自由講場

跳至

首頁
12345...21

尾頁

伯爵府

Celine524 發表於 22-1-6 08:15
上個月,我用真誠打動了父母了!妹亦將會打,因為唔打工都無。
...

禁止訪問

子爵府

ming1120 發表於 22-1-6 08:29
而家呢個女人中咗冇打針,都唔係含菌量高喇,佢仲冇病徵㗎, 好明顯你又係畀啲專家洗囉, 你自己留意啲新 ...

其實今次咪睇下 係咪打咗針好過冇打針嗰啲囉, 呢啲係數據嚟㗎, 唔好專家講乜就信, 你試下 中親冇打針嗰啲都要入icu, 我相信兩個月之後九成人打晒, 但事情不是這樣

子爵府

Ol0314 發表於 22-1-6 07:54
我身邊相反 叫人打針就比人鬧到飛起
話迫佢打針自私
但對班播毒空姐就無限同情
呢班人係未覺得自己係强迫拎消費卷!

大宅

回覆樓主:

其實我更加憎打完針就以為自己好安全,周圍出街既人。我朋友琴日先係到鬧林鄭唔俾佢6pm後堂食,話自己打左針有自由wo..痴線,打左針就唔會被感染/傳染人?

子爵府

ming1120 發表於 22-1-6 08:29
而家呢個女人中咗冇打針,都唔係含菌量高喇,佢仲冇病徵㗎, 好明顯你又係畀啲專家洗囉, 你自己留意啲新 ...

唔好同佢地講喇,打左針就係最勁最叻,d針天下無敵

男爵府

noodle_noodle 發表於 22-1-6 08:24
或者d人食飽無憂米,打完癱左都有人照顧有人養過世,所以唔明白我呢d家庭之柱,幾咁擔心有咩事,我幾個仔 ...
瑞典研究發現,感染COVID-19會增加中風與心臟病風險。研究人員說確診後一週,第一次得心臟病的風險會增加3到8倍。

《路透》(Reuters)報導,這份研究比較2020年感染新型冠狀病毒的8萬6742名患者與34萬8481名沒有染疫的人。研究人員發現,確診後一週,第一次發生心臟病的風險會增加3到8倍,因為血管阻塞而第一次中風的風險會提高3到6倍。
這份發表於英國醫學期刊「刺胳針」(The Lancet)的報告指出,兩項風險之後會穩定下降,但至少有4週時間風險還是很高。

這項研究沒有納入過去曾有心臟病或中風病史的COVID-19患者,但共同撰寫報告的瑞典烏米亞大學(Umea University)研究人員康諾里(Dr. Anne-Marie Fors Connolly)博士說,對這些患者而言,再罹患心臟病或中風的風險可能更高。

https://www.storm.mg/article/3865272

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

身體冇問題純粹驚打針有副作用而選擇唔打針既人的而且確係幾自私,尤其本身屬高風險,家人做空姐/空少既人

Patsiu    發表於 22-1-9 08:37

子爵府

BKFinder 發表於 22-1-6 08:25
樓主思維好奇怪,中招者若冇打傳播力更勁啊
點會冇用?

你呢個講法咪又係專家聽返嚟嘅呢, 琴日62歲嗰個女人中咗招 佢冇病徵 病毒量低, 點樣可以傳染力更強呀, 你唔好好似口號色咁講嘢啦

珊瑚宮

noodle_noodle 發表於 22-1-6 08:29
不是著唔著數嘅問題,係限制左正常生活,好多人就係要返工養家,lunch又要出去食,唔敢博命去打針,lunch ...

咁咪打針, 答案已經好簡單
上面JM講得啱,又想受到保護, 但連打針都唔做
唔係打唔到, 係唔想打。
影響唔只你自己, 仲有其他人,全香港

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

ywsha2020 發表於 22-1-6 08:12
十分同意,其實大家只要安心出行、戴口罩、搓手液、政府機埸把関緊啲,食市通風好d。其實已經好好。根本唔 ...
極同意你見解

子爵府

msms0118 發表於 22-1-6 08:32
瑞典研究發現,感染COVID-19會增加中風與心臟病風險。研究人員說確診後一週,第一次得心臟病的風險會增加3 ...

唔好又傳發埋d咁嘅野俾我,咩專家講咩,事實唔係咁,打完以為好安全周圍傳開仲大件事

珍珠宮

noodle_noodle 發表於 22-1-6 08:27
係喇係喇,打左有個金鐘罩笠住百毒不侵,最勁係你地打完天下無敵
幾時有講天下無敵?
咩事咁極端?
之前 tvb有甘草演員打完講得好,打得就打,不只自身,係社會責任,減低傳播比其他人,點會冇用呢?

