思係咪如果係風濕病毒,睇中醫會好呀?

你信,就害死自己啦。

就算對EB virus病毒的研究e家都好少

https://www.careonline.com.tw/2020/06/ebv.html?m=1

EB病毒會改變基因的表現型態,長期以來也被認為與自體免疫疾病有關,像是紅斑性狼瘡多發性硬化類風濕性關節炎第一型糖尿病等有關。

聽起來EBV還真是作惡多端,然而,也請別過度擔心,畢竟許多人都是在兒童時期就已經莫名其妙地感染了EBV了,在疫苗還沒出現前,根本無從預防起。目前,我們也不會靠抽血檢測「有沒有感染EB病毒」來預測這人是否得了淋巴癌、鼻咽癌、或自體免疫疾病。一切都還是要靠臨床症狀來評估。

侯爵府

happy55 發表於 22-1-11 13:28
政府排緊期,我諗住去私家睇下

你搵個私家風濕科睇下聽多個意見,政府排專科都冇咁快有得睇,加上睇政府醫生好睇彩數,遇到好先有運行。

我有SLE , 長期睇政府風濕科,但都會睇私家一路keep 住跟進病情。

大宅

醒目開學勳章

LaiMe 發表於 22-3-3 14:05
我都係打完疫苗後,驗血話我指數高,要轉去專科睇

打左邊隻疫苗?

大宅

醒目開學勳章

妳打左边款疫苗?

珍珠宮

請問你係打復必泰定科興?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

happy55 發表於 21-12-22 13:24
前排係醫院抽血,驗咗我類風濕因子係陽性,醫生轉介我去睇內科,而家好擔心,唔知係咩事
...

針灸都有少少幫助
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

Body check 報告話我類風濕因子陽性
紅血球沉降率22 屬過高

暫時未痛
姑娘叫我唔洗再further check or consult doctor… 即係點…等佢病發先?

大宅

fairly 發表於 22-4-17 11:56
打左邊隻疫苗?

復必泰

珍珠宮

請問你痛完3日會否隔咗幾個月先至再痛?定好短時間內再痛?我都係咁,隔幾個月再痛…已經好長時間,痛起嚟我試過去急症室打止痛針

首頁

尾頁

跳至