最怕部份人身體好後生堅持唔打係醒d又唔用安心 apps又成日去左成班 wet果d

子爵府

C9J 發表於 22-1-6 08:04
可打針而唔針的人確係自私,唔打針嘅含菌量會高啲,害人機會大啲,當事人如果得重症,害死自己,又浪費政府 ...
非常同意!
我有親戚個女做空姐,佢老母話CX迫佢個女打針,咁巴閉咪唔好做嚕,疫情前又貪CX員工家屬平機票!正cheap精!

子爵府

Piaget 發表於 22-1-6 08:32
身體冇問題純粹驚打針有副作用而選擇唔打針既人的而且確係幾自私,尤其本身屬高風險,家人做空姐/空少既人
...

又係果句,你唔自私,不如叫人打針嘅人成立一個基金,幫d好似我咁萬一打完針之後有事,養唔到家嘅人,養我地一家過世,我就可能會放心d去打針

子爵府

ming1120 發表於 22-1-6 07:49
冇打針中招都可以冇乜病徵既,成日講到冇打針就自私,自己知道同過接觸者仲上郵輪玩,依d就自私

...

自疫苗其實用咗好短時間 研發, 有冇後遺症都未知呀, 副作用都係小事幾日就冇咗, 後遺症影響你一世, 而家係咁一年打兩針 遲早出事

珍珠宮

ming1120 發表於 22-1-6 08:33

你呢個講法咪又係專家聽返嚟嘅呢, 琴日62歲嗰個女人中咗招 ...
你係咪想笑死人?而家你圖入面個空姐媽傳左比其他人啊

珍珠宮

牛年勳章

noodle_noodle 發表於 22-1-6 08:36
又係果句,你唔自私,不如叫人打針嘅人成立一個基金,幫d好似我咁萬一打完針之後有事,養唔到家嘅人,養我 ...

咁我相信全世界唔係得你一個人打完針有事先會影響屋企人既

男爵府

noodle_noodle 發表於 22-1-6 08:34
唔好又傳發埋d咁嘅野俾我,咩專家講咩,事實唔係咁,打完以為好安全周圍傳開仲大件事
...
美國德州一名母親拒絕施打COVID-19(2019冠狀病毒疾病)疫苗,最終她與丈夫雙雙染疫病逝,而她的臨終遺願就是希望4個孩子接種疫苗。

42歲的羅德里格斯(Lydia Rodriguez)是德州小鎮拉馬克(La Marque)一名鋼琴教師,她在丈夫因COVID-19病逝兩週後,於8月16日撒手人寰;羅德里格斯的表親瓊斯(Dottie Jones)告訴當地電視台,夫妻倆並不相信疫苗,羅德里格斯改變心意時已晚了一步。

瓊斯說:「她(羅德里格斯)插管前告訴姊妹的最後幾件事之一,就是『請確保我的孩子接種疫苗』。」
身為護士的瓊斯說,自己曾試圖說服羅德里格斯接種疫苗,但徒勞無功,「人們相信外面流傳的假訊息,這著實令我心碎,假訊息正在殺人,而我們必須將事實傳播出去」。
瓊斯組織了幫助羅德里格斯家孩子的募款活動,並決定公開這故事以喚起關注,並敦促人們接種疫苗。「我不是試圖嚇唬大家。我只是想讓大家了解這病毒是真的,而Delta變異株比我們見識過的任何事物都更殘忍」。

https://hk.news.yahoo.com/%E7%BE%8E%E5%9C%8B%E5%8F%8D%E7%96%AB%E8%8B%97%E6%AF%8D%E8%A6%AA%E6%9F%93%E7%96%AB%E7%97%85%E6%95%85-%E8%87%A8%E7%B5%82%E7%9B%BC4%E5%AD%90%E5%A5%B3%E6%96%BD%E6%89%93-143501505.html

子爵府

BKFinder 發表於 22-1-6 08:34
幾時有講天下無敵?
咩事咁極端?
之前 tvb有甘草演員打完講得好,打得就打,不只自身,係社會責任,減低傳 ...

我不是身體完全正常,只係我問過其他同我有差唔多問題嘅人,佢地都已經病情穩定,我打完驚會免疫系統發病,果d病係好手尾長,但又搵唔到醫生肯寫證明(人地未穩定都有醫生叫佢打針),你地打得又無事係唔會明白我嘅擔心

首頁
12345...21

尾頁

跳至